Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/7/2004

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004

Ο βουλευτής Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, συμμετείχε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο. Ο κ. Δ. Κουσελάς κατά την διάρκεια της παρέμβασης του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος και η λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου ώστε αυτό να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιφέρειάς μας.

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της περιφέρειας Πελοποννήσου και η χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων που αφορούν στο Π.Ε.Π. δεν φτάνει να διαπιστώνονται λεκτικά αλλά πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά με βάση τα παρακάτω μέτρα:

α) Να διεκδικηθούν ενόψει του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης πρόσθετα κονδύλια ώστε να αντιμετωπισθεί θετικά το αναπτυξιακό έλλειμμα.

β) Να υπάρξει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ώστε να διαμορφωθεί μια εξειδικευμένη στρατηγική ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στη σημερινή συγκυρία.

γ) Προκειμένου να προετοιμαστούμε σωστά για το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να διοργανωθεί με ευθύνη της περιφέρειας ένα αναπτυξιακό συνέδριο με ανάλογο περιεχόμενο.

δ) Για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της χαμηλής απορροφητικότητας χρειάζεται:

Να ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση (Τοπική και Νομαρχιακή )στο μελετητικό της έργο με τη δημιουργία ανά νομό τεχνικών επιτελείων και υποδομών που να διασφαλίζουν επάρκεια και αποτελεσματικότητα (χρονική και ποιοτική). Ο κος Κουσελάς εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την πρόθεση της περιφέρειας να προσλάβει ιδιωτικά μελετητικά γραφεία προκειμένου να συνδράμουν το έργο της.

Να απλουστευθούν με κεντρικές κινήσεις οι διαδικασίες και να χτυπηθεί η γραφειοκρατία.

Να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση φορείς

Σχετικά με την αναθεώρηση ενταγμένων έργων τόνισε τα εξής:

· Δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν επιλογές για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με το πρόσχημα της αναθεώρησης μη απορροφούμενων κονδυλίων (π.χ. αλιευτικά καταφύγια,

· βιολογικοί καθαρισμοί κτλ.)

· Είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης -Καλαμάτας που καθυστερεί ακόμα περισσότερο λόγω των επιλογών της κυβέρνησης να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις του «συστήματος αυτοχρηματοδότησης» και του λεγόμενου μαθηματικού τύπου.

· Η αναθεώρηση όπου είναι αναγκαία, πρέπει να στηρίξει σε σχέση με τις νέες επιλογές τον τουριστικό και αγροτικό τομέα που μαζί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