Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/2/2004
ΣYNENTEYΞH TOY ΔHMHTPH KOYΣEΛA

                                         Υποψήφιου Βουλευτή Μεσσηνίας – μέλους της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

στην Εφημερίδα «Επικαιρότητα»

 

Καλαμάτα 20 Φεβρουαρίου 2004

 Μένουν ακόμα ελάχιστες μέρες μέχρι τις εκλογές. Ορισμένοι συμπολίτες μας αναρωτιούνται, γιατί να μη δώσουν μια ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει μετά από τόσα χρόνια, να δοκιμάσει τις ιδέες της, να δώσει νέες λύσεις, να αξιοποιήσει νέα πρόσωπα; Εσείς, κύριε Κουσελά, τι απαντάτε;

Δεν ψηφίζεις ένα κόμμα απλά και μόνο γιατί έμεινε πολλά χρόνια στην Αντιπολίτευση. Το ψηφίζεις όταν πραγματικά αξίζει την εμπιστοσύνη σου.
Το ΠΑΣΟΚ κρίνεται από την ιστορία του, τις προτάσεις του, το συνολικό του έργο. Η Ν.Δ. κρίνεται μόνο από τις εξαγγελίες της; Δεν πρέπει να κριθεί και από την εμπειρία που είχαμε από αυτήν ως Κυβέρνηση το 1990-93; Δεν πρέπει να κριθεί από τις θέσεις και την πρακτική της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση;
Πρακτική που αποδείχθηκε βαθιά συντηρητική, αρνητική σε οτιδήποτε το θετικό και το καινούργιο, ανίκανη να συγκρουστεί με τις ακραίες θέσεις και τις ξεπερασμένες αντιλήψεις στο εσωτερικό της, αγόμενη και φερόμενη από την προσπάθεια να καλοπιάσει τον ψηφοφόρο, να εκμεταλλευτεί με το χειρότερο τρόπο τις ανασφάλειες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις της καθημερινότητάς του, μηδενίζοντας οτιδήποτε θετικό, καταγγέλλοντας γενικά και αόριστα, χωρίς στοιχεία, χωρίς ποτέ να κατονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις.
Είναι αυτή πρακτική κόμματος ικανού να χτίσει και να δημιουργήσει, όταν επί χρόνια γαλουχήθηκε να ισοπεδώνει, να μηδενίζει, να συνθηματολογεί; Κόμματος ικανού να κάνει τομές, να φέρει το νέο, κατοχυρώνοντας και αναπτύσσοντας όσα με τόσο κόπο δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια;
Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν είδα λύσεις που να εγγυώνται βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή για τη χώρα και για την κάθε περιφέρεια. Δεν είδα αλληλουχία και συνοχή σχεδίων, πόρων, δεσμεύσεων και υποσχέσεων. Οι λογικές του παρελθόντος και η πρωτοκαθεδρία της αγοράς εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προτάσεις και στην ιδεολογία της, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα μας, για την απασχόληση, την κοινωνική οργάνωση και συνοχή.
Ελάχιστα είναι εξ άλλου τα νέα πρόσωπα ανάμεσα στα προβεβλημένα στελέχη της. 
Λ.χ. για τις διοικήσεις των Τραπεζών και των Οργανισμών ακούγονται τα ίδια σχεδόν πρόσωπα που «διέπρεψαν» κατά την τριετία 90-93. Στα βασικά υπουργεία, το ίδιο. Δεν σας λέει τίποτα αυτό;
Ο λαός μας γνωρίζει πως σ’ αυτές τις εκλογές δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίξουμε με το μέλλον του τόπου και της νεολαίας μας.
Επιλέγουμε ανάμεσα στη συντηρητική οπισθοδρόμηση και στην εμβάθυνση του προοδευτικού, δημοκρατικού και κοινωνικά αλληλέγγυου εκσυγχρονισμού της χώρας, που το ΠΑΣΟΚ χτίζει με τόλμη και προοπτική, πάνω στις στέρεες βάσεις της ιστορίας, της εμπειρίας και του έργου του, ενός έργου που άλλαξε την Ελλάδα.
Επιλέγουμε μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής οργάνωσης. Αν θα είμαστε με την ασυδοσία της αγοράς και την ισχυροποίηση των λίγων, με τις λογικές πόλωσης και διχασμού του παρελθόντος, ή με τον ενεργό πολίτη σε μια κοινωνία ολόπλευρης ανάπτυξης, συμμετοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μια κοινωνία που γνωρίζει να εξελίσσεται, να συζητά και να δίνει λύσεις στις ανάγκες όλων.
Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα, αυτή είναι η κρίσιμη επιλογή.

