Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/9/2004

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 27 Σεπτεμβρίου 2004

ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Δ. Κουσελάς: «Τέρμα στη μιζέρια, δουλειά για να έχουμε μέλλον»

Την πρώτη φορά που κατεβήκατε υποψήφιος στη Μεσσηνία δεν εκλεγήκατε, αυτό τότε πως το αντιμετωπίσατε;

Στις πρώτες εκλογές που κατέβηκα υποψήφιος, παρότι δεν κατάφερα να εκλεγώ, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκα αλλά από την επόμενη ημέρα εκείνων των εκλογών άρχισα να έχω πιο άμεση επαφή με τους συμπατριώτες μας, να οργώνω κυριολεκτικά τη Μεσσηνία ασχολούμενος με τα προβλήματα του Νομού, διεκδικώντας λύσεις και διατυπώνοντας προτάσεις. Αυτό το έκανα γιατί, όταν έλεγα ότι η Μεσσηνία έχει ανάγκη από τη συνεισφορά όλων μας για να λυθούν τα προβλήματα και να πάρει στην ανάπτυξη το μερίδιο που της αξίζει, το εννοούσα και γι’ αυτό συνέχισα να το υπηρετώ, ανεξάρτητα από την εκλογή μου. Αυτή μου τη στάση πιστεύω ότι εκτίμησε ο Μεσσηνιακός λαός στις πρόσφατες εκλογές και μου έδωσε την δυνατότητα να εκλεγώ ως πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό. Αυτό βέβαια δεν με κάνει να επαναπαυθώ. ‘Οπως και όταν δεν είχα εκλεγεί, έτσι και τώρα κι ακόμα περισσότερο, προσπαθώ να είμαι δίπλα στους πολίτες του Νομού μας.

Ποια είναι τα συναισθήματα του ανθρώπου που μετά από μια δύσκολη πορεία εκλέγεται πρώτος βουλευτής του κόμματος του;

‘Ενιωσα ότι οι αγώνες, οι κόποι μου και οι προσπάθειές μου δικαιώνονται. Αυτή η δικαίωση μου δίνει τη δύναμη να προχωρήσω ακόμα πιο πέρα, για να γίνουν πράξη οι στόχοι για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Η εκλογή μου στη θέση του Βουλευτή ήταν το πρώτο βήμα, το δεύτερο είναι η συστηματική δουλειά για την επίτευξη αυτών των στόχων, μαζί με όλους τους Μεσσήνιους και μέσα από διαρκείς αγώνες.

Πάντως πέρα από την προσωπική δικαίωση, η εκλογή σας συνοδεύτηκε από την ήττα του κόμματος σας. Ο κόσμος έστειλε στις προηγούμενες εκλογές ένα μήνυμα, αυτό το μήνυμα το εισπράξατε; Έχει αλλάξει κάτι στο ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ, μετά την απώλεια της διακυβέρνησης, έπρεπε να συνειδητοποιήσει την καινούρια του θέση. Να ερμηνεύσει τα αίτια της εκλογικής του ήττας, που είχε και πολιτική σημασία και να ανασυγκροτηθεί. Αυτό ακριβώς κάνει. Διαμορφώνει – διαμορφώνουμε όλοι μαζί- τους όρους για ένα νέο ξεκίνημα, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα, ένα κίνημα ανοιχτό στη κοινωνία, ένα κίνημα που να είναι ικανό να δίνει απαντήσεις και λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα, σε όλα τα επίπεδα, ανταποκρινόμενο πλήρως στις ανάγκες και στις προσδοκίες του λαού μας και ακόμα περισσότερο, των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ σήμερα να γίνει ένα πραγματικά σοσιαλιστικό κίνημα;

Οι αξίες μας έμειναν αναλλοίωτες. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να διαμορφώσουμε το ΠΑΣΟΚ στις νέες συνθήκες, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως και με συνέπεια σ’ αυτές τις αξίες. Το 2004 δεν είναι ούτε 1990 ούτε 1974, όταν ξεκινάγαμε. ‘Εχει άλλης ποιότητας προκλήσεις, απαιτήσεις, συνθήκες.

Πως θα προσεγγίσετε όμως τους πολίτες που δείχνουν απογοητευμένοι από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μήπως θα πρέπει να αλλάξετε και τα πρόσωπα;

Νέο ξεκίνημα με απαξιωμένα υλικά δεν μπορεί να γίνει. Σε όλη αυτή τη προσπάθεια θα πρέπει να μπουν μπροστά και νέοι, άφθαρτοι άνθρωποι, που είναι επαγγελματικά και κοινωνικά καταξιωμένοι και που μέχρι σήμερα δεν είχαν δραστηριοποιηθεί στις γραμμές του κινήματός μας. Αυτό όχι απλώς το επιζητούμε, αλλά είναι και βασικός μας στόχος. Απ’ την άλλη, πρέπει να πω ότι δεν μας περισσεύει κανένας, δεν θέλουμε να διώξουμε κανέναν: το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προχωρήσει όπως ένα δέντρο. Θέλουμε τις ρίζες μας, αλλά θέλουμε και νέα κλαδιά να ενισχύσουν, να εμπλουτίσουν αυτό το δέντρο.

Τα λάθη του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια ήταν λάθη μόνο πολιτικής ή ήταν και λάθη συμπεριφοράς στελεχών;

Το ΠΑΣΟΚ πήγε την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά. Από την «Ελλάδα της Ψωροκώσταινας» της δεκαετίας του ’60, μια «βαλκανική χώρα στην Ευρώπη», είμαστε σήμερα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Σε πείσμα των λογιστικών αλχημειών της «δημοσιονομικής απογραφής» της παρούσας Κυβέρνησης, έχουμε μια πολύ καλύτερη οικονομία και βελτιωμένα, σε σχέση με το παρελθόν, επίπεδα ευημερίας. Βέβαια, κάναμε λάθη και δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα, ούτε όλες τις ανάγκες. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κυβερνάς, όταν αναλαμβάνεις ευθύνες σε τόσα πολλά επίπεδα. Ο λαός αποδοκίμασε πλευρές της πολιτικής μας που ασφαλώς και πρέπει να τις αλλάξουμε.

Υπήρξαν και αλαζονικές συμπεριφορές. Πολλές φορές είχαμε κλειστά αυτιά και κλειστές πόρτες στα αιτήματα των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ από μαζικό κίνημα που ήταν στο ξεκίνημά του, «κρατικοποιήθηκε». Σε ορισμένα θέματα η πολιτική μας έμεινε πίσω από τις προσδοκίες του λαού μας. ‘Ολα αυτά συνετέλεσαν στο να χάσουμε τις εκλογές.

Ας φύγουμε από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες έχει να κάνει με τις μετεγγραφές των παιδιών διαφόρων πολιτικών από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Το θέμα αυτό ήρθε στην επιφάνεια από βουλευτή του κόμματος σας. Πιστεύετε ότι καλώς τέθηκε;

Δεν συμφωνώ με τις διαστάσεις που πήρε αυτό το θέμα τις τελευταίες μέρες και με τις ακρότητες που ελέχθησαν από ορισμένους, υποβιβάζοντας το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το θέμα των προϋποθέσεων των μετεγγραφών και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι αντικειμενικές. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει και να μην υπάρχουν παραθυράκια. Ούτε οι πολιτικοί να πιέζουν, ούτε οι πανεπιστημιακές αρχές να έχουν περιθώρια να ερμηνεύουν το νόμο αυθαίρετα και οριακά. Οι μετεγγραφές προβλέφθηκαν για να λύνουν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των ασθενέστερων, συνήθως, πολιτών. Η μετεγγραφή δεν είναι έγκλημα, αλλά δεν πρέπει και να υπάρχει περιθώριο κατάχρησης, σε όφελος αυτών που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η παραίτηση Τσιτουρίδη σας βρίσκει σύμφωνο με τον τρόπο που έγινε;

Ο τέως Υπουργός είναι σαφές ότι πλήρωσε τα απόνερα της πτώσης του Σινούκ. Ίσως να μην έφευγε από την Κυβέρνηση, εάν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά με την πτώση του ελικοπτέρου, που έδειξαν ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να χειριστεί μια κατάσταση κρίσης.

Οφείλω πάντως να σας πω ότι και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει μετεγγράψει το παιδί του χωρίς αυτό να προβλέπεται.

Δεν ήταν η ίδια περίπτωση. Δεν μπορεί να εξισωθεί το ένα με το άλλο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βέβαια επιχείρησε να εξισώσει τις δυο περιπτώσεις και να κάνει «συμψηφισμό ευθυνών» προκειμένου να καλύψει την υπόθεση Τσιτουρίδη. Ξέρει όμως και η ίδια ότι οι ευθύνες δεν ήταν της ίδιας τάξεως. Η ίδια επαγγέλθηκε «σεμνότητα και ταπεινότητα». Η υπόθεση Τσιτουρίδη, που κάθε άλλο παρά σε σεμνότητα, ταπεινότητα και διαφάνεια παραπέμπει, εάν έγινε, όπως όλα δείχνουν, όταν ήταν Υπουργός ο κ. Τσιτουρίδης, αφορά, εν ενεργεία υπουργό της. Τώρα το εάν πρέπει ένα Πανεπιστήμιο να έχει, με απόφασή του, ευνοϊκότερη πρακτική στο θέμα των μετεγγραφών για το προσωπικό του, καθηγητές και μη, είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

Γίνεται πολύς λόγος για το περιστατικό με την πτώση του Σινούκ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Η δική σας θέση ποια είναι;

Αυτό που νομίζω είναι χαρακτηριστικό, είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση. Μια κρίση που είχε εσωτερικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να αναλάβει την αντιμετώπιση του συμβάντος. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό και μάλιστα έγινε προσπάθεια να φανεί ότι όλοι πληροφορήθηκαν το γεγονός καθυστερημένα. Αυτό δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια κρίση. Αυτό είναι πολύ σοβαρό για μια χώρα σαν τη δικιά μας. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν η κυβέρνηση, αντί για το περιστατικό με το Σινούκ, είχε να αντιμετωπίσει μια κρίση σαν τα Ίμια.

Αν εσείς ήσασταν στη θέση του Υπουργού Άμυνας με όλα αυτά που έχουν γίνει θα είχατε παραιτηθεί;

Νομίζω ότι η παραίτησή του θα έλυνε το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο. Υπάρχουν σαφέστατα πολιτικές ευθύνες και ίσως αυτό να εκτόνωνε την κατάσταση.

Εσείς θα είχατε παραιτηθεί;

Εγώ ανά πάσα στιγμή αναλάμβανα τις ευθύνες μου, αυτές που μου ανήκουν και που μου αναλογούν.

Ας έρθουμε στα της Μεσσηνίας. Αν σας ζητούσα να μου πείτε τα τρία πιο σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν στον Νομό τι θα μου λέγατε;

Ο δρόμος Τρίπολης - Καλαμάτας και η Ιόνια Οδός. Η κατασκευή της ΠΟΤΑ αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα.

Μιας και μιλήσατε για την Ιόνια Οδό, υπάρχουν πληροφορίες ότι τελικά ο δρόμος δεν θα φτάσει μέχρι την Καλαμάτα.

Ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Σουφλιάς, διαβεβαίωνε πρόσφατα ότι η Ιόνια Οδός και ο νότιος κλάδος της είναι μέσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και μάλιστα έλεγε ότι θα τελειώσει γύρω στο 2010. Τώρα ο κ. Σουφλιάς με βάση όσα έχει δηλώσει σε εκπροσώπους του νομού Αχαΐας και της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας προσανατολίζεται σε τεμαχισμό του νοτίου άξονα καλύπτοντας σε πρώτη φάση το τμήμα Πάτρα - Πύργος. Έτσι το κομμάτι Πύργος - Τσακώνα όπως φαίνεται παραπέμπεται στις καλένδες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διάσταση λόγων και έργου.

Ναι αλλά το ΠΑΣΟΚ που ήταν 20 χρόνια κυβέρνηση γιατί δεν έφτιαχνε το δρόμο;

Το έργο αυτό ήταν όραμα του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου που ξεκίνησε να γίνεται πράξη με την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Η Ιόνια Οδός ξεκίνησε να γίνεται πράξη με την παράκαμψη της Πάτρας, μήκους 14 χιλιόμετρων, καθώς και με τη δημιουργία των μελετών και των δεσμεύσεων να φτάσει ο δρόμος στην Καλαμάτα. Δεν ήταν όμως εύκολο για ένα έργο τόσο μεγάλο, με τις δυσκολίες που παρουσίαζε, να ολοκληρωθεί στις μέρες του ΠΑΣΟΚ. Σημασία έχει η προεργασία ,που εμείς κάναμε, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο, όπως αρχικά προγραμματίσθηκε .

