Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] «Για το Μέλλον της Μεσσηνίας στην Ελλάδα του Μέλλοντός μας και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/3/2000

«Για  το Μέλλον της  Μεσσηνίας στην Ελλάδα του Μέλλοντός μας 
και την επικείμενη εκλογική  αναμέτρηση».

7 Μαρτίου 2000

Το μέλος της Κ.Ε. και υποψήφιος Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ,  κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Τρίτη 7/3/2000, το μεσημέρι στο ξενοδοχείο REX, αναφέρθηκε στα κρίσιμα θέματα για το Νομό και τη χώρα, ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Παράλληλα, ανέπτυξε τις αρχές και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, απέναντι στο Μεσσηνιακό Λαό, ως υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, η συζήτηση με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ κάλυψε τα εξής θέματα:

α. Η  Νέα Ελλάδα και ο κρίσιμος χαρακτήρας της εκλογικής αναμέτρησης.

β. Το μέλλον και οι ευκαιρίες για τη Μεσσηνία, στην Ελλάδα που οραματίζεται και εγγυάται το ΠΑΣΟΚ

γ. Κριτήρια επιλογής και απαιτήσεις που θα πρέπει να έχει ο Μεσσηνιακός Λαός από τους νέους εκπροσώπους του στη Βουλή

1. Ο κρίσιμος χαρακτήρας της εκλογικής αναμέτρησης.

Σχετικά με το πρώτο θέμα, ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ τόνισε ότι η  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τομών, που άλλαξαν την εικόνα και τις προοπτικές της χώρας. Οι σημαντικότεροι στόχοι και οι δεσμεύσεις της προηγούμενης τετραετίας επιτεύχθηκαν. Οι κόποι, οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο.  Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια η «Ψωροκώσταινα». Είναι η Ελλάδα που σχεδιάζει και δημιουργεί το δρόμο της για τη νέα εποχή της Γνώσης, της Ευημερίας, της Κοινωνικής αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών και της δίκαιης συμμετοχής στα οφέλη  της ανάπτυξης.

‘Όμως, πρόσθεσε, οι εκλογές της 9ης Απριλίου είναι κρίσιμες. Κι αυτό γιατί έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις.

-          Να μπεί και να μείνει η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της ΟΝΕ

-          Να διατηρήσει τη θέση της ως δύναμη σταθερότητας και εγγυητής της ειρήνης στη Ν.Α Ευρώπη

-          Να αναπτυχθεί ολόπλευρα, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, του ανταγωνισμού, της
     γνώσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Γι’ αυτό χρειάζεται μια σταθερή και υπεύθυνη Κυβέρνηση, με γνώση και στόχευση και όχι με υποσχέσεις -ακάλυπτες επιταγές, που συγκαλύπτουν ή υποτιμούν τα προβλήματα.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος Βουλευτής του Νομού μας αναφέρθηκε στους 10 βασικούς στόχους-δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό Κώστα ΣΗΜΙΤΗ και εξειδικεύονται στο αναλυτικό Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη 4ετία .

 • Στο νέο όραμα της ανάπτυξης, με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη,

 • Στις ουσιαστικές ευκαιρίες για απασχόληση, με δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και των ωφελειών της ανάπτυξης,

 • Στην τόνωση της γεωργίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, με αξιοποίηση των πόρων (9 τρις) για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και αναπτυξιακές υποδομές,

 • Στην επένδυση στη γνώση και στη νέα γενιά,

 • Στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, με αναβαθμισμένη υγεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλεια, σύγχρονο κοινωνικό κράτος

 • Στην ασφάλεια για τον πολίτη, με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

 • Στους σύγχρονους θεσμούς λειτουργίας του πολιτεύματος και διασφάλισης των δικαιωμάτων  του πολίτη

 • Σε μια σύγχρονη και παραγωγική δημόσια διοίκηση, στην υπηρεσία του πολίτη

 • Στην ανάδειξη της χώρας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς μέσα από την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004