Και το ΠΑΣΟΚ, κύριε Κουσελά, πως θα συνθέσει λ.χ. τις δικές σας απόψεις, απόψεις ενός ιδιαίτερα μαχητικού και έμπειρου συνδικαλιστή, με εκείνες των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου; Ποια είναι τα νέα πρόσωπα με τα οποία θα δουλέψει;
Ως συνδικαλιστής έχω συνηθίσει να ακούω, να συζητώ και να αντιπαρατίθεμαι με συναδέλφους εκ διαμέτρου διαφορετικών απόψεων, ιδεών, παρατάξεων. Ξέρω όμως ότι αυτή η αντιπαράθεση στάθηκε συχνότατα γόνιμη, όταν συνθέσαμε τις αντιθέσεις μας και αναζητήσαμε λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα, χωρίς να ξεχνάμε τη βασική δέσμευση και το στόχο μας: την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων που εκπροσωπούμε.
Κατ’ αναλογία πιστεύω πως η πραγματική δύναμη ενός δημοκρατικού κόμματος εξουσίας είναι στην ικανότητά του να ακούει, να αξιολογεί και να συνθέτει πολύ διαφορετικές απόψεις και τάσεις, χωρίς να αλλοιώνει τις ιδέες, τη φυσιογνωμία και τις κεντρικές επιλογές του.
Πως άλλωστε θα μπορεί να αφουγκράζεται, να αξιολογεί και να συνθέτει τα συχνά διαφοροποιημένα συμφέροντα, τις διαφορετικές θέσεις και τις απόψεις του ελληνικού λαού; Πως θα λειτουργεί με γνώση, με υπευθυνότητα και με ανταλλαγή επιχειρημάτων, αν είναι να εγκλωβιστεί σε μια αποστειρωμένη, αν όχι φοβική «ιδεολογική καθαρότητα», ανίκανη να λειτουργήσει στη σύγχρονη πραγματικότητα, που θέτει νέα προβλήματα και απαιτεί συνεχώς υπερβάσεις;
‘Ένα κόμμα εξουσίας είναι εξ ορισμού πολυσυλλεκτικό, ανοικτό σε συνεργασίες, σε καινοτομίες, σε νέες ιδέες. Μπορεί και πρέπει να λειτουργεί μέσα από την πολυφωνία, την αντιπαράθεση, την ανανέωση και τη σύνθεση διαφορετικών τάσεων, απόψεων και ιδεών, κρατώντας σταθερά τη φυσιογνωμία και τις δεσμεύσεις του απέναντι στο λαό μας.
Αυτό δεν είναι άλλωστε και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, αυτό δεν επιθυμούμε να κάνει όχι μόνο το κάθε κόμμα στο εσωτερικό του, αλλά και η ίδια η Βουλή;
Σ’ ότι αφορά στα νέα πρόσωπα, σίγουρα έχουν σημαντικό ρόλο. Ο αείμνηστος συμπατριώτης μας και μεγάλος πολιτικός, ο Γιώργος Γεννηματάς, συνήθιζε να λέει πως όσο καλά προγράμματα και να έχουμε, θα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία, εάν δεν έχουμε τους σωστούς ανθρώπους να τα κάνουν πράξη.
Αυτούς τους σωστούς ανθρώπους θα τους αναδείξει πρώτα και κύρια ο λαός μας, στις 7 του Μάρτη. Ο Μεσσηνιακός λαός, ειδικότερα, είμαι βέβαιος πως θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, που είναι η δύναμη των δημιουργικών αλλαγών για την Ελλάδα της Νέας Εποχής, επιλέγοντας ταυτόχρονα και την ανανέωση των εκπροσώπων του στη Βουλή.

Ας έρθουμε τώρα στη δική σας υποψηφιότητα. Ακόμα ένας συνδικαλιστής στη Βουλή;
Περίεργο, αλλά κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα ρωτήσει γιατί «ακόμα ένας» γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, ηθοποιός ή άλλος επαγγελματίας στη Βουλή! Είδατε να είμαστε τόσοι πολλοί;
Πρώτα απ’ όλα, ο συνδικαλισμός δεν είναι επάγγελμα, ούτε μέσο βιοπορισμού. Είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας μας. Αλίμονο, εάν δεν ήταν.
‘Οσο για μας τους συνδικαλιστές, είμαστε δημοκρατικά εκλεγμένοι και, όσο διαρκεί η θητεία μας, απλοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Ως υποψήφιοι βουλευτές, καταθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία από τους αγώνες και την προσφορά μας στα κοινά, την πίστη μας στη συλλογικότητα, την ευαισθησία μας απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, στις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων, του κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Δεν πρέπει να εκπροσωπούνται όλα αυτά στη Βουλή;
Η δική μου υποψηφιότητα είναι κατάληξη μιας μακρόχρονης ενεργού παρουσίας και προσφοράς στα πολιτικά και τα συνδικαλιστικά πράγματα.
Παρουσίας που όχι μόνο δεν με έκανε να ξεχάσω τη Μεσσηνία και τη φτωχική αγροτική καταγωγή μου, αλλά με ώθησε να στρατευθώ για να προσφέρω στον τόπο και στους συμπολίτες μου τις γνώσεις, την εμπειρία, τις ιδέες μου, τον καλύτερο εαυτό μου.
Εάν ήθελα «καρέκλα», αποκατάσταση και προβολή, είτε ως τραπεζικό στέλεχος, είτε ως επί σειρά ετών εκπρόσωπος 65.000 τραπεζοϋπαλλήλων, είτε ως ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, να είστε σίγουροι πως τόσα χρόνια θα τα είχα αποκτήσει. Το έχω ξαναπεί και το πιστεύω απόλυτα, ότι η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, όχημα αποκατάστασης, πλουτισμού κοινωνικής ανόδου και προβολής. Είναι λειτούργημα, είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Προσφορά με υψηλό βαθμό δέσμευσης, στράτευσης, προσωπικής ανάλωσης και ευθύνης, πέρα και έξω από κάθε προσωπική ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα.
Εγώ, τουλάχιστον, σε αυτές τις αρχές πιστεύω, γι’ αυτές δεσμεύομαι και αυτές υπηρετώ.

Στις εκλογές του 2000 είχατε και πάλι μιλήσει, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την ανάγκη ριζικών τομών, υπερβάσεων, συγκεκριμένων σχεδίων ανάπτυξης και απασχόλησης, για την ανάγκη αποκέντρωσης και ανανέωσης της πολιτικής στη Μεσσηνία. Δεν εκλεχθήκατε τότε, για λίγες μόνο ψήφους. Σήμερα, αισιοδοξείτε για την εκλογή σας;
Είμαι βαθιά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με τις οποίες με περιέβαλε ο μεσσηνιακός λαός. Παρ’ όλο που, για λίγες ψήφους, δεν τον εκπροσώπησα στο εθνικό Κοινοβούλιο, αναπτύχθηκε μια ειλικρινής και δημιουργική σχέση μεταξύ μας. Αυτή η σχέση μου δίνει δύναμη και με κάνει να αισιοδοξώ.
Οι συμπολίτες μου το γνωρίζουν πως όλα αυτά τα χρόνια ήμουν μαζί τους. Πως πάλεψα μαζί τους για τις ιδέες, τις προτάσεις μου και για τις ανάγκες του νομού μας, χωρίς να χαρίζομαι στην Κυβέρνηση, αλλά και χωρίς να υποκύπτω σε εύκολες υποσχέσεις, πλειοδοσίες και υπερβολές.
Η κεντρική μου  ιδέα είναι, να πάρουν οι τοπικές κοινωνίες στα χέρια τους τις κρίσιμες αποφάσεις, την αρμοδιότητα και φυσικά τους αναγκαίους πόρους, για να σχεδιάσουν και να στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση που τους ταιριάζει, συμπορεύεται σήμερα απόλυτα με την αποκεντρωμένη συμμετοχική διακυβέρνηση, που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου.
‘Ολα τα παραπάνω είναι για μένα πολύτιμα εφόδια και μια επιπλέον εγγύηση για τους συμπολίτες μου, που θα με τιμήσουν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους, ότι θα τους εκπροσωπήσω επάξια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δίνοντας ακόμα πιο αποτελεσματικά, με γνώση, υπευθυνότητα και επιμονή, τις μάχες που πρέπει για τη δυναμική ανάπτυξη και την ευημερία της Μεσσηνίας, των ανθρώπων μας και της χώρας μας στη νέα Εποχή.

Τι πρέπει να προσδοκά από εσάς ο λαός της Μεσσηνίας, εάν εκλεγείτε βουλευτής;
Συνεπή, ειλικρινή και μαχητική εκπροσώπησή του στο Κοινοβούλιο, για όλα τα θέματα που μας αγγίζουν, με κύριο στόχο το μερίδιο ευημερίας, ανάπτυξης και απασχόλησης η Μεσσηνία δικαιούται στη σύγχρονη Ελλάδα, στη Νέα Εποχή.
Σας θυμίζω την πάγια στράτευσή μου για να γίνει ο τόπος μας πραγματικό εργαστήρι ιδεών, δράσεων και κινήτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, για να αξιοποιήσουμε πληρέστερα και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις τοπικές υποδομές (συγκοινωνιακές, ενεργειακές, κοινωνικές, υποδομές υγείας, εκπαίδευσης και γνώσης), για να φέρουμε ακόμα πιο κοντά τη σύγχρονη γνώση και ουσιαστικές ευκαιρίες στον αγρότη, στον επιχειρηματία, στον επαγγελματία, στον εργαζόμενο.
Για να γίνουν αυτά χρειάζεται συστηματική δουλειά, συλλογικότητα και επιμονή. Πρέπει όλοι οι τοπικοί βουλευτές, οι τοπικές αρχές, οι παραγωγικοί φορείς, οι πολίτες του Νομού και οι ετεροδημότες να συντονισθούμε, να συγκροτήσουμε ένα αποτελεσματικό «μεσσηνιακό λόμπι», ώστε να διαμορφώσουμε και να προωθήσουμε, διεκδικώντας αντίστοιχους πόρους, μέσα και αρμοδιότητες, ένα συνεκτικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Κατάρτιση στη Μεσσηνία.
Ένα σχέδιο που:
· συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας τα υπάρχοντα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της παραγωγής και της απασχόλησης για το Νομό μας, θα εντοπίσει τις ελλείψεις, θα διαγνώσει τις ανάγκες και θα θέσει τις προτεραιότητες κατά δραστηριότητα/ προϊόν, επαγγελματική ομάδα, ειδικότητα και περιοχή
· θα εντοπίσει, θα συνθέσει και θα αξιοποιήσει όλα τα υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα, τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, όλες τις αναγκαίες υποστηρικτικές υποδομές στον αγρότη, τον επιχειρηματία, τον πολίτη, αυτές που ήδη υπάρχουν και όσες καινούργιες προτείνεται ή κρίνουμε αναγκαίο να γίνουν. Ανάμεσα στις τελευταίες, ενδεικτικά αναφέρω τα Τοπικά Παρατηρητήρια Απασχόλησης, Επιχειρηματικότητας και Κατάρτισης, τα Τοπικά Κέντρα γεωπονικής και οικονομοτεχνικής συμβουλευτικής υποστήριξης του αγρότη και ειδικά του νέου αγρότη, για τις ανάγκες των καλλιεργειών, τις νέες δυνατότητες, τα υπάρχοντα κίνητρα και χρηματοδοτικά μέτρα, τις δυνατότητες άντλησης συμπληρωματικού εισοδήματος λ.χ. με αγροτουρισμό, για τις βιολογικές καλλιέργειες κ.α., που έχω και παλιότερα συμπεριλάβει σε προτάσεις μου.

Μέσα από συγκροτημένο σχεδιασμό, ουσιαστικές και επίμονες παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται, στους αρμόδιους φορείς και στο εθνικό Κοινοβούλιο,

· θα προωθήσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του Νομού μας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της κάθε επαρχίας, της κάθε περιοχής και τις συμπληρωματικότητες που μπορεί και πρέπει να δημιουργηθούν ανάμεσα στην αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση και τις αναγκαίες, σύγχρονες υπηρεσίες.

· θα μπορέσουμε να αναδείξουμε, να βελτιώσουμε και να προωθήσουμε κατάλληλα, με ολοκληρωμένη στρατηγική για το καθένα, τα τοπικά προϊόντα, με άξονα την ποιότητα, την πρωτοτυπία, την καινοτομία, αλλά και τουρισμό ποιότητας, που θα αναδείξει την ομορφιά, την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Νομού μας.

· θα εξασφαλίσουμε δουλειές για τους νέους μας στον τόπο τους, καλύτερη ζωή και ευημερία για κάθε πολίτη της Μεσσηνίας.

Σ’ αυτή τη μεγάλη υπόθεση στρατεύομαι : για μια καινούργια και δυναμική Μεσσηνία, που χαράζει και διεκδικεί αποτελεσματικά τη θέση που της αξίζει στη Νέα Εποχή!