Το ίδιο έγινε όμως και με τον Εθνικό Δρόμο Τρίπολη - Καλαμάτα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ολοκλήρωσε το έργο και μάλιστα το κομμάτι που έφτιαξε κατέρρευσε. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι αυτό στο ΠΑΣΟΚ;

Ο δρόμος αυτός είναι όρος επιβίωσης για τη Μεσσηνία. Για την καταστροφή του Εθνικού δρομου Τριπολης - Καλαμάτας θα έλεγα ότι υπάρχουν ευθύνες και στις δυο κυβερνήσεις και σε αυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σ΄ εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί άλλαξε τις αρχικές μελέτες για να συγκρατήσει το κόστος του έργου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περικοπεί η μελέτη που όριζε ότι στο σημείο που κατέρρευσε ο δρόμος έπρεπε να γίνει ή γέφυρα ή τούνελ. Η ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι συνέχισε με τις μελέτες της Ν.Δ, την υλοποίηση του έργου. Ας σημειωθεί, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, δεσμεύτηκε προσωπικά στην Καλαμάτα στις 25 Φεβρουαρίου, για τη συνέχιση και την «άμεση ολοκλήρωση» του έργου. Όμως υπάρχει τεράστια απόκλιση σε σχέση με όσα ο ίδιος ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε.

Ας πάμε στα αγροτικά προβλήματα του Νομού. Έχει ανακύψει τεράστιο πρόβλημα με τους συκοπαραγωγους της Μεσσηνίας. Πως νομίζετε ότι μπορεί να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί;

Όντως υπάρχουν προβλήματα με τους συκοπαραγωγους. Το πρώτο έχει να κάνει με τις καταστροφές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και το δεύτερο με την αιφνιδιαστική αύξηση των κατηγοριών ποιότητας στην οποία προέβη η ΣΥΚΙΚΗ και που είχε σαν αποτέλεσμα τη ποιοτική καταταξη των σύκων προς τα κάτω.

Αυτό, σε συνδυασμό με την άρνηση και την καθυστέρηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους συκοπαραγωγους, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Εγώ μετά από μια μεγάλη περιοδεία στις συκοπαραγωγικες περιοχές του Νομού έκανα παρέμβαση στην Κυβέρνηση και αξίωσα, με Ερώτησή μου στη Βουλή, από την μια πλευρά από τον ΕΛΓΑ να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης της επιδότησης. Βεβαίως δεν λύνεται έτσι απλά το πρόβλημα. Εγώ είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω τις επαφές με τους συκοπαραγωγους και να προχωρήσω σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε μια λύση.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού σε σχέση με τις επιδοτήσεις, και εκεί η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ευθύνη για την μη καταβολή των επιδοτήσεων ελαιόλαδου της περασμένης χρονιάς, ευθύνη που πλήρωσε με το παραπάνω στις εκλογές της 7ης του Μάρτη. Τι να πούμε όμως για τις ευθύνες της νέα Κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε ότι θα δώσει, σε όσους είχαν πάρει το 60% της επιδότησης και το υπόλοιπο 40% και ότι θα δημιουργήσει παράλληλα αντικειμενικούς μηχανισμούς για την καταβολή των επιδοτήσεων; Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα, αφού υπάρχουν ακόμα ελαιοπαραγωγοί που έχουν πάρει μόνο το 20% από το 40% που δικαιούνταν, ενώ πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτα. Για παράδειγμα η ομάδα παραγωγών του Νιοχωρίου στη Μάνη, πάνω από 120 παραγωγοί, δεν έχουν πάρει τίποτα.

Η Κυβέρνηση, όμως, της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κουσελά, φαίνεται ότι δίνει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών, που είναι τα πανωτόκια, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τα ρύθμισε.

Είναι γεγονός ότι το απαράδεκτο καθεστώς των πανωτοκιών ταλαιπώρησε και οδήγησε σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες αλλά και όλους τους δανειολήπτες. Στο παρελθόν, υπήρξαν δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ για οριστική λύση του προβλήματος αυτού. Δυστυχώς, οι προτάσεις όμως που από το 1997 είχα υποβάλλει στην τότε κυβέρνηση σαν πρόεδρος της ΟΤΟΕ δεν έγιναν αποδεκτές. Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία υπολειπόταν και αυτών των προεκλογικών δεσμεύσεων της. Εγώ πάλεψα στη Βουλή να γίνει πιο αποτελεσματικό και κατέθεσα μια σειρά από τροπολογίες, που άλλες έγιναν αποδεκτές και άλλες όχι. Ζήτησα να ληφθούν μέτρα προκειμένου ο νόμος αυτός να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από τις τράπεζες. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι και αυτή η ρύθμιση θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να φορολογήσει τα φθηνά τσιγάρα. Από ένα τέτοιο μέτρο, εκτός των καταναλωτών, η καπνοβιομηχανία που θα ζημιωθεί περισσότερο είναι αυτή του Καρέλια, η οποία και είναι πολύ σημαντική για τον Νομό. Η δική σας γνώμη ποία είναι;

Η διαφαινόμενη πρόθεση τροποποίησης της φορολογικής νομοθεσίας αποτελεί μια σκανδαλώδης παρέμβαση στην αγορά υπέρ των ξένων καπνοβιοχανιών. Έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι θα πατάξει την ακρίβεια και θα συγκρατήσει των πληθωρισμό. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλλά πάνω από όλα θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί μια από τις λίγες υγιείς βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στη Μεσσηνία.

Μιλώντας με όλους τους βουλευτές της Μεσσηνίας όλοι λένε ότι προτεραιότητα είναι τα έργα του δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας και της Ιόνιας Οδού καθώς και αυτό της ΠΟΤΑ. Αφού έχετε το ίδιο όραμα γιατί δεν διεκδικείτε όλοι μαζί την ολοκλήρωση αυτών των έργων, βάζοντας στην άκρη τα κομματικά;

Κατ αρχήν με τον συνάδελφο μου τον κ. Κατσιλιέρη ήδη έχουμε μια τέτοια συνεργασία. Συντονισμός όμως μπορεί να γίνει και με τους υπόλοιπους βουλευτές, αρκεί και αυτοί να το θελήσουν. Εγώ πρότεινα να υπάρξει άμεσα συνάντηση των 5 βουλευτών του Νομού με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη του Νομού. Πρέπει άμεσα ο Νομός μας να ενταχθεί στην τέταρτη ζώνη κινήτρων. Έτσι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για τη Μεσσηνία, που σήμερα δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα «Μεσσηνιακό λόμπι» προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτά που αναλογούν στη Μεσσηνία, σ αυτό το ζήτημα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Υπάρχουν διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία, τις οποίες μπορούμε να τις λύσουμε αλλού, στα τοπικά ζητήματα όμως επιβάλλεται να συνεννοηθούμε.

Κύριε Κουσελά είστε ευχαριστημένος από όσα προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία όλα αυτά τα χρόνια;

Πιστεύω πως ό,τι έγινε μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία, έγινε από το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία, το χρονικό διάστημα που κυβέρνησε, δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι στην αναπτυξιακή προσπάθεια του Νομού μας. Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο, που ήταν σε εκκρεμότητα όταν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, δεν προστέθηκε τότε ούτε ένα τούβλο! Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα των εθνικών δρόμων. Βέβαια, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον Εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας. Ξεκίνησε όμως το θέμα της Ιόνιας Οδού, κατασκεύασε το Νοσοκομείο, ίδρυσε το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και δημιούργησε τα ΤΕΙ. Δεν μπορώ να πω βέβαια ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έπραξαν αυτό που μπορούσαν και που άξιζε ο νομός Μεσσηνίας. Εδώ και χρόνια έχω ασκήσει κριτική για τα θέματα αυτά, ως Μεσσήνιος πολίτης, κι ας μην ήμουν ακόμα βουλευτής. Δεν τα…ανακάλυψα σήμερα, που το ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση!