Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Επιστολή κ. Δημήτρη Κουσελά προς τον κ. Μίλτο Τσόγκα Διοικητή ΕΛΓΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/5/2001

Αθήνα, 25 Μαΐου 2001

Κύριο
Μίλτο Τσόγκα
Διοικητή ΕΛΓΑ

Κύριε Διοικητά,

Οι ζημιές που έγιναν φέτος στη Δ. Μεσσηνία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (χαλάζι, ανεμοθύελλα κπλ) στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπό κάλυψη, είναι καταστρεπτικές και έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους καρπουζοπαραγωγούς της περιοχής.

Στο μεγαλύτερο μέρος των εκμεταλλεύσεων οι ζημιές προσεγγίζουν το 100% και ελάχιστες είναι οι εκμεταλλεύσεις, που δεν καταστράφηκαν. Από τα μέσα Απριλίου ως τα μέσα Μαΐου οι καλλιέργειες ευρέθησαν εκτεθειμένες στα πιο δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Η μείωση της παραγωγής ξεπερνά το 60%, η ποιότητά τους υποβαθμίστηκε και η συγκομιδή μετατοπίστηκε ένα μήνα αργότερα. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εργατικά κ.α.), η αγορά φυτοφαρμάκων για προστασία της παραγωγής από τις ασθένειες, η επιπλέον αγορά εφοδίων ή λιπασμάτων για την επιπρόσθετη λίπανση των καλλιεργειών επιβάρυναν το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής και δημιούργησαν τέτοιες οικονομικές επιβαρύνσεις, που οι παραγωγοί δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Οι εξαγωγικοί φορείς και οι έμποροι αντιμετωπίζουν τώρα με καχυποψία το προϊόν, θέτοντας ερωτηματικά για την ποιότητά του.

Κύριε Διοικητά,

Το καρπούζι για την Τριφυλία (Δυτική Μεσσηνία) είναι μία πολύ δυναμική καλλιέργεια με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Προϊόν εξαγώγιμο, το πρωιμότερο στην Ευρώπη, αρίστης ποιότητας και συναλλαγματοφόρο. Καλλιεργείται σε 10 – 12 χιλιάδες στρέμματα και οι εξαγωγές ανέρχονται σε 30.000 τόνους περίπου, ετησίως. Εξάγεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι παραγωγοί είναι πρωτοπόροι, καινοτόμοι και δίκαια έχουν κατακτήσει με το προϊόν τους την Ευρώπη.  Με την παραγωγή τους συνεισφέρουν για πολλά χρόνια εισφορές στον ΕΛΓΑ, χωρίς να έχουν σχεδόν ποτέ αποζημιωθεί. Σήμερα όμως εκπέμπουν SOS. Βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν.

Περιμένουν οι αποζημιώσεις να αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Απαιτούν οι αποζημιώσεις να δοθούν γρήγορα.

Με την επιστολή αυτή, ως ασχολούμενος ενεργά με τα κοινά και συμπατριώτης των παραγωγών, θέλω να σας καλέσω να εξαντλήσετε την ευαισθησία σας για άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, που πέραν των άλλων αφορά στην επιβίωση και ανάπτυξη μίας ολόκληρης περιοχής.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Κουσελάς