Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών, Διατάξεις Φορολογίας Εισοδήματος, Κεφαλαίου, ΦΠΑ κλπ. Φορολογιών κ.λ.π. διατάξεις».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/5/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών, Διατάξεις Φορολογίας Εισοδήματος, Κεφαλαίου, ΦΠΑ κλπ. Φορολογιών κ.λ.π. διατάξεις». 5-5-2009

 


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο που αποτελείται από αποσπασματικές και πρόχειρες διατάξεις, χωρίς συνοχή, αλλά διατάξεις με έναν κοινό παρονομαστή. Επιλεκτικά προεκλογικά δωράκια σε επαγγελματικές ομάδες με προεξάρχουσα τους εισαγωγείς αυτοκινήτων. Μειώνονται τα έσοδα του προϋπολογισμού σε μία περίοδο πλήρους δημοσιονομικής κατάρρευσης για να ευνοήσετε ποιους; Τους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων και τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας και της Γαλλίας ή τους αγοραστές ακριβών και πολυτελών αυτοκινήτων;


Με άλλες διατάξεις προχωρείτε σε επιλεκτική νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής. Κατ’ εσάς άλλοι πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και άλλοι όχι. Αλλά η αποθέωση τέτοιου είδους διατάξεων από την οποία βρίθει αυτό το νομοσχέδιο είναι αυτή για την τριετή παράταση του 2% υπέρ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.Την ίδια στιγμή που η δικαιοσύνη διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS και εμείς αύριο ζητούμε εξεταστική επιτροπή, εσείς επιχειρείτε να δώσετε παράταση ζωής σε μια διάταξη που έπρεπε ήδη να είχε καταργηθεί, ανεξάρτητα από το πότε θεσμοθετήθηκε, μια διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να γίνεται πραγματικότητα –και το ξέρετε αυτό- η διαπλοκή με τα μέσα ενημέρωσης.


Έτσι, κύριε Υπουργέ, εννοείτε εσείς τη διαφάνεια; Μετά από όλα αυτά εγώ σας ερωτώ το εξής. Πείτε μας πώς οι διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που φέρνετε σήμερα για ψήφιση, πρώτον εξυγιαίνουν το εμπορικό ισοζύγιο που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα; Δεύτερον, πώς τονώνετε την ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που παραλάβατε με συν 4,7% και για τη φετινή χρονιά θα έχει αρνητικό πρόσημο, μείον 0,5% για την Τράπεζα της Ελλάδος, μείον 3,5% με βάση τον ECONOMIST. Πείτε μας πώς διασώζετε τις θέσεις εργασίας, όταν το τελευταίο τρίμηνο έχουμε είκοσι χιλιάδες απολύσεις;

 
Η απάντηση είναι ότι κανένα από τα τρία αυτά μεγάλα ζητήματα που έθιξα δεν αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Φαίνεται περίτρανα πλέον ότι δεν έχετε –μολονότι ο Πρωθυπουργός σας το ισχυρίζεται- κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αυτό που κάνετε είναι πελατειακές διευθετήσεις και φορολογικά δωράκια για να περισωθείτε στις εκλογές.


Το ερώτημα είναι με ποιους πόρους, από πού θα δώσετε αυτά τα χρήματα; Καταρχήν όπως σας είπαν και άλλοι συνάδελφοι, κάνετε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα ή πιο απλά υφαρπάζετε πόρους από την Αυτοδιοίκηση, σε αυτό το νομοσχέδιο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αφαιρείτε πάνω από 110.000.000 ευρώ, υπεξαιρώντας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα τέλη άδειας και μεταβίβασης αυτοκινήτων, από μια αυτοδιοίκηση που γνωρίζετε παρά πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια την φορτώνετε συνεχώς με νέες αρμοδιότητες χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους. Φαίνεται ότι έχετε βάλει σαν στόχο να κάνετε προβληματικούς και τους θεσμούς, να κάνετε προβληματική την αυτοδιοίκηση και όχι μόνο προβληματικό το κράτος.