 • Στην ανάδειξη μιας Ελλάδας ισότιμης και ισχυρής στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αυτούς τους στόχους, τόνισε ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ, δεν μπορούμε να τους πετύχουμε χωρίς την υπεύθυνη συστράτευση όλων των δυνάμεων της προόδου στη χώρα μας, χωρίς σαφή και υπεύθυνη εντολή του λαού μας σε μια νέα, ισχυρή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Πρέπει και να εξασφαλίσουμε όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας, μοιράζοντας δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης και πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες, για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αφελείς κι επικίνδυνους για τη χώρα πειραματισμούς, για μεγαλόστομες διακηρύξεις χωρίς αντίκρυσμα. Γι’ αυτό στις 9 Απριλίου ο ελληνικός λαός ψηφίζει ΠΑΣΟΚ.

 2. Ευκαιρίες και προοπτικές για τη Μεσσηνία.

 Αναφερόμενος στα μεσσηνιακά θέματα, ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ υποστήριξε ότι η Μεσσηνία πέτυχε σημαντικά πράγματα το τελευταίο διάστημα. ‘Όμως αυτά που πέτυχε δεν είναι εκείνα που δικαιούται, που της αξίζουν και που μπορεί!

Πράγματι, τόνισε, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα και σοβαρές προκλήσεις, που δεν πρέπει ούτε να συγκαλύπτουμε, ούτε να ωραιοποιούμε, αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια στο Μεσσηνιακό λαό, αν θέλουμε να δώσουμε ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις  για την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου μας.

 Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις ανάπτυξης της Μεσσηνίας και υπέρβασης της σημερινής κατάστασης για να συμμετάσχει ουσιαστικά στις ευκαιρίες και στα οφέλη της Ελλάδας του 21ου αιώνα, ο κύριος Κουσελάς επισήμανε, ότι ο Νομός χρειάζεται μια τεκμηριωμένη Αναπτυξιακή στρατηγική ευρείας βάσης. Μια στρατηγική, που εδώ και καιρό επεξεργάζεται ο ίδιος και εξειδικευμένοι συνεργάτες του και που πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του Μεσσηνιακού Λαού.

Αναπτύσσοντας στη συνέχεια τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τα μέσα αυτής της Στρατηγικής,   ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη:

-         Ν’ αναπτυχθεί ισόρροπα ο Νομός, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της κάθε επαρχίας, της κάθε περιοχής και τις συμπληρωματικότητες που μπορεί και πρέπει να δημιουργηθούν ανάμεσα στην αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες

-         Ν’ αναζωογονηθεί η ύπαιθρος, όχι μόνο με έγκαιρη και ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και με την ανάδειξη συμπληρωματικών  πηγών απασχόλησης και εισοδήματος (αγροτουρισμός, μικρές επιχειρήσεις, σύγχρονες καλλιέργειες, υποστηρικτικές υπηρεσίες πληροφόρησης, τυποποίησης, επεξεργασίας και διανομής των προϊόντων), με ευρεία αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, επενδύσεων και προγραμμάτων ανάπτυξης

-         Να βελτιωθούν, ν’ αναδειχθούν και να προβληθούν, με ολοκληρωμένη στρατηγική για το καθένα, τα τοπικά προϊόντα, με άξονα την ποιότητα, την καινοτομία, τις σύγχρονες τεχνικές υποστήριξης και προβολής

-         Να στηριχθούν ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι άρρηκτα δεμένες με την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Οι  αποτυχημένες επιλογές των μεγάλων και ασύνδετων με την τοπική απασχόληση και κοινωνία επενδύσεων του παρελθόντος, που είδαμε που κατέληξαν, δεν πρέπει να επαναληφθούν

-         Να προωθήσουμε τον τουρισμό ποιότητας, σε ανθρώπινη και φιλική προς το περιβάλλον κλίμακα, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική  κληρονομιά του Νομού μας

-         Να αναπτύξουμε σύγχρονες υπηρεσίες, ιδιωτικές και δημόσιες και κυρίως υπηρεσίες υποστήριξης για τις επιχειρήσεις. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται και το τοπικό τραπεζικό σύστημα, που πρέπει να φύγει από τη σαράφικη και στενόκαρδη λογική των  εγγυήσεων και των πανωτοκίων…

-         Να ρίξουμε το κύριο βάρος στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφάλαιου και της γνώσης στον τόπο μας.

