Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αποστολόπουλου «ΒΟΥΦΡΑΔΑ», με θέμα: «Οι Δήμοι και οι προοπτικές τους στην Ενωμένη Ευρώπη»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/7/2004

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
κ. Δημήτρη Κουσελά
στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αποστολόπουλου «ΒΟΥΦΡΑΔΑ», με θέμα: «Οι Δήμοι και οι προοπτικές τους
στην Ενωμένη Ευρώπη»

Αθήνα 31 Ιουλίου 2004

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ακόμα μια φορά ο αγαπητός και εκλεκτός μου φίλος, ο Τάσος ο Αποστολόπουλος, μας εκπλήσσει ευχάριστα με μια ακόμα συμβολή – σταθμό στο πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο. Στη γενικότερη σημαντική του συνεισφορά για την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία δεν χρειάζεται, νομίζω να αναφερθώ, γιατί είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από όλους μας, όπως και η πλούσια συνδικαλιστική του δράση.

Αξίζει όμως να πω δυο λόγια για το βιβλίο του, που είναι μια σπάνια και τεκμηριωμένη συνεισφορά στην παλιότερη αλλά και στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Βουφράδας. Πρόκειται για μια πραγματικά αξιοσημείωτη και επίπονη δουλειά, που εκφράζει την αγάπη του φίλου Τάσου για τον τόπο του, αλλά και την αγωνία του για το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου.

Διαβάζοντας το βιβλίο του, πέρα από την γλαφυρή διαχρονική περιδιάβαση στον τόπο και τους κατοίκους του, αλλά και στις σημαντικές προσωπικότητες που άφησαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του δήμου, νιώθει κανείς το βάρος της ιστορικής κληρονομιάς, από τα αρχαία ακόμα χρόνια, αλλά και τη σημασία των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η όμορφη αυτή περιοχή της Μεσσηνίας μας και ο Δήμος της, σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Προκλήσεων που είναι αδύνατο να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς τη γνώση και τον πρέποντα σεβασμό στην Ιστορία, τον Ανθρωπισμό, τον Πολιτισμό μας.

Είναι ένα πραγματικά καλό βιβλίο, επιστημονικά θεμελιωμένο και προσιτό στον κάθε αναγνώστη. Ευχαριστώ τον Τάσο που μου έδωσε το ερέθισμα και την ευκαιρία να το διαβάσω. Μακάρι να είχαμε τέτοιες δουλειές και για άλλους Δήμους της Μεσσηνίας μας. Θα είμαστε όλοι πολύ πιο ενημερωμένοι, πιο περήφανοι και αντίστοιχα πολύ πιο απαιτητικοί για το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου μας!

Η αναφορά στο βιβλίο του Τάσου είναι μια καλή αφετηρία για να περάσω στο γενικότερο θέμα της σημερινής μας εκδήλωσης, στην προοπτική των δήμων μας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η ένταξη της χώρας μας και των περιφερειών της στην Ενωμένη Ευρώπη στοιχειοθετεί νέες συνθήκες και για την περιφερειακή ανάπτυξη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνθήκες που επιβάλλουν να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή – χωροταξική πολιτική, με έντονα τα στοιχεία της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της ενίσχυσης της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ολοκληρωμένο Σχέδιο για τον κάθε Νομό, αλλά και για τον κάθε Δήμο.

Η διετία 2005-2007 είναι κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση του Δ’ ΚΠΣ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών για την οκταετία μέχρι το 2014. Κύρια επιδίωξή μας πρέπει να είναι όχι μόνο να αυξηθούν οι πόροι που θα διατεθούν στην περιφέρειά μας συνολικά, αλλά και να δοθεί έμφαση σε μέτρα ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Μεσσηνίας, των τοπικών της κοινωνιών, των οικισμών, των υλικών, κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, της τοπικής επιχειρηματικότητας, των φορέων συμβουλευτικής και αναπτυξιακής στήριξης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε αυξημένους πόρους ώστε να καλύψουμε το αναπτυξιακό έλλειμμα που έχουμε.

