Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ & ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ στο Κέντρο Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων(ΚΥΒΕ) στο Περιστέρι
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/1/2004

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ & ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ 
στο Κέντρο Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων(ΚΥΒΕ) στο Περιστέρι

                                                                                                                                           Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004

Φίλες και φίλοι,
Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, τις τελευταίες ημέρες, διέγραψε τους νέους όρους, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η προεκλογική περίοδος και θα κριθεί η έκβαση των εκλογών.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα δύσκολη για αυτή γιατί εκεί που ήταν σίγουρη ότι θα κέρδιζε τις εκλογές και ότι είχε παγιωθεί μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτής και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν όπως έλεγε μια κατάσταση μη αντιστρέψιμη, σήμερα βλέπει τα πάντα να ανατρέπονται.
Με τις ιστορικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, το κλίμα αντιστρέφεται με δυναμική χιονοστιβάδας, το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται σε όλη την Ελλάδα, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη ενώνεται και αναδιοργανώνεται για να μπει στη μάχη των εκλογών.

Τα προβλήματα που έχει η Ν.Δ. σ’ αυτή τη συγκυρία είναι μεγάλα και αξεπέραστα και γι’ αυτό αντιδρά έτσι.
μας!
Κατ’ αρχήν δεν φρόντισε το χρονικό διάστημα που πέρασε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί μια φερέγγυα εναλλακτική λύση, ότι έχει μια αξιόπιστη πρόταση που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά στον 21ο αιώνα.
Δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει στους έλληνες πολίτες το πρόγραμμά της (εάν έχει) και να συζητήσει μαζί τους.
Αρκέστηκε στο να μηδενίζει καθημερινά το τεράστιο έργο της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, να ακολουθεί μια λαϊκίστικη πολιτική και γενικότερα να προσπαθεί να αποκρύψει το πραγματικό της πρόσωπο.
Ένα πρόσωπο σκληρά νεοφιλελεύθερο που θεοποιεί την παντοκρατορία της αγοράς και οδηγεί σε μια κοινωνία λίγων προνομιούχων με την μεγάλη πλειοψηφία στο περιθώριο.
Όμως ατυχώς για αυτήν υπάρχει και η «συνείδηση» αυτής της παράταξης.
Ο κος Μητσοτάκης δηλαδή, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θυμίζει στον ελληνικό λαό τις πραγματικές προθέσεις της Ν.Δ.
Η Ν.Δ. ούτε και σήμερα φαίνεται να κατανοεί το νέο πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται.
Ομιλούν για επικοινωνιακά τεχνάσματα και τρυκ, για αλλαγές προσώπων και μόνο, για συνυπευθυνότητα για τη μέχρι σήμερα πορεία.
Αδυνατούν να αναλύσουν και να κατανοήσουν την νέα πολιτική πραγματικότητα.
Ότι δηλαδή έχουμε μπει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο.
Η χώρα μας την περίοδο 1981-1989 με τον αείμνηστο Α. Παπανδρέου έκανε πράξη τη δημοκρατία, έβγαλε από το περιθώριο τους μη προνομιούχους έλληνες, προχώρησε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
Την περίοδο 1996-2003 με πρωθυπουργό, τον Κώστα Σημίτη η Ελλάδα εντάχθηκε στην α΄ ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε μια ταχύρυθμη ανάπτυξη και τις υποδομές σε όλα τα επίπεδα που της επιτρέπουν να προχωρήσει μπροστά.
Σήμερα, η χώρα μας με το ΠΑΣΟΚ και τον νέο ηγέτη του, Γιώργο Παπανδρέου, ετοιμάζεται για ένα νέο ξεκίνημα.
Ένα νέο ξεκίνημα που σηματοδοτείται ήδη από τρία ζητήματα:

-  Με την ανανέωση των προσώπων που είναι και θα είναι μεγάλη, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σημίτης «Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά».
-  Με την συμμετοχή της κοινωνίας στις πολιτικές εξελίξεις και αυτό γίνεται εμφανές από τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
-  Με την επάνοδο της νεολαίας που είναι η ελπίδα και η προοπτική για τη χώρα μας στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων.
Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό το κάλεσμα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στη νέα γενιά να πλαισιώσει το ΠΑΣΟΚ και να συνδιαμορφώσει το αύριο.
Το πολιτικό περιεχόμενο του νέου ξεκινήματος προσδιορίζεται από τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού μας αλλά και της περιφέρειας για πραγματική σύγκλιση και περιφερειακή ανάπτυξη.
Πραγματική σύγκλιση με τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δικαιότερη αναδιανομή των εισοδημάτων, υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικά τάξεων και με μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Αυτός ο τρίτος ιστορικός κύκλος ήθελε το δικό του πολιτικό εκφραστή.
Ο Κώστας Σημίτης με την ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία του, θέτοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα του τόπου και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, επέδειξε ένα νέο πρωτόγνωρο πολιτικό ήθος για τα ελληνικά δεδομένα.
Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ένα στέλεχος που οι καταβολές, η ιστορία, και η πολιτική του διαδρομή αποτελούν εχέγγυα για την παραπέρα πορεία μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το προφίλ του νέου, του μοντέρνου πολιτικού. Του πολιτικού που χρειάζεται η χώρα μας για να προχωρήσει μπροστά.
Η Ν.Δ. αδυνατεί να κατανοήσει αυτές τις εξελίξεις και γι’ αυτό θα χάσει και αυτή τη μάχη.
Αδυνατεί γιατί η εξουσία είναι αυτοσκοπός της. Γιατί δεν έχει εγερτήριο σάλπισμα. Γιατί δεν μπορεί να δει μακριά. Γιατί αυτή πρεσβεύει ένα κλειστό σύστημα εξουσίας όπου πάντα θα ευνοούνται οι λίγοι σε βάρος των πολλών.