Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης, με μυστική ψηφοφορία, για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη,.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/5/2009

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης, με μυστική ψηφοφορία, για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.


04-05-2009


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα δεν κρίνεται μόνο η αναγκαιότητα της παραπέρα διερεύνησης της υπόθεσης Παυλίδη.

 

Κρίνεται η βούληση του Εθνικού μας Κοινοβουλίου να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά και την ατιμωρησία. Κρίνεται η δική μας βούληση να λάμψει επιτέλους διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Θα έλεγα ότι, κατά μια έννοια, κρίνεται ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός, αφού ο συνταγματικός νομοθέτης ενεπιστεύθη σε εμάς να κρίνουμε τις πράξεις των Υπουργών και όχι στο φυσικό δικαστή.

 

Δυστυχώς, όμως, η παράταξη του κ. Καραμανλή, η παράταξη που προεκλογικά έκανε σημαία της τη διαφάνεια και την κάθαρση, δεν επιτρέπει στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο να λειτουργήσει αμερόληπτα, να παίξει, δηλαδή, το ρόλο του φυσικού δικαστή, που προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Επιχειρεί να πολιτικοποιήσει και να κομματικοποιήσει μια υπόθεση που δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με πολιτικές ή κομματικές αντιδικίες.

 

Ο κ. Καραμανλής και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας βιάζουν σήμερα τις συνειδήσεις των Βουλευτών τους: Ή δίνετε αρνητική ψήφο ή πάμε σε εκλογές.

 

Το δίλημμα αυτό δεν το διατυπώσαμε εμείς κύριε Πρόεδρε. Το διατυπώνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, το διατυπώνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Και εγώ σας ερωτώ ευθέως: Είναι αυτή, κύριοι Υπουργοί, ψήφος κατά συνείδηση; Μήπως, όμως, γίνεται για πρώτη φορά. Ο κ. Καραμανλής δεν ήταν εκείνος και εσείς που πήρατε τους Βουλευτές σας από αυτήν εδώ την Αίθουσα, για να μην αποφασίσουν οι ίδιοι σε ό,τι αφορά το Βατοπέδιο, φοβούμενοι την κρίση τους; Μήπως την ίδια τακτική της συγκάλυψης δεν ακολουθήσατε με τις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων, των υποκλοπών, των Πακιστανών; Αλήθεια, τι ζητάτε από εμάς, να σας πούμε «μπράβο» για τις πρακτικές των συγκεκριμένων στελεχών σας ή να σας βοηθήσουμε στη συγκάλυψη; Θέλετε να γίνουμε συνένοχοι;

 

Εμείς, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε εκείνοι που φέραμε στη Βουλή αυτές τις υποθέσεις, την υπόθεση του κ. Παυλίδη που συζητάμε σήμερα ή μήπως οι εισαγγελείς, μετά από σχετικές καταγγελίες; Εμείς φέραμε τις άλλες υποθέσεις στη Βουλή ή μήπως οι εισαγγελείς που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, επειδή ο κ. Σανιδάς δεν έστελνε εδώ, στη Βουλή το φάκελο;

 

Δεν έχετε καταλάβει, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας δεν είναι κομματική υπόθεση,  δεν είναι υπόθεση που χωρά κομματικούς ανταγωνισμούς. Είναι μια υπόθεση που έχει σχέση με την ίδια την εθνική μας επιβίωση. Διότι για να βγούμε επιτέλους από την οικονομική και κοινωνική κρίση που εσείς μας βάλατε και δεν έχετε σχέδιο  να μας βγάλετε, δεν αρκούν μόνο κινήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πρέπει να ανακτήσουμε επιτέλους την εμπιστοσύνη των πολιτών και για την πολιτική και τους πολιτικούς.

 

Όμως, φαίνεται ότι εσάς, την παράταξή σας και τον κύριο Πρωθυπουργό δεν σας απασχολεί η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Για αυτό, αυτό που κάνει ο κ. Καραμανλής, είναι να κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο Γιώργο Παπανδρέου.

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σήμερα το πρόβλημα σας και η με κάθε τρόπο διατήρηση της εξουσίας σας. Δεν είναι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, που με το ζόρι βγάζουν πέρα το μήνα τους. Δεν είναι ο αγρότης, που βλέπει κάθε μέρα το εισόδημά του να συρρικνώνεται. Δεν είναι ο μικρομεσαίος, που έβαλε ή θα βάλει σε λίγο λουκέτο στην επιχείρησή του και δεν είναι, πολύ περισσότερο, ο νέος και η νέα που αναζητεί απεγνωσμένα μια θέση εργασίας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η στάση σήμερα της πολιτικής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ορισμός της ανευθυνότητας, ο ορισμός του πολιτικού εμπαιγμού και της περιφρόνησης των πολιτών.

 

Όμως, τα ψέματα, κύριοι Υπουργοί, έχουν κοντά ποδάρια. Θα κοροϊδέψετε και θα υφαρπάξετε την ψήφο των πολιτών μια φορά, το πολύ δύο. Εσείς τα καταφέρατε δύο. Τρίτη δε θα τα καταφέρετε. Ο λογαριασμός έρχεται, είναι πολύ κοντά και θα τον πληρώσετε με αυτή σας τη στάση.

 

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.