Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/9/2000

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000

Kύριε Κουσελά στις τελευταίες εκλογές βρεθήκατε μια ανάσα από το νήμα της εκλογής, ήταν κάτι που σας απογοήτευσε ή θα συνεχίσετε την προσπάθεια;

- Δεν μ απογοήτευσε, ίσα - ίσα μου έδωσε δύναμη και κουράγιο το γεγονός ότι ενώ για πρώτη φορά κατέβηκα ως υποψήφιος στο Νομό Μεσσηνίας, ένα Νομό αρκετά δύσκολο, έφτασα, όπως κι εσείς είπατε, μια ανάσα πριν από την επιτυχία.

Συγκέντρωσα, όπως γνωρίζετε, 15.500 περίπου σταυρούς προτίμησης. Αυτό σημαίνει, ότι οι συμπατριώτες μας, μολονότι ελάχιστα με γνώριζαν, εκτίμησαν την παρουσία μου, τις θέσεις μου και τη δράση μου. Αυτό για μένα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό και αισιόδοξο, κάτι που μου δίνει όπως σας είπα δύναμη και θάρρος να προχωρήσω μπροστά, έτσι ώστε να μπορέσω να τιμήσω και μέσα από την Βουλή την ψήφο των συμπατριωτών μας.

 

Από τις περιοδείες σας στη Μεσσηνία, αλλά και την επαφή με τους ανθρώπους της, την καθημερινή επαφή που έχετε, ποιά νομίζετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Νομός;

 

- Κατ αρχήν αυτό που διαπιστώνω είναι ότι οι συμπολίτες μας, θέλουν τον πολιτικό να είναι κοντά τους, θέλουν να ακούει τα προβλήματα, να τα συζητά μαζί τους και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.

 

Τα προβλήματα είναι πολλά. Συνοψίζονται, όμως, σε μία λέξη. ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ο Νομός μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αναφορικά με άλλους Νομούς. Όμως είμαστε πολύ πίσω. Δεν διαμορφώσαμε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομική και την κοινωνική του ανασυγκρότηση. Ένα σχέδιο που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και να λειτουργεί στη βάση της συμπληρωματικότητας, γιατί δεν μπορεί όλοι να κάνουν το ίδιο. Ένα σχέδιο που να κάνει τον κάθε Δήμο βιώσιμο. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν… αυτά που δικαιούμαστε.

 

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να πέσει στον Αγροτικό τομέα. Υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και με το υψηλό καλλιεργητικό κόστος. Πρέπει να χαραχθεί μια αγροτική στρατηγική για το Νομό μας, που να αξιοποιεί την ποιότητα των προϊόντων μας και να προωθεί τις εναλλακτικές και ομαδικές καλλιέργειες.

 

Το αγροτικό είναι το υπ αρ. ένα πρόβλημα κατά τη γνώμη μου. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα που αφορούν στις υποδομές στο Νομό είτε σε ότι αφορά τους δρόμους και μιλάω για την ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Τρίπολης - Καλαμάτας που πρέπει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί και για το επαρχιακό δίκτυο.

 

Όμως υπάρχουν προβλήματα και στις υποδομές που αφορούν την γνώση, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την δημιουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναπτύσσοντας τμήματα και σχολές, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του Νομού μας. Πρέπει σήμερα και όχι αύριο να δημιουργήσουμε υποδομές στον τουρισμό, σωστή και ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών.

 

Όπως επίσης είναι ανάγκη και η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα – πόλη, να παίξει το δικό της κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Νομού.

 

 

Κύριε Κουσελά, είστε ένα επιτυχημένος συνδικαλιστής, φτάσατε στα υψηλότερα κλιμάκια της Οργάνωσης των Τραπεζοϋπαλλήλων, από την άλλη μεριά είστε και ενεργός πολιτικός. Βρεθήκατε σε απόσταση αναπνοής όπως είπαμε από τη Βουλή, ίσως αύριο να είστε και το εύχομαι Βουλευτής, πώς παντρεύονται αυτά τα δύο, συνδικαλιστής - πολιτικός;

 

- Κοιτάξτε…το συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε ορισμένες πολύ σημαντικές κατακτήσεις σε σχέση με τη λειτουργία του. Κατάφερε δηλαδή να διαμορφώσει τις δικές του θέσεις και τις δικές του απόψεις, τη δικιά του στρατηγική θα έλεγα σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Με βάση αυτή την στρατηγική κρίνει τις διάφορες Κυβερνήσεις και χαράζει την πορεία του.

