Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ & ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ στην Συνάντηση με τις Γυναίκες στην Καλαμάτα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/2/2004

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ & ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ 
στην Συνάντηση με τις Γυναίκες στην Καλαμάτα 

                                                                                                                                           Καλαμάτα, 1 Φεβρουαρίου 2004

Αγαπητές συμπατριώτισσες,
Φίλες και φίλοι,

Η αποψινή μαζική σας συμμετοχή είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, ανανέωσης και αγάπης.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι μαζί σας γιατί έχουμε να πούμε πολλά για το παρόν και το μέλλον που διανοίγεται ελπιδοφόρο μπροστά μας!
Είμαι εδώ, γιατί τα όσα θα συζητήσουμε, είναι κοινά προβλήματα όλων μας, ανδρών και γυναικών!
Είμαι εδώ, γιατί πιστεύω βαθιά, πως η υπόθεση της Ισότητας, των ίσων ευκαιριών, μας αφορά όλους!
Κι ένα κόμμα της προόδου, ένα σύγχρονο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ όπως είναι και ακόμα περισσότερο όπως το θέλουμε να γίνει, προχωρά με τις γυναίκες σαν κύρια δύναμη στη Νέα Εποχή που οραματιζόμαστε.
Πατώντας στις γερές βάσεις που δημιούργησαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, σήμερα αυτό το όραμα είμαστε πολύ κοντά για να το κάνουμε πράξη!
Γι’ αυτό, οι πολιτικές Ισότητας πρέπει πάντα να διαπνέουν τη στρατηγική μας, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της δράσης του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησής του.
Η σοβαρή απόκλιση ανάμεσα στη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και της κατάστασης, που δυστυχώς εξακολουθεί να παρατηρείται στην πράξη, είναι μια σοβαρή πρόκληση για όλους μας, είναι ρήγμα στην ενότητα και στην αποτελεσματικότητα της κοινωνίας μας.
Ως ΠΑΣΟΚ κάναμε σημαντικά βήματα για την προώθηση της Ισότητας σε πολλά επίπεδα, με μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές και θεσμικές παρεμβάσεις που κατόρθωσαν να βελτιώσουν θεαματικά τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.
Την πρώτη δεκαετία
, το έργο μας επικεντρώθηκε στην εξάλειψη των απαράδεκτων τυπικών διακρίσεων που υποβίβαζαν τη γυναίκα σε «πολίτη δεύτερης κατηγορίας» και στη δημιουργία σύγχρονων θεσμών για την προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Κατά τη δεκαετία του 1990,
η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την ισότητα, υπηρέτησε συστηματικά ένα διπλό στόχο, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών και των κοινοτικών οδηγών:1. Την ενίσχυση του θεσμικού οπλοστασίου για την ίση μεταχείριση των φύλων.2. Τη λήψη θετικών μέτρων για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, με σκοπό την ενεργητική προώθηση της ισότητας .Πριν 4 χρόνια είχαμε βρεθεί σε μια ανάλογη συγκέντρωση, για να κουβεντιάσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις, για τα προβλήματα του Νομού μας και για τα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες της Μεσσηνίας. Εκεί δημόσια είχα καταθέσει τις προτάσεις μου. Σήμερα επανέρχομαι και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν:

Φ καλύτερες κοινωνικές υποδομές υποστήριξης και φροντίδας για την οικογένεια, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά
Φ κατάλληλη πληροφόρηση και προτεραιότητα στις ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης των γυναικών
Φ περισσότερο ελεύθερος χρόνος για την εργαζόμενη γυναίκα,
Φ άρση των θεσμικών εμποδίων, ή ακόμα και των προκαταλήψεων σε βάρος της γυναίκας
Φ καταπολέμηση της φτώχειας, της πολιτιστικής στέρησης και της κοινωνικής απομόνωσης
Φ και, το σημαντικότερο, επιλογή και στήριξη από όλους μας ενός κατάλληλου για τη χώρα και κυρίως για τον τόπο μας μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Στα 4 χρόνια που πέρασαν, έγιναν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σοβαρά βήματα για την Ισότητα, με μέτρα στήριξης των γυναικών, σε όλη τη χώρα,

v ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (λ.χ. Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών-Ολοήμερα σχολεία-Βρεφονηπιακοί σταθμοί-Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)-Βοήθεια στο σπίτι-Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων-Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας-Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα-εφαρμογή επιδοματικών πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και των χαμηλών εισοδημάτων)
v ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΡΧΗΓΟ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
v ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
v ΕΙΔΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧ/ΚΟΤΗΤΑΣ
v ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΑΓΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡ/ΤΗΤΩΝ
v ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ κ.α.
Δεν πρέπει να μηδενίσουμε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια. Αλλά είναι βέβαιο πως με τη μέχρι σήμερα δουλειά μας δεν καταφέραμε όσο θα θέλαμε και όσο θα έπρεπε, να προωθήσουμε την υπόθεση της Ισότητας στην πράξη, στην καθημερινή μας παρέμβαση σε κάθε εργασιακό, κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο!
Πρέπει θαρρετά να παραδεχθούμε, ότι υστερήσαμε στην καθημερινή, στη συστηματική παρακολούθηση και στον έλεγχο των πρακτικών που ασκούνται μέσα στην κοινωνία, στη δουλειά, στα ΜΜΕ, στην οικογένεια και στην πολιτική ζωή, πρακτικών που επηρεάζουν τη ζωή και την πρόοδο των γυναικών.
Σήμερα που το ΠΑΣΟΚ γυρνάει σελίδα, ανανεώνεται σε πρόσωπα και σε ιδέες, δημιουργώντας ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχεί η ενεργή συμμετοχή του πολίτη, η αισιοδοξία και η ελπίδα για μια νέα εποχή, δεν έχουμε, πλέον, την πολυτέλεια να υστερούμε σ’ αυτό τον τόσο σημαντικό τομέα της καθημερινότητας!
‘Ηδη ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε και νέες προτάσεις βελτίωσης της θέσης των γυναικών στην πράξη! Μίλησε για πρόσθετα κίνητρα στην απασχόληση, για ενίσχυση των υποδομών σε παιδικούς σταθμούς, για συνήγορο Ισότητας των δυο φύλων, στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη και για πολλές ακόμα διευκολύνσεις και πρακτικά μέτρα διασφάλισης της ισότητας στην πράξη!
Αυτά δεν είναι απλά υποσχέσεις και «ωραία λόγια» !Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, υποδομές, κίνητρα, λύσεις και πολιτικές που χρειαζόμαστε και που, ειδικά εμείς στη Μεσσηνία, ποτέ δεν τα είχαμε στο μέτρο που μας αναλογούσε!
Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, σε περιφερειακό επίπεδο, θα το κρίνετε εσείς, οι πολίτες της Μεσσηνίας!
Εγώ θα ξαναπώ αυτό που έλεγα πάντα: όπως κάθε συντοπίτης μας, άνδρας και γυναίκα, έτσι και ο τόπος μας, η Μεσσηνία, δικαιούται και μπορεί περισσότερα. Κι αυτά πρέπει, επιτέλους, να τα αποκτήσει!
Δικαιούμαστε καλύτερες υποδομές επικοινωνίας, παιδείας, κοινωνικής περίθαλψης,
Δικαιούμαστε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική που:
ό θα αναπτύξει ισόρροπα τον τόπο
ό θα αναζωογονήσει την ύπαιθρο,
ό θα αναδείξει και θα προβάλει, με συγκεκριμένη στρατηγική τα προϊόντα μας.
ό θα στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση,
ό θα προάγει τον τουρισμό ποιότητας σε μικρή και φιλική προς το περιβάλλον κλίμακα,
ό θα αναπτύξει επιτέλους τις υπηρεσίες και κυρίως τις υπηρεσίες υποστήριξης για τις επιχειρήσεις, αλλά και το τοπικό τραπεζικό σύστημα, που πρέπει να φύγει από τη σαράφικη και στενόκαρδη λογική των εγγυήσεων και των πανωτοκίων…
