Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δ.Κουσελά για το Σ/Ν της Κυβέρνησης για τη Δημόσια Διοίκηση
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/7/2004

Τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δ.Κουσελά για το Σ/Ν της Κυβέρνησης για τη Δημόσια Διοίκηση

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2004

Κατά τη συζήτηση του Σ/Ν της Κυβέρνησης για τη Δημόσια Διοίκηση, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δ.Κουσελά έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στη Βουλή:

« Μετά από μια περίοδο παραπλάνησης της κοινής γνώμης και των ελλήνων πολιτών περί «σύγχρονης διακυβέρνησης» «νέου ύφους και ήθους» κλπ, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει στον ελληνικό λαό το πραγματικό της πρόσωπο.

Τέσσερις μόνο μήνες κράτησαν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για αξιοκρατία, διαφάνεια, για συνέχεια του κράτους, για σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο υπογράφει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, καθώς και το σύνολο σχεδόν της Κυβέρνησης, οι παραπάνω διακηρύξεις και δεσμεύσεις της θα αφορούν, πλέον, τον ιστορικό του μέλλοντος…

Η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις κομματικές της ανάγκες και σκοπιμότητες επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου κατάληψη του Κράτους από το κόμμα, θεωρώντας το «λάφυρο» για την εκάστοτε κυβερνώσα παράταξη και όχι μέσο εξυπηρέτησης του πολίτη, γυρίζοντάς μας σε επώδυνες εποχές διώξεων και αναξιοκρατίας, που η χώρα και ο λαός μας έκαναν χρόνια να ξεπεράσουν.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με τον παραπλανητικό τίτλο «Ρυθμίσεις του συστήματος προσλήψεων και θεμάτων δημόσιας διοίκησης» αποτελεί στην πραγματικότητα μια έφοδο της κυβερνητικής παράταξης στη δημόσια διοίκηση. Της ίδιας αυτής παράταξης που έλεγε ότι τα προβλήματα των ελλήνων πολιτών δεν έχουν χρώμα, ούτε οι πολίτες κομματική ταυτότητα και «ταμπέλα»…

‘Εφοδο, που καμιά σχέση δεν έχει με την πολυδιαφημισμένη «επανίδρυση του Κράτους» και τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, όπως είχε προεκλογικά δεσμευτεί η Ν.Δ, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου… Αυτά, προϋποθέτουν χτύπημα της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών, νέους θεσμούς για την εξυπηρέτηση του πολίτη, διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνικό έλεγχο και μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από ανοικτό διάλογο με τον πολίτη και την κοινωνία.

Η Κυβέρνηση «όλων των Ελλήνων» επιχειρεί να ελέγξει κομματικά το Κράτος όχι για να εξυπηρετήσει τον πολίτη, όχι για να στελεχώσει καλύτερα και να αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση, αλλά για να διαιωνίσει την κομματική της εξουσία. Μπροστά σ’ αυτή της την επιδίωξη, δεν σέβεται τίποτα.

Δεν σέβεται, πρώτα από όλα, στοιχειώδεις αρχές κοινωνικού διαλόγου με το σ.κ. και την ΑΔΕΔΥ, που μέχρι χτες ήταν βασικός της συνομιλητής. Ενώ είχαν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις και συμφωνηθεί η τρίτη για τις 19 Ιουλίου, στις 15 Ιουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παυλόπουλος ακυρώνει μονομερώς τις συμφωνίες και εξαγγέλλει το σ/ν. ‘Ένα σ/ν με ρυθμίσεις που αποτελούν βίαιη παρέμβαση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης (και όχι μόνο…).

Είναι δυνατόν, στελέχη που επελέγησαν με διαφανείς και συλλογικές διαδικασίες, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια για τετραετή θητεία, να εκπαραθυρώνονται με βίαιη διακοπή της θητείας τους, στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;

Είναι δυνατόν, την ώρα που μετά από διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος συμφώνησε συγκεκριμένη διαδικασία για την τροποποίηση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που ψηφίστηκε το 1999 και από την παράταξή του, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, να έρχεται ο ίδιος να τον τροποποιεί μονομερώς, με συνοπτικές διαδικασίες και αιφνιδιαστικά, χωρίς μάλιστα να έχει το σθένος να πει ότι αυτόν ακριβώς τον Κώδικα τροποποιεί;

Με τι υπηρεσιακά συμβούλια θα γίνουν οι νέες τοποθετήσεις; Από προσωρινούς πίνακες, χωρίς καμιά αξιοκρατική διαδικασία και χωρίς κριτήρια. Γιατί, βέβαια, δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο μόνο η αρχαιότητα κάποιου, πέρα από τα υπόλοιπα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα, ενώ ο Υπουργός βγάζει έξω από τη διαδικασία επιλογής το γραπτό διαγωνισμό και τη συνέντευξη, που έχει προτείνει η ΑΔΕΔΥ.

