Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/3/2004

Συνέντευξη του Υποψήφιου Βουλευτή Μεσσηνίας 
& Μέλους της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

 

                                                                                                                                           Καλαμάτα,1 Μαρτίου  2004

Λίγο πριν ο Μεσσηνιακός λαός αποφανθεί για τους αντιπροσώπους του στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα θέλαμε να ξέρουμε την άποψή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Είμαι αισιόδοξος για τρεις βασικούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι ο απολογισμός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι πλούσιος και σημαντικότατος, σε όλους τους τομείς. Αλλάξαμε και αλλάζουμε συνεχώς τη χώρα μας. Η «ψωροκώσταινα» ανήκει στο παρελθόν, όσο κι αν θέλουν ορισμένοι να μηδενίσουν την προσφορά και το έργο μας. Ο Μεσσηνιακός λαός γνωρίζει καλά ότι παραλάβαμε μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη και δημιουργήσαμε, με τη βούληση και τη στήριξη του λαού μας, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, που συμμετέχει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκρίνεται με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Με τη στήριξη και την τιτάνια προσπάθεια του λαού μας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έβαλαν στέρεες βάσεις σε όλους τους τομείς, για να χτίσουμε και για να είμαστε σήμερα σε ακόμα καλύτερη θέση να εγγυηθούμε μια σύγχρονη κοινωνία ευημερίας και αλληλεγγύης, με ισόρροπη ανάπτυξη, δικαιότερη διανομή του εισοδήματος και με ενισχυμένους συμμετοχικούς θεσμούς.
Δεν ισχυρίζομαι, ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή ότι δεν έγιναν παραλείψεις και λάθη. Τα λάθη και οι παραλείψεις αποφεύγονται μόνο όταν δεν κάνει κανείς τίποτα. Αλλά κι αυτά μας διδάσκουν. Κι αυτά μας παρέχουν πείρα και δύναμη να τα ξεπεράσουμε. Αρκεί να μην τα βλέπουμε με διάθεση τυφλής αντιπαράθεσης, μηδενισμού και ανεύθυνης πλειοδοσίας, όπως συνηθίζει να τα βλέπει η Νέα Δημοκρατία.
Ο δεύτερος είναι η καταλυτική παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο πηδάλιο της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, που σηματοδοτεί την ανανέωση σ’ όλα τα επίπεδα. Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει και μπολιάζει το κίνημά μας με νέο ύφος άσκησης της εξουσίας, με νέες ιδέες και με νέα δυναμική, που είναι απαραίτητες για το πέρασμα της χώρας μας στη νέα εποχή της αποκέντρωσης της ανάπτυξης, των πόρων και των εξουσιών, στη νέα εποχή της ενεργής συμμετοχής του λαού μας στις αποφάσεις που τον αφορούν, στη νέα εποχή της γνώσης, της δημιουργίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος, είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει και γνώση και κρίση και μνήμη. Δεν πρόκειται να αφήσει να γκρεμιστεί αυτό που με τόσους κόπους κατέκτησε. Δεν πρόκειται να ακούσει τις σειρήνες του μηδενισμού, της ανέξοδης και αβασάνιστης πλειοδοσίας.
Ο λαός μας γνωρίζει πως στις 7 του Μάρτη δεν ψηφίζει ωραία λόγια και υποσχέσεις. Ούτε, απλά, «τιμωρεί» για λάθη και παραλείψεις, χωρίς να κοιτάξει ποιος και τι επαγγέλλεται για το μέλλον του, με τι μέσα και σε ποια λογική το διασφαλίζει!
Ο λαός μας στις 7 του Μάρτη ψηφίζει μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης και συμμετοχής. Αποφασίζει αν θα είμαστε με την κοινωνία και τον ενεργό πολίτη, ή με τους ιδιώτες και την ασυδοσία της αγοράς!
Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος πως ο λαός μας θα εμπιστευθεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που άλλαξε την Ελλάδα. Τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που τολμά το καινούργιο και που συνεχίζει να αγωνίζεται, με γνώση και υπευθυνότητα, για να κάνει τις ελπίδες και το όραμα του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, πραγματικότητα.

Ο Δημήτρης Κουσελάς είναι αισιόδοξος για τον εαυτό του; Το λέω αυτό γιατί στις προηγούμενες εκλογές δεν εκπροσωπήσατε το μεσσηνιακό λαό στο εθνικό κοινοβούλιο για λίγες μόνο ψήφους. Σήμερα το σκηνικό είναι διαφορετικό; 
Προέχουν η Μεσσηνία και η Ελλάδα. Ο τόπος μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει πίσω, σε ρεβανσισμούς, δογματισμούς και αγκυλώσεις άλλων εποχών. Πρέπει να συνεχίσουμε στην πορεία της προόδου, στην πορεία που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί.
Από κει και πέρα, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία με περιέβαλαν οι Μεσσήνιοι συμπολίτες μου. Μπορεί στις εκλογές του 2000 και για λίγες μόνο ψήφους να μην τους εκπροσώπησα στο εθνικό Κοινοβούλιο, αναπτύχθηκε όμως μια βαθιά, ειλικρινής και δημιουργική σχέση μεταξύ μας. Αυτή η σχέση μου δίνει δύναμη και με κάνει να αισιοδοξώ.
Οι συμπολίτες μου το γνωρίζουν πως όλα αυτά τα χρόνια ήμουν μαζί τους. Χωρίς να χαρίζομαι στα όποια λάθη και παραλείψεις τις Κυβέρνησης, αλλά και χωρίς να υποκύπτω σε εύκολες υποσχέσεις, πλειοδοσίες και υπερβολές.
Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού είμαι κι εγώ ένας ενεργός μεσσήνιος πολίτης, που νοιάζεται και αγωνιά για την πρόοδο του τόπου του;
‘Εστω και μακριά από τα βουλευτικά έδρανα, δώσαμε μαζί πολλές μάχες για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Ανάμεσά μας αναπτύχθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης για όλα εκείνα που μπορούν να συνδέσουν την πολιτική με τον ‘Ανθρωπο και να συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης για τη Μεσσηνία μας.
Αυτό το Σχέδιο δεν είναι κάτι που το προτείνω για πρώτη φορά. ‘Ομως η κεντρική  ιδέα, να πάρουν οι τοπικές κοινωνίες στα χέρια τους τις κρίσιμες αποφάσεις, την αρμοδιότητα και φυσικά τους αναγκαίους πόρους, για να σχεδιάσουν και να στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση που τους ταιριάζει, συμπορεύεται σήμερα απόλυτα με την αποκεντρωμένη συμμετοχική διακυβέρνηση, που επαγγέλλεται ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί η εποχή που όλα τα περιμέναμε και εκλιπαρούσαμε να τα πάρουμε από ένα παντοδύναμο και συγκεντρωτικό «κεντρικό Κράτος», ανήκει και πρέπει να ανήκει στο παρελθόν.

‘Ολα τα παραπάνω είναι σήμερα για μένα πολύτιμα εφόδια ψυχής, γνώσης και πράξης. Είναι, παράλληλα, μια επιπλέον εγγύηση για τους συμπολίτες μου που θα με τιμήσουν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους, ότι θα τους εκπροσωπήσω επάξια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δίνοντας ακόμα πιο αποτελεσματικά, με γνώση, υπευθυνότητα και επιμονή, τις μάχες που πρέπει για τη δυναμική ανάπτυξη και την ευημερία της Μεσσηνίας, των ανθρώπων μας και της χώρας μας στη νέα Εποχή.

Λόγος μεγάλος γίνεται για την ανανέωση που έφερε η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Η ανανέωση αυτή πέρα από το λόγο και τα προγράμματα αφορά και τα πρόσωπα;
 Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη πίσω του μια πλούσια ιστορία προσφοράς στη χώρα και στο λαό μας, που ήρθαν μέσα από αλλαγές και συνεχή ανανέωση. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Κώστα Σημίτη και από τον Κώστα Σημίτη στο Γιώργο Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ τολμά, καινοτομεί, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών, στις ανάγκες και στα οράματα του λαού μας.
Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; ‘Ένα κόμμα που δεν θα αφουγκραζόταν την κοινωνία, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις, ένα κόμμα που θα έμενε στάσιμο, προσηλωμένο σε δόγματα, ιδεολογίες και πρακτικές του χθες, είναι δυνατόν να διεκδικούσε και να είχε την εμπιστοσύνη του λαού μας για να κυβερνήσει σε μια συνεχώς εξελισσόμενη και απαιτητική εθνική και διεθνή πραγματικότητα;
Είναι λοιπόν ευθύνη και υποχρέωσή μας να αναζητούμε συνέχεια το καινούργιο, το σύγχρονο, το δημιουργικό. Να κάνουμε σύνθεση των αντιθέσεων, να μαθαίνουμε από τα λάθη και τις παραλείψεις μας, να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε.
Γι’ αυτές τις αλλαγές το ΠΑΣΟΚ εργάζεται σκληρά, με σχέδιο και αίσθημα ευθύνης. Για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των αγροτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων. Για μια ακόμα καλύτερη Ελλάδα, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ενσαρκώνει με τον πιο αυθεντικό και αξιόπιστο τρόπο τη Νέα Εποχή, εγγυάται τη δημιουργική πορεία στο μέλλον.
Σ’ αυτή την πορεία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και τα πρόσωπα. Ο αείμνηστος συμπατριώτης μας και μεγάλος πολιτικός Γιώργος Γεννηματάς συνήθιζε να λέει, ότι όσο καλά προγράμματα και να έχουμε, είναι καταδικασμένα σε αποτυχία, εάν δεν έχουμε τους σωστούς ανθρώπους να τα κάνουν πράξη.
Αυτούς τους σωστούς ανθρώπους είμαι σίγουρος πως θα τους αναδείξει πρώτα και κύρια ο λαός μας, στις 7 του Μάρτη.
Πιστεύω στην αλάνθαστη ετυμηγορία του μεσσηνιακού λαού. Είμαι βέβαιος πως θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, που είναι η δύναμη των δημιουργικών αλλαγών για την Ελλάδα της Νέας Εποχής, επιλέγοντας ταυτόχρονα και την ανανέωση των εκπροσώπων του στη Βουλή.

Αν εκλεγείτε βουλευτής Μεσσηνίας, σε ποιους τομείς θα αναπτύξετε δράση;
Η πολύπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη της Μεσσηνίας, με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε δήμου στη βάση ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στο νομό μας, ήταν και είναι βασικός μου στόχος. Δίνω απόλυτη προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων στον τόπο μας, με τη δημιουργία σύγχρονων και δυναμικών ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στο νομό μας.
Για να γίνει αυτό, η Μεσσηνιακή ύπαιθρος πρέπει να αναζωογονηθεί με την έγκαιρη και επαρκή στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και με την ανάδειξη νέων πηγών απασχόλησης και εισοδήματος, όπως είναι ο αγροτουρισμός, η βιολογική καλλιέργεια, η τυποποίηση, η επεξεργασία και η δυναμική προβολή των μεσσηνιακών προϊόντων. Ο αγροτικός πληθυσμός και η αγροτική παραγωγή πρέπει να στηριχθούν στα Κέντρα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ενημέρωσης και εξυπηρέτησης. Παράλληλα, πρέπει να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν κατάλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τουρισμός ποιότητας και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες στο νομό μας.
Αυτά προϋποθέτουν και τις κατάλληλες υποδομές, που θα μειώσουν την απόσταση από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας και από το εξωτερικό. Γι αυτό αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στον εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας, στην Ιόνια οδό, στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, στον περιφερειακό δακτύλιο, που θα επιτρέψουν την άνετη και γρήγορη πρόσβαση, αλλά και την ευκολότερη διακίνηση των προϊόντων μας, την αύξηση των τουριστών, τη δυναμική ένταξη του νομού μας στην ανάπτυξη, στις ευκαιρίες και στις εξελίξεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

 Κύριε Κουσελά και άλλες φορές σας έχουμε ακούσει να μιλάτε γι’ αυτά τα Κέντρα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ενημέρωσης και εξυπηρέτησης. Τι Κέντρα είναι αυτά και ποιος ο ρόλος τους ;
Τα Κέντρα αυτά εντάχθηκαν στο κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν δέσμευσή του. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με τα γνωστά μας Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που ανακούφισαν τους πολίτες από τη γραφειοκρατία, αλλά οργανωμένο και στελεχωμένο σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης των αγροτών μας και αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής στο νομό μας.
Κάθε καποδιστριακός δήμος θα έχει το δικό του Κέντρο Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ενημέρωσης και εξυπηρέτησης. Αυτό θα παρέχει κάθε είδους εξυπηρέτηση και ενημέρωση στους αγρότες μας, για την κάλυψη των αναγκών τους. Θα είναι στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες, γεωπόνους, οικονομολόγους κ.α, που θα παρέχουν γεωτεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές συμβουλές. ‘Ετσι θα υποστηρίζουν αποτελεσματικά τους αγρότες μας για τη βιωσιμότητα, την υλοποίηση και τη συνεχή βελτίωση των παραγωγικών επιλογών τους, θα τους ενημερώνουν έγκαιρα για τις πριμοδοτήσεις και θα τους απαλλάξουν από την αβεβαιότητα, την έλλειψη έγκαιρης πληροφόρησης και εξειδικευμένης γνώσης, αλλά και από τη γραφειοκρατία που τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και κόστος.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστεύετε, ότι έχει εκτιμηθεί από τους Πελοποννήσιους και ιδιαίτερα τους Μεσσήνιους ;
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του λαού της Πελοποννήσου. Ένα αίτημα που έκανε πράξη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δίκαια το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αγκαλιάστηκε από όλους μας, αφού είναι το κλειδί της ανάπτυξης της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου ολόκληρης. Το να επενδύσουμε σταθερά και συστηματικά στους ανθρώπους μας, στη γνώση και στην απασχόλησή τους, με σχέδιο που να τους διασφαλίζει για το παρόν και το μέλλον, είναι κρίσιμο στοίχημα και για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία απασχόλησης για τους νέους και τις νέες μας εδώ, στο νομό μας. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε όμως να γίνει χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση, ΑΕΙ και ΤΕΙ που να στηρίζουν και να διαχέουν την έρευνα και τη γνώση στο νομό μας, με κατάλληλα και χρήσιμα για την τοπική ανάπτυξη τμήματα σπουδών.
Η Νέα Δημοκρατία υποβαθμίζει συστηματικά αυτή τη σημαντικότατη επένδυση γνώσης που έγινε στον τόπο μας. Προφανώς δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταλάβει πως χωρίς τη μόρφωση, την ερευνητική υποστήριξη και τη σύγχρονη εξειδίκευση στην οποία πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε συμπολίτης μας και την οποία παρέχουν και στηρίζουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά ο νομός μας, ούτε να συγκρατήσει τους νέους με ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης στον τόπο μας. ‘Η μήπως μας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ώστε να μη χρειαζόμαστε, στην Πελοπόννησο και στο νομό μας, τέτοιες υποδομές γνώσης;
‘Όμως ο λαός μας γνωρίζει ότι ένας τόπος γίνεται ισχυρός όταν στηρίζεται στη γνώση. ‘Αλλωστε τα πανεπιστήμια της πατρίδας μας ιδρύθηκαν από προοδευτικές κυβερνήσεις. Από κυβερνήσεις που πιστεύουν στον άνθρωπο, κυβερνήσεις που θέλουν η γνώση να γίνεται κτήμα του λαού. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε, ιδρύει και θα συνεχίσει να ιδρύει πανεπιστήμια.
Ο λαός μας, λοιπόν, γνωρίζει τη σημασία του Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Καλαμάτας, ώστε να γίνει ο τόπος μας πυρήνας παιδείας και πολιτισμού για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Εκτιμά θετικά και ουσιαστικά την ίδρυση και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Και αυτή του η εκτίμηση θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Θέλω να κλείσω αυτή τη συνέντευξη με την πρότασή σας για τον αγωγό φυσικού αερίου.
Ο αγωγός φυσικού αερίου πρέπει να φτάσει ως τη Μεσσηνία, γιατί το κόστος παραγωγής είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του νομού μας. Εάν θέλουμε επενδύσεις στη Μεσσηνία που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, εάν θέλουμε φθηνότερο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις μας, εάν θέλουμε να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από το κόστος ενέργειας που καταναλώνουν, να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια κλπ), οφείλουμε να διεκδικήσουμε το φυσικό αέριο να έρθει μέχρι τη Μεσσηνία. 
Με αυτό το σκεπτικό, παρ’ όλο που δεν είχα θεσμοθετημένο ρόλο κατά την προηγούμενη θητεία της Βουλής, πήρα πρωτοβουλίες, επέμεινα και αγωνίστηκα για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας το θέμα και δρομολογώντας λύσεις.