Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στο περιοδικό "Messinian Life Style"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/4/2004

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ MESSINIAN LIFE STYLE 

              ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2004

Περιμένατε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και πώς το κρίνετε;
Δεν
ήταν αναμενόμενο ως προς το μέγεθος της διαφοράς. Είχαμε εντοπίσει ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα που παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο τέλος από την νέα πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ,τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν αδύνατο να ξεπεραστούν. Η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε ήταν διάχυτη σε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν μια ήττα για το ΠΑΣΟΚ . Δεν εκτιμώ ότι ο λαός πείστηκε από το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν. Δ, καταψήφισε πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καταδίκασε τα φαινόμενα αλαζονείας και καθεστωτικής νοοτροπίας και δεν πείστηκε στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαμε με την αλλαγή της ηγεσίας μας ,για το νέο ξεκίνημα. Όμως το 40,5% που πήρε το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό που μας δίνει τη δυνατότητα να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, να αλλάξουμε πολιτική σε ορισμένους τομείς που είμαστε σε λάθος κατεύθυνση, να προτάξουμε άφθαρτα και σωστά στελέχη, να προετοιμαστούμε από κάθε πλευρά και να διεκδικήσουμε και πάλι την κυβέρνηση.

Πιστεύατε ότι θα εκλεγείτε πρώτος βουλευτής με το κόμμα σας;
Εργάστηκα σκληρά καθ όλη τη διάρκεια της τετραετίας σε όλα τα μέτωπα ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αποτυχίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα του 2000-που για 207 ψήφους έμεινα έξω-έκανε εμένα και τους συνεργάτες μου να πεισμώσουμε και να δουλέψουμε με σχέδιο, όραμα και ένταση. Πιστεύω ότι οι Μεσσήνιοι ξέρουν να εκτιμούν το ήθος ,τη συνέπεια και την αγωνιστική παρουσία. Μπορούν να διακρίνουν την ειλικρινή και έντιμη στάση από τις παλαιοκομματικές πρακτικές και τις παρωχημένες νοοτροπίες .Το ότι θα ήμουν πρώτος μου το έλεγαν όλοι ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση. Τους απαντούσα ότι κανένας δεν εκλέγεται μόνο με καλά λόγια αλλά με την ψήφο των συμπατριωτών μας . Γιατί όπως λέει μια λαϊκή παροιμία «όποιος καεί από το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Πώς ήταν η πρώτη σας ημέρα στη Βουλή;
Με τη Βουλή είχα ως στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος συνεχείς επαφές και σχέσεις . Πολλές φορές είχα κληθεί ,είτε σαν πρόεδρος της ΟΤΟΕ είτε ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ να εκθέσω τις απόψεις των εργαζόμενων για νομοσχέδια που μας αφορούσαν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Τα περιβάλλον μου ήταν γνώριμο και δεν δυσκολεύτηκα να « εγκλιματιστώ» . Βέβαια τα αισθήματα που ένιωσα ήταν διαφορετικά με τη νέα μου ιδιότητα ως βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τι αισθανθήκατε όταν ορκιστήκατε ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου;
Αισθάνθηκα δικαίωση των αγώνων και των προσπαθειών όλων των τελευταίων χρόνων και μια μεγάλη χαρά ,που μου δίνεται η δυνατότητα, να προσφέρω στην πατρίδα μου και τον τόπο μου ,τη Μεσσηνία, από τον κατ εξοχή θεσμό, που αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας .Αισθάνθηκα ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη με τη σκέψη ότι χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους περιμένουν από εμένα να τους εκπροσωπήσω σωστά . Να μεταφέρω στη Βουλή μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες τις θέσεις ,τις προτάσεις και τις αγωνίες τους και να αγωνιστώ να γίνουν πράξη.

Τι υπόσχεση δίνετε στο Μεσσηνιακό λαό που σας ψήφισε;
Ότι θα τιμήσω και δεν θα διαψεύσω την εμπιστοσύνη του .Θα είμαι πάντα κοντά του σε μια διαρκή και αμφίδρομη σχέση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων , ώστε να ακούγεται δυνατά η φωνή του. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Μεσσηνίας.
Θα αντιταχθώ σθεναρά σε κάθε απόπειρα συρρίκνωσης και υπονόμευσης κατακτημένων δικαιωμάτων.
Θα παλέψω διαμορφώνοντας ευρύτερους συσχετισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα , της ανεργίας ,της δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου . Η παρουσία μου θα είναι πάντα μαχητική ,γνήσια και αντικειμενική χωρίς σκοπιμότητες και παρωπίδες.