‘Όλα αυτά, πρόσθεσε, δεν  μπορούν να γίνουν χωρίς καλύτερες υποδομές επικοινωνίας, παιδείας, κοινωνικής περίθαλψης,

Γιατί, όπως τόνισε ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ, υποδομές ανάπτυξης για την περιοχή δεν είναι μόνο οι δρόμοι και οι συγκοινωνίες, ένας τομέας στον οποίο διεκδικούμε ακόμη πολλά, ιδίως μετά τις αποφάσεις για τα έργα του  Γ’ ΚΠΣ στο νομό. Εκτός από τους δρόμους της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα, που θα σπάσουν την απομόνωση του νομού και θ’ αναδείξουν τα πλεονεκτήματα που αναμφίβολα έχει, χρειαζόμαστε και τους δρόμους της γνώσης! Χρειαζόμαστε και τις λεγόμενες «άυλες» επενδύσεις και υποδομές, που ίσως είναι το πιο δύσκολο, το πιο κρίσιμο στοίχημα του νομού μας με το μέλλον  του!

‘Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο υποψήφιος Βουλευτής Μεσσηνίας, με τις «άυλες επενδύσεις» εννοεί:

-     καλύτερη παιδεία, εκπαίδευση και κατάρτιση, καλύτερη πρόσβαση στην τεχνογνωσία και τη γνώση, ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία της Πληροφορίας, στις νέες τεχνολογίες, στις δυνατότητες πληροφόρησης και προβολής (ηλεκτρονικό εμπόριο)  που παρέχει το Διαδίκτυο…

-     ΑΕΙ και ΤΕΙ που να στηρίζουν και να διαχέουν την έρευνα και τη γνώση στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας, με κατάλληλα και χρήσιμα για την τοπική ανάπτυξη τμήματα σπουδών, για τις νέες τεχνολογίες, τη διοίκηση και υποστήριξη των επιχειρήσεων, την κατάρτιση των νέων μας σε κάτι άμεσα αξιοποιήσιμο στην παραγωγή, στις επιχειρήσεις του τόπου μας.

-     κατάρτιση και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και καριέρας, πρώτα απ’ όλα για τις νέες και τους νέους μας, απασχόλησης και καριέρας στον τόπο τους,  με σιγουριά και προοπτική.

Ειδικά για το φλέγον θέμα της απασχόλησης, σημείωσε ότι απαιτείται  τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών στην τοπική αγορά εργασίας, ένα συγκροτημένο Σχέδιο για την Απασχόληση και την Κατάρτιση στη Μεσσηνία, ώστε να έχει το μερίδιο που δικαιούται στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας και στις ισάριθμες ευκαιρίες κατάρτισης που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη 4ετία.

Κλείνοντας την παρουσίαση των θέσεών του για τα προβλήματα της Μεσσηνίας, ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

-     δεσμεύτηκε να επανέλθει άμεσα, μέσα από ειδικές συναντήσεις-εκδηλώσεις  με τους φορείς, σε επιμέρους θέματα και δραστηριότητες, όπως τα αγροτικά προβλήματα.

-      επισήμανε ότι στα θέματα που μας απασχολούν, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε απτά δείγματα ότι μπορεί να κάνει πολλά... ‘Ότι μπορεί, καλύτερα από κάθε άλλον, ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να λύσει προβλήματα.

-     τόνισε ότι η Μεσσηνία, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, ξέρει ότι δικαιούται και μπορεί πολύ περισσότερα! Κι αυτά μπορεί να τα πετύχει με Γνώση, Συστράτευση, υπεύθυνη και συνεπή Διεκδίκηση, αλλά και με τους κατάλληλους εκπροσώπους που θα επιλέξει για τη Βουλή.

