Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/8/2008

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πρότασης Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου ως εκπρόσωπος της πυρόπληκτης Μεσσηνίας να μεταφέρω εδώ στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο την οργή και την αγανάκτηση των πυρόπληκτων, που ένα χρόνο μετά την βιβλική καταστροφή συνειδητοποιούν τι αξία είχαν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης περί πλήρους κάλυψης των ζημιών για όλους τους πληγέντες.

Σήμερα οι πληγέντες και στη Μεσσηνία αλλά και στους υπόλοιπους πυρόπληκτους νομούς βρίσκονται μπροστά σε μια οδυνηρή πραγματικότητα. Πέρα από τις εξαιρέσεις που ήδη αναφέρθηκαν και από τον προηγούμενο ομιλητή, το ύψος των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκε, κύριε Υπουργέ, μετά και την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Και μιλάω για τις αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α. και των ΠΣΕΑ.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι:

Πρώτο, η συνολική αποζημίωση για τις εργασίες ανασύστασης, εκρίζωσης και επαναφύτευσης ενός ελαιόδεντρου μετά την αφαίρεση του 20% υπολογίζεται σε 17,6 ευρώ ανά δενδρύλλιο. Το ποσό αυτό βέβαια δεν φθάνει ούτε για την αγορά ενός δενδρυλλίου.

Δεύτερο, η απώλεια παραγωγής υπολογίζεται συνολικά –άκουσον, άκουσον- σε 40 ευρώ το δέντρο για τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, εάν αυτό το μεταφράσουμε σε ελαιόλαδο με 3 ευρώ που είναι η πιο εξευτελιστική τιμή του ελαιόλαδου, αυτό σημαίνει δεκατρία κιλά ελαιόλαδο. Αυτή είναι η αποζημίωση που δίνει η Κυβέρνηση για ένα ελαιόδεντρο στα τέσσερα χρόνια. Δεκατρία κιλά, βέβαια, παράγει ένα ελαιόδεντρο σε δύο χρόνια, όχι σε τέσσερα! Όλοι οι αγρότες μας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά –πιστεύω ότι θα πρέπει να το γνωρίζετε και εσείς- ότι ένα ελαιόδεντρο για να καρπίσει και να φθάσει στην προηγούμενη κατάσταση, θέλει τουλάχιστον οκτώ χρόνια και όχι τέσσερα ή δύο που στην πραγματικότητα είναι η αποζημίωση την οποία δίνετε.

Τέλος, είναι προκλητικό, θα έλεγα, πηγαίνοντας οι αγρότες μας να εισπράξουν έστω και αυτή την πενιχρή αποζημίωση στην Αγροτική Τράπεζα, με εντολή της Κυβέρνησης η Τράπεζα να τους παρακρατεί την ταμειακή διευκόλυνση που είχαν πάρει στο ξεκίνημά τους. Και το ερώτημα είναι γιατί παρακρατείται αυτή η ταμειακή διευκόλυνση ένα χρόνο μετά; Αποκατέστησαν οι αγρότες μέσα σε ένα χρόνο τη σοδειά τους, την παραγωγή τους, ή μήπως γίνεται αυτό επειδή σήμερα δεν έχουμε πλέον προεκλογική περίοδο; Αυτά είναι αμείλικτα ερωτήματα. που δεν τα θέτω εγώ, μας τα θέτουν οι ίδιοι οι πληγέντες παραγωγοί και οι αγρότες, σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς η Κυβέρνηση αντί να φροντίσει πραγματικά να σταθεί δίπλα στους αγρότες και στους πυρόπληκτους που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως τεράστια προβλήματα, πολλοί δε από τους οποίους έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, φαίνεται ότι θέλει να τους εξαπατήσει.

Κύριοι της Κυβέρνησης, εάν θέλετε να πραγματικά να σταθείτε δίπλα στους αγρότες, θα πρέπει να υιοθετήσετε την ελάχιστη από τις προτάσεις που κάναμε, την παροχή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που για τους ελαιοπαραγωγούς είναι 1.000 ευρώ για επτά χρόνια ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώς να τα βγάλουν πέρα.

Σας καλώ να υιοθετήσετε και τις υπόλοιπες των προτάσεών μας, τις οποίες ανέφερε ο Εισηγητής μας Γιάννης Κουτσούκος, για τη χορήγηση ζωοτροφών για τρία τουλάχιστον χρόνια (και όχι για ένα και με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν), όπως και τις υπόλοιπες προτάσεις που ήδη έχουν αναφερθεί.

Στη Μεσσηνία από την οποία προέρχομαι, κάηκαν 135.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 42.500 στρέμματα καλλιεργειών και 21.500 αιγοπρόβατα. Βέβαια, όλοι οι πληγέντες είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που είχαν. Τα προβλήματα με τις ζωοτροφές, όπως ήδη ανέφερα, εξακολουθούν και είναι μεγάλα.

Υπάρχει το πρόβλημα με το νερό. Θέλετε να σας αναφέρω ότι στον Ταΰγετο με το καλύτερο φυσικό νερό οι κάτοικοι εξακολουθούν και αναγκάζονται να παίρνουν εμφιαλωμένο νερό;

Καμία μέριμνα για τα δάση. Εδώ θέλω να θυμίσω τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι «τα δάση θα ξαναγίνουν δάση». Το έργο αυτό έχει αφεθεί στη φύση να αναγεννήσει τα δάση από μόνη της. Και όταν ρωτήσαμε και σε συναντήσεις και σε συσκέψεις που έγιναν, αν υπάρχουν μελέτες, σχεδιασμός κ.λπ., μας ειπώθηκε ότι «θα αφήσουμε πρώτα να δούμε τι θα αποκαταστήσει η φύση και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε» !

Να μιλήσουμε για την ανέγερση των κατοικιών που κάηκαν; Ένας Θεός ξέρει, εάν θα μπορέσουν οι κάτοικοι που έχουν ήδη κατεστραμμένες κατοικίες να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Και βέβαια, το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι οι λιγοστοί κάτοικοι που υπήρχαν σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές, αναγκάζονται να φύγουν και να πάνε στα αστικά κέντρα, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Και αυτοί, ήταν αυτοί που «φυλούσαν Θερμοπύλες». Τριάντα οικογένειες έφυγαν από τον Ταΰγετο και κατέβηκαν στην Καλαμάτα, γιατί δεν μπορούν πλέον να ζήσουν στον Ταΰγετο. Αυτή είναι η κατάσταση !

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μηδενίσουμε, γιατί μέτρα πάρθηκαν, δεν λέει κανένας ότι δεν πάρθηκαν μέτρα, αλλά τα μέτρα αυτά ήταν μέτρα χύμα, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στο σύνολό του. Δεν στόχευαν δηλαδή στην ανασυγκρότηση συνολικότερα αυτής της περιοχής και στο να μπορέσουν οι κάτοικοι, οι αγρότες, οι παραγωγοί, να μείνουν στον τόπο τους.

Η πρόταση, λοιπόν, που κάνουμε επικεντρώνεται στην αναγέννηση της αγροτικής μας οικονομίας, στη στήριξη της απασχόλησης, στη χωροταξική και περιβαλλοντολογική ανασυγκρότηση, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην επιτάχυνση της κατασκευής των μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί.

Σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να υιοθετήσετε έστω και τώρα αυτή μας την πρόταση, που σηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Είναι μια πρόταση- πρότυπο για την ανασυγκρότηση γενικότερα της περιφέρειας, με σύγχρονη και βιώσιμη προοπτική για τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους.

Πιστεύω ότι αυτή θα είναι από πλευρά σας μια ελάχιστη προσφορά και θα έπρεπε σε αυτήν την πρόταση να συναινέσει ολόκληρο το εθνικό Κοινοβούλιο. Έστω και τώρα, εμείς σας καλούμε να την υιοθετήσετε.