Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στις Εφημερίδες, "ΦΩΝΗ", "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", με τίτλο, "Σκληρή Λιτότητα στην Θέση των Υποσχέσεων για Αυξήσεις και Πραγματική Σύγκληση"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/10/2004

ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ

Πραγματική ψυχρολουσία αποτέλεσε η δημοσιοποίηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους πίστεψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. για «παροχές» και «πραγματική σύγκλιση» .

Πριν από ένα χρόνο ο κ. Καραμανλής χαρακτήριζε «φιλοδώρημα» τις πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις που είχε δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα με το πρόσχημα της «Δημοσιονομικής Απογραφής» προδιαγράφει μια άγρια λιτότητα για τα λαϊκά εισοδήματα και τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Όσοι είχαν και την παραμικρή αμφιβολία για την σκοπιμότητα της «Δημοσιονομικής Απογραφής» τώρα πείστηκαν ότι είχε σαφή πολιτική στόχευση : Αφενός μεν να «χρεώσει» την προηγούμενη κυβέρνηση και αφετέρου να χρησιμεύσει ως άλλοθι για την εγκατάλειψη των προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων της Ν.Δ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού εξ’ άλλου προβλέπει:

  • Επί πλέον φόρους 3,1 δις Ευρώ σε σχέση με φέτος ( ήτοι, 1,4 δις Ευρώ επιπλέον για φόρο εισοδήματος και 1,7 δις Ευρώ για έμμεσους φόρους, όπως, Φ.Π.Α., φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, τέλη κυκλοφορίας κτλ)

  • Περικοπή δαπανών για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία για την παιδεία, για τις υπηρεσίες υγείας κτλ.

Οι παραπάνω περικοπές σε συνδυασμό με την ακρίβεια και το φούντωμα του πληθωρισμού, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων του ΟΓΑ και του ΙΚΑ.

Προβλέπει επίσης σειρά αποκρατικοποιήσεων και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με πρώτη και καλύτερη την εκποίηση του ΟΤΕ, για την οποία ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Όμως φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής ξέχασε όλες τις περίφημες προεκλογικές του διακηρύξεις για την εξοικονόμηση 10 δις εύρω κάθε χρόνο από τον περιορισμό της «σπατάλης» και της «διαφθοράς».

Κατά τα άλλα έχουμε μπροστά μας μια μαγική εικόνα:

  • ένα προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση του ελλείμματος του δημοσίου στο 2,8% του ΑΕΠ (από το 5,3% του 2004 σύμφωνα με τα επιτεύγματα της απογραφής).

  • Αύξηση κατά 3,9% της ανάπτυξης για το 2005 όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν (όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ότι μόλις μετά βίας θα αγγίξει το 3%.

Είναι φανερό ότι εκτός των άλλων έχουμε να κάνουμε με ένα προϋπολογισμό που είναι αριθμιτικό κατασκεύασμα χωρίς συνέπεια και συνοχή. Προσπαθεί μόνο λογιστικά και μόνο να τακτοποιήσει διάφορα στοιχεία για να αφήσει ανοιχτό τον ορίζοντα των εκλογών.

Όμως έτσι δεν μπορεί να πάει η χώρα μπροστά.

Ο Ελληνικός λαός, οι παραγωγικές τάξεις, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νέα γενιά, ας κρίνουν και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.