Κι ας αναφέρει το πρόγραμμα της Ν.Δ. επί λέξει, ως βασικό λόγο αποτυχίας του συστήματος διοίκησης, «την έλλειψη αξιοκρατικής επιλογής των στελεχών λόγω της ασάφειας των κριτηρίων επιλογής, γεγονός που αφήνει δυνατότητες για αυθαιρεσίες». Αλλά και στο πρόγραμμά της για την Παιδεία, η ίδια η σημερινή Κυβέρνηση διακήρυττε ότι «καθιερώνονται αντικειμενικά, διαφανή και μετρήσιμα κριτήρια, αποτιμώμενα με συγκεκριμένες αξιολογικές μονάδες».

‘Όλα αυτά ήταν, ως φαίνεται, για προεκλογική μαζική κατανάλωση!

Και όχι μόνο… Σε αποθέωση της περιφρόνησης του κοινωνικού διαλόγου και των κοινοβουλευτικών λειτουργιών,

το σ/ν δεν δόθηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για να εκφράσει, όπως νομίμως προβλέπεται, τη γνώμη της, ενώ κατά το παρελθόν η ίδια η Ν.Δ. αξίωνε σεβασμό στις υποδείξεις της.

οι βουλευτές πήραν, όχι τις πραγματικά τροποποιούμενες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, αλλά το νόμο 2190/94, που δήθεν επαναφέρεται (10 χρόνια μετά…), σαφώς διαστρεβλωμένος, από μια Κυβέρνηση που δεν έχει το σθένος να διαμορφώσει δικό της, πρωτογενές νομοθετικό έργο, αλλά προτιμά να στρεβλώνει και να εκτρέπει, για τους δικούς της σκοπούς, νομοθετήματα της προηγούμενης, υποβαθμίζοντας και εμπαίζοντας το Εθνικό Κοινοβούλιο!

Είναι πρωτοφανές για την κοινοβουλευτική λειτουργία μια Κυβέρνηση να επικαλείται και να αντιγράφει νόμους του παρελθόντος, τους οποίους «επαναφέρει» για να στρεβλώσει και να καταργήσει, χωρίς καμιά νύξη για το ποιες πραγματικά ισχύουσες σήμερα διατάξεις τροποποιεί!

Πρόκειται για εμφανείς λαθροχειρίες μιας Κυβέρνησης που ψάχνει για άλλοθι νομιμοποίησης μιας πολιτικής που δεν έχει το σθένος, ούτε τα επιχειρήματα, να την στηρίξει ανοιχτά!

Εμείς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν θα προσφέρουμε κανένα άλλοθι στον κ. Παυλόπουλο και στην Κυβέρνηση!

Αυτά που επιδιώκουν δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά προβλήματα, με τις ανάγκες του πολίτη και της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που έδωσε μάχες για να ξεπεράσει τις σκοτεινές εποχές των πιστοποιητικών φρονημάτων, των κομματικών προγραφών και του διχασμού.

Μάχες τις οποίες τόσο προκλητικά ακυρώνει η Κυβέρνηση, επιχειρώντας να ελέγξει και τον τελευταίο προϊστάμενο …γραφείου της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη σύνθεση κάθε Δ.Σ, επιτροπής (ακόμα κι όταν αυτή προκύπτει από συλλογική συμφωνία!), οργάνου του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, όλων των άμεσα και έμμεσα ελεγχόμενων από αυτό Οργανισμών και φορέων.

Και όχι μόνο… γιατί τα θύματα αυτού του ν/σ «σκούπα», που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, είναι ακόμα πολυπληθέστερα. Στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο…

Κακώς, λοιπόν, η Ν.Δ. έψεξε προεκλογικά και «καρατόμησε» τον βουλευτή της κ. Πολύδωρα, αφού οι πραγματικές βλέψεις της πήγαιναν πολύ μακρύτερα από όσα ο ίδιος προδιέγραψε προεκλογικά! Οι 10.000 «προς απομάκρυνση», στους οποίους εκείνος αναφέρθηκε, είναι πολύ περισσότεροι με βάση το σ/ν της Κυβέρνησης!

Αυτή την πρακτική θα την πληρώσει όχι μόνο ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος, αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, οι θεσμοί, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η κοινωνία μας, που οδεύει προς ένα νέο και επώδυνο διχασμό!

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της Ν.Δ, ενόψει του Συνεδρίου της, να καθησυχάσει «τα δικά της παιδιά», προδιαγράφοντας τη μαζική τους «αποκατάσταση» και το διωγμό «όλων των λοιπών», των μονίμων αλλά και των «υπό κρίση» συμβασιούχων! Δεν τη συμμεριζόμαστε όμως και δεν θα την ακολουθήσουμε, σ’ ένα δρόμο που σπέρνει ανέμους και θα θερίσει, σίγουρα, θύελλες! »

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