Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/11/2004

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Ν.Δ. τόσο με το προεκλογικό της πρόγραμμα, όσο και με τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της, δημιούργησε ισχυρές προσδοκίες στο μέσο φορολογούμενο πολίτη και στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, ότι θα προχωρήσει σε τομές στο φορολογικό σύστημα.

Μίλησε για «απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα», όπου ο φορολογούμενος θα θεωρείται ειλικρινής και όχι φοροφυγάς.

Μίλησε για «αποτελεσματική οργάνωση του φορολογικού μηχανισμού», για «πάταξη της παραοικονομίας και της διαφθοράς».

Μίλησε για «αναδιανομή» και για «πραγματική σύγκλιση».

Ποια από όλα αυτά γίνονται πράξη, κύριοι της Κυβέρνησης, με το παρόν νομοσχέδιο;

‘Όχι μόνο δεν γίνονται πράξη οι εξαγγελίες σας, αλλά αποδεικνύονται ακάλυπτες επιταγές και λόγια χωρίς αντίκρισμα, με ένα νομοσχέδιο σαφώς κατώτερο των περιστάσεων, που απογοήτευσε και απογοητεύει τους μισθωτούς και τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, που απογοητεύει τους ίδιους τους οπαδούς της Ν.Δ.

Μιλήσατε για φορολογικές μεταρρυθμίσεις…Αντί για αυτές έχουμε φορομπηχτικές ρυθμίσεις.

Αντί για φορολογικές ελαφρύνσεις των ασθενέστερων τάξεων, στην πραγματικότητα επιφέρετε γι’ αυτές νέες φορολογικές επιβαρύνσεις:

  • Μειώνετε την έκπτωση φόρου λόγω παρακράτησης από το 2,5 % στο 1,5% το χρόνο, με αποτέλεσμα να χάνουν οι μισθωτοί 35.000.000 ευρώ.

  • Δεν τιμαριθμοποιείτε την φορολογική κλίμακα .

  • Καταργείτε την έκπτωση των οικογενειακών δαπανών, με αποτέλεσμα απώλειες για τους μισθωτούς 160.000.000 ευρώ το χρόνο.

  • Με ονομαστικές αυξήσεις 3,5% το 2005, ο παρακρατούμενος φόρος θα αυξηθεί από 5,37% – 10,24%. Αυτό θα το νιώσουν άμεσα οι μισθωτοί, από την 1-1-2005.

  • Αντί για ανατροπή της σχέσης άμεσων –έμμεσων φόρων σε βάρος των έμμεσων, αυξάνετε τους έμμεσους φόρους κατά 3,2 δις ευρώ. Και είναι γνωστό ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν άνισα τους οικονομικά ασθενέστερους. Ηδη αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας, ο φόρος στα τσιγάρα και τα ποτά/

Ποιοι ωφελούνται από αυτό το σχέδιο νόμου; Αυτό φαίνεται από την ‘Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου: 30% μείωση φόρων στην τριετία, ή 508.000.000 ευρώ το χρόνο, κυρίως για τις Ανώνυμες Εταιρείες.

Μηδέν ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, μαζί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εισπράττουν τη ρετσινιά του φορολογικά «συνήθη ύποπτου». ‘Αλλωστε η συνάφεια επανέρχεται γι’ αυτούς από το παράθυρο και μάλιστα σε ετήσια βάση, οδηγώντας σε νέο ετήσιο «κεφαλικό φόρο».

‘Όλα τα παραπάνω απέχουν έτη φωτός από την αναγκαία ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, από την απαιτούμενη αναπτυξιακή και κοινωνική του διάσταση, που να χορηγεί ουσιαστικά κίνητρα στην πραγματικά υγιή και σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Σε αυτή που επενδύει στην ποιότητα και δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως στην Περιφέρεια.

‘Οχι σε αυτή που μεταναστεύει στις χώρες της μεσαιωνικής ευελιξίας και απορύθμισης, στις χώρες που αποτελούν πρότυπα για τον εκλεκτό σας Διοικητή της ΕΤΕ κ. Αράπογλου, ερημώνοντας ολόκληρους νομούς της χώρας και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και στην απόγνωση!

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας απέχουν έτη φωτός από:

  • την αναγκαία εξάλειψη της άνισης ανακατανομής του συνολικού φορολογικού βάρους (άμεσων ΚΑΙ έμμεσων φόρων), σε βάρος των φυσικών προσώπων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των επιτηδευματιών, των μικρομεσαίων.

  • την απαραίτητη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ώστε οι όποιες βελτιώσεις του πραγματικού εισοδήματος λόγω της ανάπτυξης, να μη ροκανίζονται από τη φορολογική επιβάρυνση

  • τη διαμόρφωση του ελάχιστου αφορολόγητου ορίου όλων των φορολογούμενων σε ρεαλιστικά επίπεδα, ανάλογα με το ελάχιστο απαραίτητο εισόδημα διαβίωσης του φορολογούμενου και της οικογένειάς του.

Ακόμα μια φορά, κύριε Υπουργέ, όχι μόνο κωφεύετε στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά εμπαίζετε τους φορολογούμενους πολίτες! Και μην επικαλεστείτε, πάλι, το φιάσκο και τα αποτελέσματα της Απογραφής, με την οποία επιχειρείτε να αποκτήσετε άλλοθι για τις επιβαρύνσεις που στην πραγματικότητα επιφέρετε, με τις ρυθμίσεις σας, στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών!

Το ίδιο εμπαίζετε τη νοημοσύνη μας, μετονομάζοντας το ΣΔΟΕ (αφού πρώτα το συκοφαντήσατε και το διαλύσατε, με τις γνωστές συνέπειες για την πορεία των δημόσιων εσόδων), με προφανή στόχο να το χειραγωγήσετε και να τοποθετήσετε τα κομματικά σας στελέχη, όπως κάνατε μέχρι σήμερα σε όλες τις Εφορίες, με αποτέλεσμα την προφανή δυσλειτουργία τους, θυσία στο βωμό της επανίδρυσης του κομματικού σας κράτους!

Αποδείξατε, ακόμα μια φορά, ότι όχι μόνο δεν εκπροσωπείτε το «κοινωνικό Κέντρο», αλλά και ότι, παρά τα προεκλογικά «ωραία και μεγάλα» λόγια σας, υιοθετείτε συντηρητικές, αντιλαϊκές και φορομπηχτικές συνταγές από το παρελθόν!

Κυρία Πρόεδρε,

Για όλα τα παραπάνω και για όσα ήδη εξέθεσαν οι συνάδελφοί μου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το φορολογικό νομοσχέδιο, θεωρώ χρέος μου να το καταψηφίσω, στο σύνολό του.