 

Εάν στη στρατηγική που έχουμε χαράξει και στους στόχους που έχουμε βάλει υπάρχει συμφωνία και από την πλευρά της Κυβέρνησης, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε ταμπού. Θα επικροτήσουμε τις σωστές επιλογές. Όταν όμως από την άλλη πλευρά ακολουθείται άλλη πολιτική, τότε το συνδικαλιστικό κίνημα θα προβάλει και θα διεκδικήσει τις θέσεις του. Δεν είμαστε δεδομένοι. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν ΟΛΟΙ.

 

Ο ρόλος μας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού μας γενικότερα και αυτό θα το κάνουμε με αγώνες και με ρήξεις, εάν είναι απαραίτητο.

 

 

Ο συνδικαλισμός σήμερα έχει χάσει αυτή την αίγλη που είχε κάποτε. Κάποτε θυμάμαι, ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούσαν να γεμίσουν πλατείες. Σήμερα δεν τα καταφέρνουν. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας γι αυτό; Είναι τα αιτήματα; Φαντάζομαι ότι παραμένουν αρκετά απ αυτά τα αιτήματα.

 

- Κοιτάξτε, υπάρχει μια κρίση στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς γενικότερα και η παρατήρησή σας φαντάζομαι δεν αφορά μόνον τα εθνικά μας πλαίσια, αλλά θα έλεγα αφορά την Ευρώπη, και συνολικότερα τον κόσμο. Ο συνδικαλισμός δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα προβλήματα αυτά.

 

Πολύ περισσότερο σήμερα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης η εργασία δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση. Αμφισβητείται πλήρως η απασχόληση και το κοινωνικό κράτος, που χτίστηκε μεταπολεμικά στην Ευρώπη, όπως και το σύστημα αμοιβών και εργασίας. Τα προβλήματα σήμερα είναι πιο σύνθετα και πιο δύσκολα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο συνδικαλισμός έσβησε ή δεν έχει προοπτική. Ο συνδικαλισμός θα απαξιωθεί εάν μείνει στο παρελθόν. Εάν δεν δει και δεν αντιμετωπίσει τις νέες προσκλήσεις με σύγχρονο λόγο και απαντήσεις που δίνουν λύσεις στα προβλήματα του εργαζόμενου.

 

Εάν δε χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μια στρατηγική η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται στα σύνορα μιας χώρας. Χρειάζεται συντονισμός και δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να χτίσουμε το μέτωπο της εργασίας με όλες τις συνδικαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

 

Και πρέπει να κάνουμε συνδικαλισμό βάσης, να πάμε κοντά στους εργαζόμενους, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους εξηγήσουμε τη στρατηγική μας, τους στόχους μας και τις θέσεις μας. Ετσι θα προχωρήσουμε αποτελεσματικά.

 

 

Η λέξη "παγκοσμιοποίηση" έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των Ελλήνων. Πιστεύετε ότι κινδυνεύουν με αφανισμό τα εθνικά κράτη από την παγκοσμιοποίηση;

 

- Σε Διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει προς το παρόν θεσμός, ο οποίος θα διαθέτει την αρμοδιότητα και την ισχύ να δημιουργήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις πλανητικές αγορές. Δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε διεθνής Κυβέρνηση, ούτε διεθνής κεντρική τράπεζα, ούτε διεθνής υπηρεσία ελέγχου του ανταγωνισμού. Παρ’ ότι κάθε χρόνο οργανώνονται συναντήσεις κορυφής των βιομηχανικών κρατών για ζητήματα οικονομίας στην πράξη δεν υπάρχει συντονισμός οικονομικής πολιτικής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ρόλος του κράτους απαξιώνεται και προκαλείται ένας εντεινόμενος ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων με χρήση του μισθολογικού , κοινωνικού και περιβαλλοντολογικού νταμπιγκ, που θέτει σε κίνδυνο την εφημερία και την κοινωνική ασφάλεια των πολιτών.

 

Αυξανόμενη φτώχεια και διευρυνόμενη ανισότητα είναι τα αποτελέσματα. Η γνώμη μου είναι, ότι χρειάζεται μια πολιτική που θα αποσκοπεί στο συμφέρον της πλειονότητας των πολιτών και στην ευημερία τους. Μια πολιτική που θα δημιουργήσει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο βιώσιμη ανάπτυξη. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η διεθνής συνεργασία και η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και κανόνων ελέγχου για την διακίνηση των κεφαλαίων καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό.

 

 

Μπορείτε να μου συγκρίνετε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 70 με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα;

- Θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ του σήμερα είναι μια τομή στη συνέχεια. Υπάρχει και συνέχεια, υπάρχουν και αλλαγές. Υπάρχουν αλλαγές κατ αρχήν γιατί μια σειρά από στόχοι τους οποίους είχαμε βάλει εκείνη την περίοδο έχουν γίνει πραγματικότητα και υπάρχουν αλλαγές γιατί σήμερα τα προβλήματα, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και πολύ πιο διαφορετική απ ότι χθες.