 3. Απαιτήσεις του Μεσσηνιακού Λαού από τους εκπροσώπους του στη Βουλή

 Υποστηρίζοντας ότι η Νέα Εποχή χρειάζεται και τους κατάλληλους ανθρώπους, ο υποψήφιος Βουλευτής Μεσσηνίας ανέπτυξε τις απόψεις του για το ρόλο του Βουλευτή στη σύγχρονη εποχή. Τόνισε ότι η βουλευτική ιδιότητα είναι  λειτούργημα, ανάληψη δεσμεύσεων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, με ακόμα υψηλότερο βαθμό δέσμευσης, στράτευσης, προσωπικής ανάλωσης και ευθύνης, από ότι σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, συνδικαλιστικό ή κομματικό!

 Σημείωσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ο Βουλευτής δεν είναι το «τζάκι», ο… «Μαυρογυαλούρος» του αξέχαστου ελληνικού σινεμά, ο «Μπάρμπας στην Κορώνη»… Είναι αυτός που:

 • πρώτα και πάνω απ’ τα προσωπικά του συμφέροντα βάζει τα συμφέροντα και την προοπτική του τόπου

 • μπορεί να αναλύσει σωστά τα προβλήματα, χωρίς να συγκαλύπτει συμφέροντα και ευθύνες

 • μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή

 • έχει όραμα, με σαφή στόχευση και κοινωνική ευαισθησία

 • μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, χωρίς προκατάληψη και παραταξιακούς αποκλεισμούς

 • αφουγκράζεται τις ανάγκες, εκφράζει αξιόπιστα τις απαιτήσεις, προωθεί αποφασιστικά  βιώσιμες λύσεις

 • στρατεύεται και αναλώνει τις δυνάμεις του για το σύνολο, για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου.

 Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νομού μας δεσμεύτηκε να τηρήσει αυτές τις αρχές, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, εφόσον οι πολίτες της Μεσσηνίας τον τιμήσουν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους.

Παρουσιάζοντας τους λόγους της υποψηφιότητάς του με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ δεσμεύτηκε να αγωνιστεί, με βάση το τρίπτυχο «γνώση, συστράτευση, υπεύθυνη και συνεπής διεκδίκηση »,

 • για να ξαναποκτήσει η πολιτική το περιεχόμενό της, έτσι ώστε οι  πολίτες να ορίζουν τη ζωή τους, να δημιουργούν το παρόν και το μέλλον τους.

 • για μια δικαιότερη κοινωνία, που να διασφαλίζει σε όλους και πρώτα από όλα στους νέους μας σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση, ευκαιρίες καριέρας, ανάπτυξης και  ποιότητα ζωής.

 • για να αποκτήσει η Μεσσηνία του 21ου αιώνα τη θέση που δικαιούται στην ισχυρή Ελλάδα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν ζητά μόνο την ψήφο  του Μεσσηνιακού Λαού. Καλεί τους συμπατριώτες του σε κοινό αγώνα, πέρα και έξω από παραταξιακούς διαχωρισμούς. Σε συστράτευση για το μέλλον της Μεσσηνίας,  που θα της δώσει τη θέση που της αξίζει.

Για τον ίδιο τόνισε ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι απλά η ολοκλήρωση μιας μακρόχρονης πορείας και παρουσίας του  στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα…Είναι μια κατάθεση ψυχής που οφείλει – και πιστεύει πως όλοι οφείλουμε- στη Μεσσηνία που ονειρευόμαστε και που μπορούμε, όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε.

Κλείνοντας τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ο κ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ  ενημέρωσε για την Εκδήλωση που διοργανώνεται στην Καλαμάτα στις 8/3/2000 και ώρα 19.30, στο ξενοδοχείο ELITE, για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή, με θέμα «Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Ισότητα ευκαιριών  στη Μεσσηνία», δεν είναι μια συνηθισμένη επετειακή εκδήλωση, με τις συνήθεις αναφορές σε θέματα Ισότητας, αλλά μια συνάντηση προβληματισμού   για την πραγματική Ισότητα Ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα και τις προϋποθέσεις της, στον αγώνα για τη διασφάλιση και αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης που δικαιούται η  Μεσσηνία.