Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών, Διατάξεις Φορολογίας Εισοδήματος, Κεφαλαίου, ΦΠΑ κλπ. Φορ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/4/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών, Διατάξεις Φορολογίας Εισοδήματος, Κεφαλαίου, ΦΠΑ κλπ. Φορολογιών κ.λ.π. διατάξεις», 30-4-2009

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ:

 Όπως είπε και η κυρία Κατσέλη, δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο- συρραφή αποσπασματικών και πρόχειρων διατάξεων, χωρίς καμία συνοχή μεταξύ τους. ‘Ενα νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει ένα πλήθος από επιλεκτικά, προεκλογικά, φορολογικά δωράκια, σε μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους. Η κυρία Κατσέλη έθιξε πολλά από τα επιλεκτικά φορολογικά “δωράκια”, που περιέχει αυτό το νομοσχέδιο.

Αυτή είναι η δική σας πολιτική πρακτική, κύριε Υπουργέ, όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει πλήρης δημοσιονομική κατάρρευση, ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός!

Υπολογίζατε το έλλειμμα του 2008 στο 1,6% στον προηγούμενο προϋπολογισμό.

Το έλλειμμα δεν διαμορφώθηκε στο 1,6%, πήγε στο 2,5% με βάση τις δικές σας εκτιμήσεις, πήγε στο 3,7% με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα που στείλατε στις Βρυξέλλες και τελικά με βάση τα δικά σας στοιχεία διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, με βάση τις εκτιμήσεις της Ε.Ε, στο 5%.

Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί κυριολεκτικά στα ύψη. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή, θυμάστε τι είπε πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης.

‘Οπως τόνισε η κυρία Κατσέλη, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου από 42 δις, που εσείς είχατε προϋπολογίσει, θα φθάσουν 50 δις για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και με τους Financial Times θα φθάσουν τα 60 δις ευρώ. Και αυτά είναι δανεικά, με διπλάσιο επιτόκιο από ότι το αντίστοιχο του γερμανικού ομολόγου !

Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το κόστος της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησής σας!

Παραλάβατε ανάπτυξη 4,7% και σήμερα υπάρχει η εκτίμηση από τον ECONOMIST ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας, θα είναι μείον 3,5%. Η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμά την ανάπτυξη στο μείον 0,5%.

Πείτε μας, πώς με αυτά τα δεδομένα θα μειώσετε εσείς το δημοσιονομικό έλλειμμα. Έρχεστε και θέλετε να κάνετε τα προεκλογικά «δωράκια» προκειμένου να διασώσετε όχι την οικονομία, αλλά την παράταξή σας από την επερχόμενη εκλογική της συντριβή.

Ο Υπουργός Οικονομίας έλεγε ότι «η Κυβέρνηση με συνέχεια και συνέπεια, εφαρμόζει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Κύριε Μπέζα, πείτε μας, πώς με αυτό το νομοσχέδιο εξυγιαίνετε το εμπορικό ισοζύγιο, πώς τονώνετε την ανάπτυξη και πώς διασφαλίζετε τις θέσεις απασχόλησης. Φαίνεται από το νομοσχέδιο ότι το πρώτο σας μέλημα, δεν είναι ούτε οι θέσεις απασχόλησης, ούτε η ανάπτυξη και τα υπόλοιπα ζητήματα.

Φαίνεται πως το πρώτο σας μέλημα είναι οι έχοντες και κατέχοντες, γιατί τα κυρίαρχα στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου πάλι σε αυτούς απευθύνονται.

Όταν για τις ρυθμίσεις που έχετε για τις αυτοβιομηχανίες, την μεγαλύτερη έκπτωση θα την πάρουν όσοι πάρουν αυτοκίνητα πάνω από 50.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή παγώνετε μισθούς και συντάξεις, αφήνετε τους παραγωγούς στο έλεος των καρτέλ, οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα είναι εξευτελιστικές, η τιμή στο λάδι έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ και εσείς κάνετε «δωράκια» στους συγκεκριμένους.

Με ποιους πόρους κάνετε αυτές τις εκπτώσεις και ποιος σας νομιμοποιεί να προχωρείτε σε τέτοιου είδους διαδικασίες;

Ποιος σας νομιμοποιεί να βάζετε χέρι στο ταμείο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και να της αφαιρείτε πόρους. Ο κύριος Δράκος, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, μας είπε ότι τους αφαιρείτε 110 εκατομμύρια περίπου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν μπήκε στον κόπο να κάνει καμία εκτίμηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είναι θέμα του Γενικού Λογιστηρίου. Δεν είναι τέλος που εισπράττεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι πόρος που εισπράττεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το Γενικό Λογιστήριο, εκτιμά τις δαπάνες που έχουν οι ρυθμίσεις που φέρνετε για ψήφιση. Πείτε μου, από πού νομιμοποιείστε να προχωρείτε σε επιλεκτική νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής; Γιατί κάποιοι θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων και κάποιοι άλλοι να μην τα τηρούν;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ποιοι είναι αυτοί;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι φορτηγατζήδες και οι ταξιτζήδες. Εάν πρόκειται σε ορισμένες τάξεις και κοινωνικές ομάδες να έχετε μία τέτοια συμπεριφορά, να την επεκτείνετε και στους άλλους.

Αλλά, να μας πείτε πού βρίσκετε τα χρήματα; Αυτοί που έχουν ανάγκη να στηριχθούν, είναι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Γιατί δεν ακολουθείτε μία πολιτική στήριξης της ζήτησης, προκειμένου να στηριχθούν αυτοί που έχουν ανάγκη;

Ο κύριος Παπαθανασίου είπε ότι χρειάζονται προσαρμογές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, για να μαζέψει η Κυβέρνηση 5 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Με τα έκτακτα μέτρα που πήρατε μαζεύετε, βάσει των δικών σας εκτιμήσεων, 500 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα ποιος θα τα πληρώσει μετά τις ευρωεκλογές;

Είναι υπεύθυνη η Κυβέρνηση όταν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και όταν κρύβει τις προθέσεις της για το τι θα κάνει την επόμενη μέρα;

Κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση σπαταλάει τα τελευταία δημοσιονομικά αποθέματα, όχι για να βγάλει την οικονομία από τη κρίση αλλά για να διασώσει την παράταξή της.

Μιλάτε, Κύριοι της Κυβέρνησης  για εξυγίανση δαπανών φτιάχνοντας μία ακόμα Γενική Διεύθυνση. Έχετε φτιάξει 695 νέες υπηρεσίες και 467 νέες επιτροπές, με ένα ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ. Θέλω να μου πείτε, πώς φτιάχνοντας μία νέα Γενική Διεύθυνση και προσθέτοντας 350 νέους υπαλλήλους στο δημόσιο, θα κάνετε περιστολές;

Να αναφερθώ και στη σκανδαλώδη τροπολογία που αφορά στα νοσοκομεία, με την οποία επιχειρείτε να νομιμοποιήσετε εξωσυμβατικές και μη νόμιμες πληρωμές. Τα χρέη των νοσοκομείων, με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Αβραμόπουλου, ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 5,4 δις ευρώ.

Ο κύριος Αβραμόπουλος, ήταν εκείνος που κατήργησε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που υπήρχε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είχε διακηρύξει ότι θα φτιάξει μία Επιτροπή Προμηθειών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι προμήθειες σε όλα τα νοσοκομεία.

Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της Επιτροπής, όταν  έρχεστε και μας ζητάτε να νομιμοποιήσουμε εξωσυμβατικές και παράνομες ουσιαστικά πληρωμές; Πώς μας ζητάτε να νομιμοποιήσουμε δαπάνες χωρίς στοιχεία; Εμείς δεν θα το ψηφίσουμε.

Οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης θα πάνε με κλειστά τα μάτια να νομιμοποιήσουν δαπάνες 5,4 δισεκ. Ευρώ;

Κυνηγούν τον κ. Παυλίδη για 100.000 ευρώ και εμείς πάμε να νομιμοποιήσουμε 5,4 δισεκ. Ευρώ αναδρομικά, χωρίς να έχουμε τίποτα στα χέρια μας. Αυτή είναι η διαφάνεια της Κυβέρνησής σας; Έτσι εννοείτε την αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου; Με πολιτικές αποφάσεις νομιμοποιούμε τέτοιου είδους επιλογές;

Κύριε Πρόεδρε, είναι φανερό ότι εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο επί της αρχής. Το καταψηφίζουμε.