Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη από εφημερίδα "Νέα Ελλάδα"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/9/2000

Συνέντευξη από εφημερίδα 
"Νέα Ελλάδα"

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000

1.  Κύριε Κουσελά ποια είναι τα κύρια αιτήματα της Ο.Τ.Ο.Ε. για τα οποία προχωρά σε κινητοποιήσεις;

Απάντηση:

Να σταματήσει η προσπάθεια πολλών εργοδοτών για ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων να γίνουν επιτέλους σεβαστές οι Σ.Σ.Ε. και οι Νόμοι και να προχωρήσει άμεσα στον τραπεζικό κλάδο η καθιέρωση του 35ωρου.

2.  Σε ένα ορυμαγδό αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών και με δεδομένες τις επιθυμίες των ιδιωτικών τραπεζών για ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα κατά πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση των αιτημάτων αυτών;

Απάντηση:

Ακριβώς επειδή γίνονται τέτοιου είδους αλλαγές χρειάζεται ένα ήρεμο κλίμα, συνεργασία και συνεννόηση προκειμένου οι αλλαγές αυτές να πετύχουν.        Η επιτυχία των συγχωνεύσεων και των αναδιαρθρώσεων δεν διασφαλίζεται από τα πάνω με αυταρχισμούς και ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά από τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση και τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει η κάθε τράπεζα.

Όμως τι σημαίνει ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα;  Σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει;  Να μην σέβεται ούτε τους νόμους, ούτε τις Συλλογικές Συμβάσεις;  Να μην υπάρχουν δηλαδή πλαίσια και κανόνες λειτουργίας;  Αυτό δεν είναι ανταγωνιστικότητα.  Είναι ζούγκλα και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στους συναλλασσόμενους πολίτες και στην κοινωνία ευρύτερα.

3.  Συνδυάζονται και πως η θέσπιση 35ωρου και η τήρηση των εργασιακών κεκτημένων και η προσαρμογή των τραπεζικών ιδρυμάτων με τις συνθήκες του εντεινόμενου ανταγωνισμού;

Απάντηση:

Ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας είναι και ανταγωνιστικός και κερδοφόρος.  Το υφιστάμενο πλαίσιο των εργασιακών ρυθμίσεων δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εξέλιξη και την κερδοφορία του.  Για παράδειγμα μπορεί η Τράπεζα Εργασίας να είχε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά είχε τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων.

Οι σύγχρονοι τρόποι διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου παράγοντα δεν μπορεί να βασίζονται στον «βούρδουλα», στον καταναγκασμό και στην ανασφάλεια, αλλά στη σωστή υποκίνηση του ανθρώπινου παράγοντα, στη δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και συλλογικότητας και στην αξιοκρατική ανταμοιβή του για αυτά που προσφέρει.

Η θέσπιση του 35ωρου δεν θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών.

Αντίθετα θα μειώσει τους κενούς χρόνους, θα ωθήσει σε καλύτερη οργάνωση και πιο αποτελεσματική χρήση της νέας τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Αυτό έδειξαν οι μελέτες που από κοινού κάναμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Άλλωστε πολλές χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δουλεύουν με 35ωρο.  Αναφέρω ενδεικτικά την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Τι έγινε εκεί;  Καταστράφηκε το τραπεζικό σύστημα;  Αναμφισβήτητα όχι.    Αντίθετα το Τραπεζικό Σύστημα ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον ανταγωνισμό.  Αυτές είναι δικαιολογίες των εργοδοτών γιατί δεν θέλουν να αποδώσουν τίποτα στους εργαζόμενους από την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των Τραπεζών.

4.  Σύμφωνα με δήλωσή σας, το 35ωρο «»τινάχθηκε στον αέρα» με ευθύνη των τραπεζών.  Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στον τομέα της απασχόλησης;

Απάντηση:

 Οι εργοδότες υπονόμευσαν το πιλοτικό 35ωρο που συμφωνήσαμε στην Σ.Σ.Ε. πρόσφατα γιατί δεν ήθελαν να κάνουν προσλήψεις και να έχουν περιορισμούς στο χρόνο λειτουργίας των τραπεζών.

Θέλουν να ανοίγουν και να κλείνουν όποτε θέλουν.

Εάν το πιλοτικό 35ωρο εφαρμοζόταν γενικευμένα στις τράπεζες, θα δημιουργούσε 5000 νέες θέσεις εργασίας.  Η συμβολή του στον τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας θα ήταν πολύ μεγάλη.

5Όσον αφορά τον ΣΕΠΕ, τι πιστεύετε ότι χρειάζεται ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί ουσιαστικά στον ρόλο του;

Απάντηση:

 Ασφαλώς και πρέπει άμεσα να στηριχθεί με προσωπικό και σύγχρονες υποδομές και να έχει την δυνατότητα επιβολής αυστηρών ποινών.

Όταν για παράδειγμα ένα υποκατάστημα παραβιάζει συστηματικά το ωράριο και παρανομεί κατ’ εξακολούθηση το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει να έχει το δικαίωμα να διατάξει ακόμη και προσωρινό κλείσιμο.