ό θα ρίξει το κύριο βάρος στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της γνώσης του τόπου μας, με καλύτερη παιδεία, ευκαιρίες απασχόλησης και δημιουργίας δυναμικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινη κλίμακα.
Ο τόπος μας δικαιούται πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην Ελλάδα που όλοι μαζί οικοδομούμε
, στη Νέα Εποχή της γνώσης, της κοινωνικής ευαισθησίας, της συμμετοχικής διακυβέρνησης και της δικαιοσύνης!
Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν απτά δείγματα ότι μπορούν να κάνουν πολλά και ότι το μπορούν καλύτερα από κάθε άλλον. ‘Εχτισαν στέρεες βάσεις για να συνεχίσουμε και να πετύχουμε ακόμα καλύτερα, για τον τόπο και το λαό μας!
Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, ξεκίνησε ένα νέο αγώνα για τη συμμετοχική δημοκρατία και κοινωνία, καλώντας σε συστράτευση τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη γυναίκα, την εργαζόμενη μητέρα, τον αγρότη, τον συνταξιούχο.
Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη
της καινοτομίας, της ανανέωσης, των ανοιχτών οριζόντων, της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή που έφερε την Ελλάδα ισότιμα στο σύγχρονο κόσμο, μας καλεί όλους και όλες να συμμετάσχουμε σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα.
Σε ένα κόσμο που συνέχεια αλλάζει, αλλάζουμε το κόμμα, αλλάζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, με στόχο να διορθώσουμε τα λάθη και να αλλάξουμε τον τόπο μας, την Ελλάδα, χτίζοντας ένα κράτος καλύτερο, μια κοινωνία καλύτερη, μια προοπτική ουσίας για όλους!
Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι πρόσκληση και πρόκληση για όλες και για όλους μας!
Γιατί οι καιροί άλλαξαν. Διότι συμμετοχική διακυβέρνηση σημαίνει αναβαθμισμένο πολίτη, καλύτερη κοινωνία. Σημαίνει νέο, δημοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης.
Αυτό το Αύριο που οραματιζόμαστε, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διορατικότητα, τη δημιουργική σκέψη, τις ευαισθησίες και το ψυχικό σθένος που σας χαρακτηρίζουν. Πάνω από όλα, χρειάζεται τη συμμετοχή σας.‘
Ετσι, εγώ σήμερα δεν ζητώ από σας μόνο τη στήριξη και την ψήφο σας!
Σας καλώ να αγωνιστούμε μαζί για τη Μεσσηνία που αλλάζει.
Για τη Μεσσηνία που προχωρά με βήματα δύσκολα, αλλά σταθερά, για τη Μεσσηνία που ελπίζει – και δικαιούται- ένα καλύτερο αύριο!
Στη νέα εποχή που χαράζει, αυτό τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε σε νέες βάσεις και με νέα πρόσωπα.

Με πρόσωπα που να μην αναπαράγουν πρακτικές, λάθη και υποσχέσεις -ακάλυπτες επιταγές του παρελθόντος.
Αυτό τον αγώνα θα τον δώσουμε, όλοι και όλες, μαζί!
Γιατί δεν υπάρχει πρόοδος και μέλλον του τόπου δίχως εσάς!
Γιατί στις 7 Μαρτίου δεν ψηφίζουμε απλά και μόνο κόμματα, ωραία λόγια και υποσχέσεις.
Ψηφίζουμε μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης και συμμετοχής. Αποφασίζουμε αν θα είμαστε με την κοινωνία και τον ενεργό πολίτη, ή με τους ιδιώτες και την ασυδοσία της αγοράς!

Αγαπητές συμπατριώτισσες,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή σας παρουσία.
‘Ημουν, είμαι και θα είμαι παρών, παλεύοντας μαζί σας για όσα μας ανήκουν και για όσα ονειρευόμαστε.
Για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, στις 7 Μαρτίου!
Για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα!
Για μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας, της δημοκρατίας, του λαού μας!
 

Σας ευχαριστώ.