      

Το 2000 δεν είναι όπως και να το κάνουμε 1970. Τα πολιτικά κόμματα που δεν ξέρουν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, θα ξεπεραστούν από τα πράγματα και δεν θα μπορέσουν να παίξουν το ρόλος. Εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν την καινούργια πραγματικότητα και να προβάλλουν ένα σύγχρονο και πειστικό λόγο, για σύγχρονη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν είναι ένα από αυτά.

     

  Όμως υπάρχουν και ζητήματα και στόχοι που εξακολουθούν να παραμένουν εφ όσον τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί . Μπορεί να έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στο σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αλλά θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη – ανάπτυξη – δουλειά για όλους.

 

 

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την διαπλοκή της πολιτικής με το κεφάλαιο, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλα αυτά. Τι θα λέγατε εσείς γι αυτά, υπάρχει αυτή η διαπλοκή;

 

Η έννοια της διαπλοκής χρησιμοποιείται, ως σημαία ευκαιρίας από τη Νέα Δημοκρατία, για να καλύψει δικές της αδυναμίες και εσωτερικά προβλήματα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία αρκετών θεσμών διαφάνειας και αξιοκρατίας στο δημόσιο βίο. Όμως αυτό δε σημαίνει, ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα. Η Κυβέρνηση εν όψει της τροποποίησης του Συντάγματος, νομίζω, ότι το προωθεί ήδη, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως : τη σχέση επιχειρηματιών με τα ΜΜΕ, ώστε να εμποδίζεται η απόκτηση διασυνδεδεμένης ισχύος και επιρροής. Να διαμορφώσει μηχανισμούς συστηματικότερης παρακολούθησης των οικονομικών των κομμάτων. Να ενισχύσει το ρόλο των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών κλπ. Αυτά είναι μέτρα και θεσμοί που θα σταθούν εμπόδιο στην ιταλοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής και θα δώσουν τη δυνατότητα η πολιτική να κυριαρχήσει την οικονομία.

 

 

Σε γενικές γραμμές είστε ικανοποιημένος σήμερα εσείς από την κατάσταση της ζωής της Ελλάδας, της Μεσσηνίας; Κάθε μέρα με τον κόσμο μιλάτε, ακούτε τα προβλήματά τους, τι βλέπετε;

 

- Πιστεύω ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας κινείται σε μια σταθερή, ομαλή και θετική πορεία. Κινείται προς τα μπρος. Είναι γεγονός όμως, ότι έχουμε χάσει χρόνο, γιατί δεν ξεκινήσαμε με τις άλλες χώρες, με τους άλλους λαούς από την ίδια αφετηρία.

 

      Ηταν και είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός, το ότι καταφέραμε να μπούμε και μάλιστα με το σπαθί μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Όμως σήμερα και μετά από την επιτυχία αυτή υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε, και το λέω αυτό για την Κυβέρνηση, σε αλλαγές. Αλλαγές προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή του παραγόμενου εισοδήματος και του πλούτου, που θα δώσει τη δυνατότητα στις τάξεις εκείνες και τα στρώματα που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος αυτής της πορείας, να πάρουν αυτό που δικαιούνται .

 

      Οι επόμενοι στόχοι μας πρέπει να είναι η πραγματική σύγκλιση με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς λαούς, τα μεγάλα προβλήματα της αντιμετώπισης της ανεργίας, της παιδείας, της Υγείας . Είναι ανάγκη να προχωρήσει η περιφερειακή ανάπτυξη.

Έχει έρθει πλέον η ώρα της υπαίθρου.

 

 

Κύριε Κουσελά, να τελειώσω, όλοι οι άνθρωποι έχουν όνειρα, όλοι οι πολιτικοί έχουν φιλοδοξίες. Ως άνθρωπος και ως πολιτικός πέστε μου τα όνειρά σας και τις φιλοδοξίες σας.

 

- Θέλω μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο ισχυρή, μια Μεσσηνία περισσότερο ανεπτυγμένη, με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών και το χαμόγελο στα χείλη των μεγάλων…

 

 

Η δική σας φιλοδοξία;

 

- Να υπηρετήσω αυτούς τους στόχους μέσα από το εθνικό κοινοβούλιο για να μπορέσω έτσι να παίξω ένα καταλυτικό ρόλο για να γίνουν πραγματικότητα.

 

Ωραία! Σας ευχαριστώ.