Εάν υπάρξουν τέτοιες θεσμικές δυνατότητες να είστε σίγουρος ότι κανένας δεν θα σκέπτεται να παρανομήσει.

6Έχετε αναφερθεί επανειλημμένα στις παρατυπίες της Eurobank η οποία υποστηρίζεται ότι εφαρμόζει ένα «ευρωπαϊκό» μοντέλο λειτουργίας διαχείρισης. Πως αντιδρά η Ο.Τ.Ο.Ε. σε αυτό;

 Απάντηση:

 Στην Ευρώπη σέβονται τους νόμους και τους θεσμούς.  Εάν δεν τους αρέσουν ζητάνε μέσα από νόμιμες διαδικασίες να τους αλλάξουν.  Δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει.  Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μάλλον «τριτοκοσμικό» φαινόμενο και όχι ευρωπαϊκό.

Η Ο.Τ.Ο.Ε. δεν θα επιτρέψει να επικρατήσουν η αυθαιρεσία και οι μονομερείς και παράνομες ενέργειες.

7.  ΕΤΒΑ και ΑΤΕ βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.  Πιστεύετε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση που θα εξασφαλίσει όχι μόνο την βιωσιμότητά τους, αλλά και μια καλή πορεία στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Απάντηση:

Εμείς είμαστε αντίθετοι σε δογματικές αντιλήψεις που λένε ότι είναι δημόσιο είναι κακό και ότι ιδιωτικό είναι καλό και το αντίθετο.  Όπως έχει το δικαίωμα μια ιδιωτική τράπεζα να αγοράζει μια άλλη τράπεζα δημόσιου χαρακτήρα για να γίνει μεγάλη και ισχυρή έτσι πρέπει να έχει το ίδιο δικαίωμα και μια δημόσια τράπεζα.  Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα.   Ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι υγιής.  Εάν στον τραπεζικό τομέα κυριαρχήσουν με πολιτικές αποφάσεις ιδιωτικά μονοπώλια αυτό θα βλάψει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά την κοινωνία γενικότερα.  Η τύχη λοιπόν της ΕΤΒΑ και της ΑΤΕ πρέπει να σταθμιστεί παρά πολύ σοβαρά δεδομένου του ειδικού ρόλου που διαδραματίζουν στην Αγροτική Οικονομία και στην ανάπτυξη γενικότερα, γιατί τα ζητήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με ταμειακές λογικές.  Πρώτα απ’ όλα βέβαια πρέπει να ακουστεί και η φωνή των εργαζομένων.  Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός από αυτές που αναφερθήκατε.

8.  Κύριε Πρόεδρε, έχετε αναφέρει επίσης ότι ορισμένα σωματεία λειτουργούν σαν «δούρειοι ίπποι» των διοικήσεων.  Πιστεύετε ότι υπάρχει ευρύτερο σχέδιο «άλωσης» των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις εργοδοσίες;

Απάντηση:

 Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες προσπαθούν να πλήξουν το συνδικαλιστικό κίνημα από μέσα χρησιμοποιώντας ανθρώπους μέσω των οποίων παρεμβαίνουν στις συνδικαλιστικές διαδικασίες.

Για να το πετύχουν αυτό επιστρατεύουν μεθόδους υποσχέσεων, εκβιασμών και τρομοκρατίας και ανθρώπους που είναι πειθήνια όργανά τους.

Αυτές οι εργοδοτικές παρεμβάσεις είναι παράνομες, νοθεύουν την ελεύθερη και αβίαστη θέληση των εργαζομένων και  έχουν στόχο την άλωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις εργοδοσίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχουν και «ελαστικές» συνειδήσεις τα καταφέρνουν.

Όμως όσο η βάση των συνδικάτων είναι ζωντανή και δρώσα αυτά τα σχέδια θα πέφτουν στο κενό.  Εμείς θα φροντίσουμε για την ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των εργαζομένων και τέτοιες περιπτώσεις θα τις παραδίνουμε στην κρίση τους.

9.  Με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ποια θα είναι στο μέλλον η δυναμική και η επιρροή της Ο.Τ.Ο.Ε. δεδομένου ότι ο ρόλος των σωματείων εξασθενίζει;

Απάντηση:

Η Ο.Τ.Ο.Ε. έχει μια πολύχρονη ιστορική αγωνιστική πορεία και έχει περάσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Κατάφερε όμως να ξεπεράσει τα εμπόδια και να υπερασπίσει όχι μόνο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλει ουσιαστικά σε κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες.

Σήμερα είναι πράγματι μια δύσκολη περίοδος.

Οι εργαζόμενοι βάλλονται από πολλές κατευθύνσεις.

Όμως πιστεύουμε ότι η μεθοδευμένη αποδυνάμωση των σωματείων που δέχονται εξωτερικές και εσωτερικές επιθέσεις θα σταματήσει γιατί οι εργαζόμενοι θα αντιληφθούν ότι πρέπει να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους που διογκώνονται καθημερινά, να απομονώσουν τις νόθες εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να επιβάλλουν λύσεις που θα ικανοποιούν τους ίδιους και τις ανάγκες τους.

Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η πορεία της Ο.Τ.Ο.Ε. θα είναι δυναμική και στο μέλλον.