Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, για τη Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/11/2004

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004

14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη:
Ευκαιρία ευαισθητοποίησης όλων μας
για την πρόληψη, τη σωστή υποστήριξη και την καλύτερη περίθαλψη
των συμπολιτών μας που πάσχουν από διαβήτη.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 700.000 άτομα (5-7% του πληθυσμού) με διαγνωσμένο διαβήτη και περίπου άλλοι τόσοι μπορεί να έχουν διαβήτη, αλλά να μην το γνωρίζουν. Το 15% των δημόσιων δαπανών για την υγεία κατευθύνεται στο διαβήτη και το 60% από αυτές αφορούν στις επιπλοκές του, που είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε κοινωνικό, οικονομικό και, κύρια, σε ανθρώπινο επίπεδο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπεργλυκαιμίας (αυξημένου σακχάρου) στο αίμα. Πρόκειται για πάθηση που προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας και παγκοσμίως: 194 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να φτάσουν τα 333 εκατομμύρια το 2025!

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Frederick Grant Banting, που μαζί με τον Charles Herbert Best ανακάλυψαν την ινσουλίνη, είναι μια καλή ευκαιρία ευαισθητοποίησης όλων μας για την πρόληψη, τη σωστή υποστήριξη και την καλύτερη περίθαλψη των συμπολιτών μας που πάσχουν από διαβήτη.

Η μέρα αυτή, που γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεκίνησε το 1991 ως αποτέλεσμα της ανησυχίας από την αύξηση της συχνότητας της νόσου. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη είναι αφιερωμένη στο μεγάλο θέμα της παχυσαρκίας, σε έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη των ενηλίκων και έχει ως σύνθημά της την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την πρόληψη του διαβήτη, με σωστή διατροφή και με συστηματικό περπάτημα, τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

Για τη διάδοση αυτού του μηνύματος, που μπορεί να σώσει ζωές συνανθρώπων μας, διοργανώνεται κάθε χρόνο Παγκόσμια Πεζοπορία, σε διάφορες πόλεις και σε περισσότερες από 49 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Στην Αθήνα η αντίστοιχη πεζοπορία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, από την Πλατεία Συντάγματος.

Η ημέρα αυτή δεν μας δίνει μόνο την ευκαιρία να ανταποκριθούμε σε μια μαζική εκδήλωση, που αγγίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία του προβλήματος, να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε ακόμα καλύτερες λύσεις, μέτρα πρόληψης, υποδομές και μέτρα ουσιαστικής υποστήριξης των πολιτών με διαβήτη.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν θεσπίσει μια σειρά θετικών μέτρων για τους διαβητικούς, όπως την εισαγωγή των ινσουλινοεξαρτώμενων νέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη μετεγγραφή από παν/μια εξωτερικού στο εσωτερικό, πρόσθετες φοροαπαλλαγές, κάρτα ελευθέρων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες, έκπτωση σε τρένα και υπεραστικά, προνοιακό επίδομα, επιδότηση προσλήψεων, πρόσθετη κανονική άδεια 6 ημερών, απαλλαγή από στρατιωτικές υποχρεώσεις για τους νέους με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 με επιπλοκές.

Η έκταση και η ιδιαίτερη σημασία της πάθησης προϋποθέτουν ακόμα περισσότερα για:

  • τη βελτίωση τόσο των υποδομών, όσο και των συνθηκών περίθαλψης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης,

  • την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας,

  • την κατάλληλη στελέχωση και επέκταση των ειδικών Διαβητολογικών Κέντρων, σε όλες τις πόλεις και τις περιφέρειες της χώρας. Τα κέντρα αυτά μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στον περιορισμό της πάθησης και των σοβαρών επιπλοκών της, καθώς και στην άρση της άγνοιας και των προκαταλήψεων, που συχνά οδηγούν σε περιθωριοποίηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

  • την ισότιμη κοινωνική ένταξη με ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με διαβήτη

  • την αύξηση και την ορθολογική κατανομή των πόρων που διατίθενται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του διαβήτη.

‘Όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο υπόθεση «κάποιων συμπολιτών μας». Είναι υπόθεση υγείας, ποιότητας ζωής και ευημερίας όλων μας !

Γι’ αυτό, αξίζουν την προσοχή και τη φροντίδα μας όχι μόνο επετειακά, αλλά με όλη τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που απαιτεί ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα.