Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στις Εφημερίδες , "ΕΘΝΟΣ", "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", με τίτλο, "Στόχος της Ν.Δ. η Επανίδρυση του Κομματικού Κράτους..."
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/9/2004

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…
‘Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεσούντος του θέρους και της Ολυμπιάδας, η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια σειρά από νομοσχέδια για τη Δημόσια Διοίκηση, για τον Αθλητισμό, για την Παιδεία. Δυστυχώς, στόχος αυτών των νομοθετημάτων δεν ήταν να δημιουργηθεί μια δημόσια Διοίκηση ακόμα πιο αποτελεσματική και φιλική για τον πολίτη, να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα στην παιδεία μας, ή να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και σωστότερα τον αθλητισμό στη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση έφερε αυτά τα νομοσχέδια επιχειρώντας να ελέγξει τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία, να ποδηγετήσει κομματικά ακόμα και τον αθλητισμό.

Μπροστά στο μείζονα στόχο της…επανίδρυσης του κομματικού κράτους, μέσα σε λίγους μήνες οι κυβερνώντες «ξέχασαν» τις διακηρύξεις τους για αξιοκρατία, ισότητα ευκαιριών, αντικειμενικότητα και διαφάνεια. ‘Η εκείνα τα ωραία λόγια για «πολίτες που δεν έχουν χρώμα και κομματική ταυτότητα….»

Προείχαν και προέχουν τα συμφέροντα των ημετέρων!

Φαίνεται πως για την Κυβέρνηση, μόνοι άξιοι να…κατανοήσουν, να προσφέρουν και να υπηρετούν την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής της χώρας, είναι οι ακραιφνείς κομματάρχες, οι σημαιοφόροι και οι ομοϊδεάτες της!

Σ’ αυτή τη λογική, η συστηματική υποβάθμιση των κριτηρίων, των προδιαγραφών και των προσόντων, για να «χωρέσουν» και να επικρατήσουν οι κομματικοί εκλεκτοί, είναι κοινός παρονομαστής σε όλο το μέχρι σήμερα «νομοθετικό έργο» της Ν.Δ. Παντού φωτογραφικές διατάξεις, αλλά με μηχανή παλιάς τεχνολογίας, ώστε οι φωτογραφίες να μας προκύπτουν εβδομάδες αργότερα, μετά την ψήφιση των αντίστοιχων ρυθμίσεων!

Τις συνέπειες, μόλις που αρχίζουμε να τις ζούμε…

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, 22.500 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, από Διευθυντές, τμηματάρχες μέχρι και…προϊστάμενοι γραφείου, απομακρύνονται από τις θέσεις τους, όχι με υπηρεσιακά κριτήρια ή στη βάση των προσόντων και της απόδοσής τους, αλλά με βάση τις κομματικές ανάγκες και σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος, που θεωρεί τη Δημόσια Διοίκηση ως το «μείζον λάφυρο» της εκλογικής αναμέτρησης !

Αδιάφορο για τη Ν.Δ. εάν με την πολιτική αυτή δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία, στη στελέχωση και στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.

Αδιάφορο εάν με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς πολύ μεγάλος αριθμός σχολείων δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, μια και οι απροκάλυπτες κομματικές παρεμβάσεις δημιούργησαν ήδη τεράστια κενά στο εκπαιδευτικό δυναμικό.

Αδιάφορο εάν το μήνυμα που περνάει στη νέα γενιά είναι πως δεν χρειάζονται γνώσεις, προσόντα, δεξιότητες, για να εξελιχθεί ένας νέος. Φτάνει να έχει επενδύσει στο κόμμα, για να επιλεγεί και να προωθηθεί κατάλληλα, σε βάρος όλων των «αλλοφύλων»!

Αδιάφορο εάν οικογένειες ολόκληρες οδηγούνται σε κοινωνικά αδιέξοδα μέσα από τις εξοντωτικές μετακινήσεις που επιχειρούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι κομματικοί μηχανισμοί της Ν.Δ. ερίζουν για «ακόμα περισσότερα δικά μας παιδιά», «ακόμα περισσότερη» επέλαση στο Κράτος, στις ΔΕΚΟ, στους φορείς, παντού !

Αυτή η λογική μας γυρίζει δεκαετίες πίσω!

Κι όμως, αυτά συμβαίνουν στον 21ο αιώνα:

  • σε μια Ευρώπη όπου είναι αδιανόητο να έρχονται τα πάνω κάτω στη δημόσια διοίκηση και στις ΔΕΚΟ, ανάλογα με το «χρώμα» των εκάστοτε κρατούντων,

  • σε μια χώρα που ήδη είχε κάνει συνειδητά βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των κομματικών κριτηρίων για την ανάδειξη στελεχών της δημόσιας διοίκησης, θεσπίζοντας κατάλληλες προδιαγραφές, συγκεκριμένες διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια, αυτές οι ρυθμίσεις και η πρακτική της Κυβέρνησης αποτελούν όχι μόνο εσφαλμένη, αλλά και επικίνδυνη επιλογή.

Ας το καταλάβουν, επιτέλους, η Κυβέρνηση και ο κομματικός της μηχανισμός, πως ειδικά σήμερα, που οι απαιτήσεις σε σωστή οργάνωση – στελέχωση, σε προσόντα, σε γνώσεις και σε απόδοση είναι τεράστιες, κανένα Κράτος δεν μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά και να σταθεί αξιόπιστα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με κομματικούς εγκάθετους και εκλεκτούς. Ούτε έχει την πολυτέλεια να παροπλίζει άξια και αναγνωρισμένα στελέχη του, μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν το συγκεκριμένο κομματικό χρίσμα!

Η «Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» μας γυρίζει δυστυχώς πίσω, σε εποχές που ο εκάστοτε άναξ, μπορούσε να διορίσει Πρωθυπουργό ακόμα και τον… κηπουρό του ! Μόνο που το ανυπολόγιστο κόστος, για τη χώρα και την κοινωνία μας, τέτοιων επιλογών, θα το χρεωθούμε – και για πολλά χρόνια- όλοι!