Δεύτερον, το κόστος των επιλεκτικών πελατειακών διευθετήσεων θα κληθούν μετά τις ευρωεκλογές να το πληρώσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ο κ. Παπαθανασίου μιλά ήδη πολύ κομψά για αναγκαίες προσαρμογές και για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή μιλά για την εξοικονόμηση 5.000.000.000 ευρώ που δεν θα φτάσουν προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,9% μέχρι το τέλος του 2010.


Είναι φανερό, λοιπόν, ότι σχεδιάζετε νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή «καρότα»  και πελατειακές διευθετήσεις προεκλογικά και «μπαστούνι» μετεκλογικά.


Εδώ, κύριε Υπουργέ, αξίζει πραγματικά –αν είχαμε τη δυνατότητα- να σας δώσουμε δυο Νόμπελ. Το ένα είναι το «Νόμπελ υπευθυνότητας» στη βάση του οποίου χειρίζεστε επιτυχώς τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Το δεύτερο είναι ένα νόμπελ δεξιοτεχνίας στη σχεδιαζόμενη εξαπάτηση των πολιτών για αυτές τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας.


Με άλλες διατάξεις, φτιάχνετε μια ακόμα Γενική Διεύθυνση Μισθών. Σας ρώτησα και στην Επιτροπή, εξηγήστε μας πώς θα πετύχετε εξυγίανση δαπανών φτιάχνοντας μια νέα διεύθυνση και προσλαμβάνοντας άλλους τριακόσιους πενήντα μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους;

 

Δεν σας φτάνουν, φαίνεται, οι εξακόσιες ενενήντα πέντε νέες υπηρεσίες που δημιουργήσατε, ούτε οι τετρακόσιες εξήντα επτά επιτροπές, οι οποίες κόστισαν κατά έτος πάνω από 220.000.000 ευρώ.

 
Τέλος, θέλω να αναφερθώ, κύριε Πρόεδρε, στη σκανδαλώδη τροπολογία που αφορά στα νοσοκομεία, με την οποία επιχειρείτε να νομιμοποιήσετε εξωσυμβατικές και μη νόμιμες πληρωμές. Τα χρέη των νοσοκομείων, με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Αβραμόπουλου, ανέρχονται σε 5,4 δισεκατομμύρια.

 
Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν εκείνος ο οποίος κατήργησε το νομικό πλαίσιο, που υπήρχε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ και διακήρυξε ότι θα φτιάξει μια Επιτροπή Προμηθειών προκειμένου να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι προμήθειες σε όλα τα νοσοκομεία. Ποιο είναι αλήθεια το αποτέλεσμα λειτουργίας αυτής της Επιτροπής Προμηθειών; Πώς μας ζητάτε σήμερα να νομιμοποιήσουμε δαπάνες χωρίς στοιχεία;


Εμείς δεν θα τις ψηφίσουμε αυτές τις δαπάνες, κύριοι συνάδελφοι. Εσείς όμως, οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας θα νομιμοποιήσετε τέτοιου είδους δαπάνες χωρίς να έχετε στα χέρια σας κανένα μα κανένα στοιχείο και μάλιστα αναδρομικά; Έτσι εννοείτε τη διαφάνεια και την προστασία των συμφερόντων του δημοσίου;


Και μην ακούσουμε τις ίδιες δικαιολογίες ότι, δηλαδή, «και εσείς τα ίδια κάνατε». Τέτοιου είδους ισχυρισμοί όχι μόνο δεν σας νομιμοποιούν, αντίθετα σας εκθέτουν. Η Βουλή δεν είναι πλυντήριο για τη νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών. Οι ισχυρισμοί του τύπου «τα ίδια κάνατε και εσείς» αυτό που δείχνουν είναι τη γύμνια των επιχειρημάτων σας και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Άλλα, δηλαδή, λέγατε προεκλογικά και άλλα κάνετε τώρα. Το αντίτιμο, βέβαια, αυτής σας της συμπεριφοράς θα το πληρώσετε με νόμισμα, το οποίο θα είναι πολύ ακριβό και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα.