Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη: στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/1/2004
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  19 Ιανουαρίου 2004

με τίτλο:

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

                                                         Η ανάπτυξή μας χρειάζεται "μεσσηνιακό λόμπι"

" Να ενώσουμε τις τοπικές κοινωνίες, που συχνά είναι διασπασμένες με δευτερεύουσες αντιθέσεις και να δημιουργήσουμε επιτέλους αυτό, στο οποίο πολλές φορές έχω αναφερθεί. Το μεσσηνιακό λόμπι. Έχουμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους και στο νομό μας και ετεροδημότες, αλλά και στο εξωτερικό. Αυτούς πρέπει να τους ενώσουμε θεσμικά και να τους κινητοποιήσουμε. Να αποτελέσουν μια διεκδικητική αιχμή για τη Μεσσηνία της ανάπτυξης, την Μεσσηνία του αύριο."
Με αυτά τα λόγια καταλήγει ο Δημ. Κουσελάς - υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία - τη συνέντευξή του στην "Ε" όταν ρωτήθηκε πως βλέπει την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, μιλάει για το νέο σκηνικό στα πολιτικά της χώρας, για το ρόλο του Γ. Παπανδρέου, για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ και τις γενικότερες στοχεύσεις και φυσικά για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, της οποίας διεκδικεί την εκπροσώπηση στη Βουλή.

Ερώτηση :Κύριε Κουσελά πως σχολιάζετε τις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας;
Κουσελάς: Είχαμε εκτιμήσει και προσωπικά τοποθετήθηκα δημόσια ότι μετά τις ιστορικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ριζικά και ανατρέπονται τα δεδομένα που είχαν μέχρι τότε δημιουργηθεί.
Η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου επιδρά καταλυτικά στις εξελίξεις και διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα.
Ερώτηση
: Μια πραγματικότητα που όμως η Ν.Δ. την αμφισβητεί
μιλώντας για επικοινωνιακά τεχνάσματα και τρυκ…
Κουσελάς:
Η Ν.Δ. ήταν σίγουρη ότι θα κέρδιζε τις εκλογές και ότι είχε παγιωθεί μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτής και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν όπως έλεγε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Κινούμενη, λοιπόν, με τη σιγουριά της νίκης, δεν φρόντισε το χρονικό διάστημα που πέρασε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί μια φερέγγυα εναλλακτική λύση, ότι έχει μια αξιόπιστη πρόταση που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά στον 21ο αιώνα.Δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει στους έλληνες πολίτες το πρόγραμμά της (εάν έχει) και να συζητήσει μαζί τους.
Αρκέστηκε στο να μηδενίζει καθημερινά το τεράστιο έργο της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, να
ακολουθεί μια λαϊκίστικη πολιτική και γενικότερα να προσπαθεί να αποκρύψει το πραγματικό της πρόσωπο.
Ένα πρόσωπο σκληρά νεοφιλελεύθερο που θεοποιεί την παντοκρατορία της αγοράς και οδηγεί σε μια κοινωνία λίγων προνομιούχων με την μεγάλη πλειοψηφία στο περιθώριο.
Όμως ατυχώς για αυτήν υπάρχει και η «συνείδηση» αυτής της παράταξης.
Ο κος Μητσοτάκης, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θυμίζει στον ελληνικό λαό τις πραγματικές προθέσεις της Ν.Δ.
Γι’ αυτό μιλάει για τρυκ και τεχνάσματα, υποτιμώντας έτσι τη νοημοσύνη των πολιτών.
Ερώτηση
: Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι λειτουργεί ως
πόλος έλξης για τη συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ. Που νομίζετε ότι οφείλετε αυτό;
Κουσελάς
: Κατ’ αρχήν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ένα όνομα με μεγάλο ιστορικό βάρος. Ένα όνομα που συμβολίζει τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο. Εκφράζει και εκπροσωπεί ως νέος άνθρωπος την ανανέωση στην πολιτική και συμπυκνώνει τις ελπίδες των νέων για ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη κοινωνία. Εξ’ άλλου το ότι λειτούργησε ως Υπουργός τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα θετικό για τον πολίτη γιατί του δόθηκε η δυνατότητα να δοκιμαστεί και να αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός και ωφέλιμος για τα συμφέροντα της χώρας σε αντίθεση με άλλους που δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία διακυβέρνησης. Οι παραπάνω λόγοι και πολλοί άλλοι είναι κατά τη γνώμη μου εκείνοι που συντελούν στη συσπείρωση, τη συστράτευση και την ενότητα ευρύτερων δυνάμεων.
Ερώτηση
: Η ανανέωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ
πιστεύετε ότι μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων;
Κουσελάς
: Δεν είναι μόνο η ανανέωση στο επίπεδο του Προέδρου του κινήματος. Υπήρξε μια σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ που ξεπερνά το 50% σε όλη τη χώρα. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός με το αλάθητο κριτήριο που έχει θα προχωρήσει και εκείνος με τη σειρά του στην ανανέωση που επιθυμεί προκειμένου νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες, δυναμισμό και αποτελεσματικότητα στις κινήσεις τους, να μπουν μπροστά. Το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τα πρόσωπα μετά τις εκλογές θα είναι εντελώς καινούργιο ώστε το νέο ξεκίνημα να πάρει σάρκα και οστά.
Ερώτηση : Φτάνει όμως αυτό;
Κουσελάς
: Δεν είναι μόνο η αλλαγή των προσώπων. Ο Γιώργος Παπανδρέου με τις πρώτες κινήσεις του αλλά και την ομιλία του στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έδωσε το στίγμα της νέας πολιτικής που σκέφτεται να ξεκινήσει. Μια πολιτική που στο επίκεντρό της έχει τη συμμετοχή του πολίτη στα ζητήματα που τον αφορούν. Μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα στη νεολαία να βγει από το περιθώριο και να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις και το αύριο. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση που πήραμε στη Κεντρική Επιτροπή για συμμετοχή στην εκλογή του Προέδρου του κινήματος όχι μόνο των οργανωμένων μελών αλλά και δημοκρατικών πολιτών και φίλων που αποτελούν την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό το κάλεσμα που έκανε στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Προσωπικά, πιστεύω, ότι θα αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν πολλά.
Ερώτηση
: Πως δηλαδή μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους στοχεύσεις;
Κουσελάς
: Με βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος που έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της λειτουργίας του. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Η διεθνοποίηση και τα σύνθετα προβλήματα που αυτή δημιουργεί σε όλους τους τομείς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κινήσεις από τα πάνω και νομοθετικές πράξεις. Για παράδειγμα, η κρίση στον Αγροτικό Τομέα προϋποθέτει νέες μορφές οργάνωσης. Ενημέρωση και συμμετοχή του αγρότη, άλλη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, μια συμμετοχική δημοκρατία στην οποία ο πολίτης θα έχει λόγο και ρόλο και ένα κράτος που η διοικητική του δομή, η διάρθρωση και λειτουργία θα είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.
Ερώτηση
: Εσείς, κύριε Κουσελά, τι θα κάνετε για τον
τόπο μας εάν εκλεγείτε βουλευτής;
Κουσελάς
: Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Η Μεσσηνία πρέπει να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης όχι μόνο με ποσοτικά χαρακτηριστικά, αλλά με την κοινωνική, την πολιτιστική και την οικονομική της διάσταση που θα δίνει λύσεις και προοπτική ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας και της παραμονής των νέων στον τόπο τους. Μιας ανάπτυξης ισομερούς και δίκαιας για όλα τα γεωγραφικά της διαμερίσματα και τις επαρχίες της. Η κάθε περιοχή, ο κάθε δήμος πρέπει να έχει μια δική του βιώσιμη πρόταση, ένα δικό του ρόλο. Σημαντικός είναι ο ρόλος της Καλαμάτας, ως πρωτεύουσας του νομού, σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ο σχεδιασμός μου, λοιπόν, περιλαμβάνει την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε για κάθε τομέα που είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη του νομού να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική
-.Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα και την αντιμετώπιση της κρίσης που τον διαπερνά.
-Στρατηγική για τον Τουρισμό και τις υπηρεσίες που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο τα επόμενα χρόνια.
-Στρατηγική για την ολοκλήρωση των υποδομών (οδικό – σιδηροδρομικό – ενεργειακό δίκτυο, βιολογικοί καθαρισμοί, λιμάνια κ.λπ.).
-Στρατηγική για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ερώτηση
: Καλά ακούγονται όλα αυτά αλλά πως μπορούν να γίνουν πράξη;

Κουσελάς
: Ο πολιτικός πρέπει να κρίνεται από τα έργα του όχι μόνο από τα λόγια του. Για μένα η πολιτική είναι συνυφασμένη με την αποτελεσματικότητα. Εκεί μόνο μπορεί να δικαιωθεί. Για να υλοποιηθούν οι στρατηγικές που ανέφερα θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουμε ποιος αναλαμβάνει τι; Ποιος είναι ο ρόλος των φορέων, της περιφέρειας, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτικών; Πολλές φορές διοργανώνουμε Ημερίδες, γίνονται ερωτήσεις στη Βουλή, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις αλλά μένουμε στις διαπιστώσεις. Δεν υπάρχει επιμερισμός ευθυνών, δεν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια, δεν υπάρχει δυναμική διεκδίκηση όσων δικαιούμαστε και μας ανήκουν.
Ερώτηση
: Εσείς, δηλαδή, τι προτείνετε;
Κουσελάς
: Κοιτάξτε, πρέπει να δουλέψουμε με όρους κοινωνίας.
· Να ενημερώσουμε σωστά τον πολίτη και να του δώσουμε τη δυνατότητα να έχει λόγο και να συμμετέχει.
· Να συμφωνήσουμε μαζί του για το σχέδιο ανάπτυξης της κάθε περιοχής.
· Να μπορεί να ελέγχει και να αξιολογεί τις ενέργειές μας.
· Να ενώσουμε τις τοπικές κοινωνίες που συχνά είναι διασπασμένες με δευτερεύουσες αντιθέσεις και να δημιουργήσουμε επιτέλους αυτό στο οποία πολλές φορές έχω αναφερθεί. Το Μεσσηνιακό Λόμπι. Έχουμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους και στο νομό μας και ετεροδημότες αλλά και στο εξωτερικό. Αυτούς πρέπει να τους ενώσουμε θεσμικά και να τους κινητοποιήσουμε. Να αποτελέσουν μια διεκδικητική αιχμή για τη Μεσσηνία της ανάπτυξης, την Μεσσηνία του αύριο.