Η Περιφέρεια αλλά και η Νομαρχία πρέπει, παράλληλα, να ρίξουν μεγάλο βάρος στη βελτίωση των τοπικών υποδομών, στην προώθηση έργων αναβάθμισης του εθνικού, επαρχιακού και αγροτικού δικτύου και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και πρώτα από όλα οι δήμοι μας, να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν τους πόρους, τις υποδομές και τα μέσα που τους αναλογούν. Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, που να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, ο ρόλος της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός και αδιαμφισβήτητος. Πρέπει, όμως, να παλέψουμε για να γίνει ακόμα σημαντικότερος. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί, τίποτα δεν είναι δεδομένο, εάν δεν ενδιαφερθούμε και δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, ως συνειδητοί πολίτες, για το καλό και την προοπτική του τόπου μας!

Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι, μπροστά στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες και είναι οι συντονιστές υλοποίησης σημαντικών έργων και κοινοτικών προγραμμάτων. Πρέπει όμως να υποστηριχθούν και οικονομικά και σε ότι αφορά στη δυνατότητά τους να διεκπεραιώνουν μελέτες και διαδικασίες ένταξης έργων στα διάφορα προγράμματα.

Ο κυρίαρχος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτή την αναπτυξιακή διεργασία αποτελεί μια από τις μοναδικές ευκαιρίες της χώρας μας για να δημιουργήσει ολοκληρωμένες πόλεις και οικισμούς που να εξυπηρετούν τους πολίτες, να σέβονται το περιβάλλον και τις ερχόμενες γενιές, να επιδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, να σέβονται και να διατηρούν άσβεστες τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις, αλλά και να δημιουργούν πολιτισμό.

Φίλες και Φίλοι,

Ο κόσμος μας μεταβάλλεται συνεχώς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται σήμερα να αποκτήσει νέο περιεχόμενο και νέο προσανατολισμό.

Είναι ανάγκη να προσαρμόσουμε τις τοπικές δραστηριότητες στη νέα οικονομία και στις προκλήσεις της, αλλά και στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ενημέρωση, ανταλλαγή και αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και διαδημοτική συνεργασία.

Χρειάζεται οι δήμοι να παρέχουν υπηρεσίες διοικητικής ενημέρωσης - διευκόλυνσης (μέσα από τα ΚΕΠ) και κατάλληλα εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδων συμπολιτών μας, όπως οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι μας. ‘Εχω δώσει και θα συνεχίσω να δίνω μάχες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων Κέντρων συμβουλευτικής υποστήριξης και εξυπηρέτησης του αγρότη, σε κάθε αγροτικό δήμο του νομού μας. Σ’ αυτό θα είναι πολύτιμη και η δική σας βοήθεια και κινητοποίηση απέναντι στα αρμόδια Υπουργεία.

Πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την Ιστορία, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον κάθε δήμου. Εδώ πολλά μπορούμε να κάνουμε για το δήμο Βουφράδας.

Να αξιοποιήσουμε το Ανθρώπινο δυναμικό και τους φυσικούς πόρους,

Να προωθήσουμε συμμετοχική οργάνωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία των δήμων μας

Η κοινωνία των πολιτών για να αναπτυχθεί χρειάζεται ασφάλεια, μέριμνα και αλληλεγγύη. Η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικό και αναντικατάστατο κύτταρο σ’ αυτή τη δύσκολη και συνεχή προσπάθεια. Γιατί η διεθνής αστάθεια, η κρίση αρχών και αξιών, η αποθάρρυνση, ο αποπροσανατολισμός, ακόμα και η ιδιώτευση πολλών πολιτών μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό τρόπο ζωής, επιβάλλουν το χτίσιμο μιας νέας συλλογικότητας: την ενεργό συμμετοχή όλων μας στο δύσκολο, τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να παίξει, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φίλες και φίλοι,

Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτός είναι ο πυρήνας της προοδευτικής αντίληψης για την οργάνωση της Κοινωνίας στο σύγχρονο κόσμο!

Αυτή την αντίληψη πρέπει να την κάνουμε πράξη σταθερά, αποφασιστικά και αμετάκλητα!

Μόνο έτσι θα έχουμε την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία που προσδοκά και που αναμφίβολα δικαιούται η Μεσσηνία μας! ‘Ενα όραμα για το οποίο αξίζει, πιστεύω, να στρατευθούμε όλοι μας!

Σας ευχαριστώ

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