Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ με τίτλο : "ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004: Ψηφίζουμε για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, για τη ζωή και το μέλλον όλων μας".
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/6/2004

Άρθρο του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

και μέλους της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

 " ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004 :ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,
ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!"

1. Ευρωεκλογές με αυξημένη πολιτική και κοινωνική σημασία.

450 εκατομμύρια πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης των 25 εκλέγουν, στις 13 Ιουνίου, τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναλαμβάνει και πρέπει να παίξει πολύ σημαντικότερο ρόλο για τη φυσιογνωμία και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, ουσιαστικά ενισχυμένο από τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι, πλέον, ένα θεσμικά ανίσχυρο όργανο. Συν-νομοθετεί και συνδιαμορφώνει τις πολιτικές και τις αποφάσεις της Ε.Ε, στο μέτρο που 80% των κοινών αποφάσεων της ‘Ενωσης απαιτούν πλέον τη συγκατάθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Η πολιτική του σύνθεση, οι συσχετισμοί ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις, θα καθορίσουν θεμελιώδεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές της Ε.Ε, σήμερα και στο μέλλον, σε κρίσιμα θέματα όπως η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο κοινοτικός Προϋπολογισμός, οι αγροτικές πολιτικές, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και οι προϋποθέσεις της σύγκλισης, οι δημοκρατικοί θεσμοί, αλλά και η ισχύς, η συνοχή, η αυτονομία και η οντότητα της Ε.Ε. διεθνώς.
Οι Ευρωεκλογές δεν είναι απλή προέκταση, μια «περιττή» επανάληψη των πρόσφατων εθνικών εκλογών, ούτε, πολύ λιγότερο, «μια ακόμα καταμέτρηση» των πολιτικών δυνάμεων που αναμετρήθηκαν στις εκλογές για το Εθνικό Κοινοβούλιο.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση κρίθηκε στις εθνικές εκλογές. Τώρα μας ενδιαφέρει το μέλλον. Η ψήφος μας έχει αυτοτελή αξία, δύναμη και προοπτική, γιατί επιλέγουμε πολιτική κατεύθυνση για το μέλλον της Ευρώπης και για το δικό μας μέλλον, σε μια Ευρώπη συνεχούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας επηρεάζει καθημερινά και καθοριστικά, όλες τις πτυχές της ζωής μας !Η αποχή ή η όποια «χαλαρή» επιλογή μας, πριμοδοτεί αυτούς που θέλουν να αποφασίζουν για τις τύχες μας σε κλειστά «Διευθυντήρια», χωρίς εμάς, χωρίς ρόλο και λόγο για τους λαούς της Ευρώπης, βάζοντας την ευημερία των αριθμών πέρα και πάνω από τα προβλήματα, την ευημερία και την πρόοδο των ανθρώπων!

2. Η ψήφος στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, απόφαση για το αυριανό πρόσωπο της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ), στο οποίο ανήκει η Ν.Δ, θεωρεί τις διεκδικήσεις των σοσιαλιστών για κοινωνική Ευρώπη, πλήρη απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη, διατήρηση και διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, ως ανεπιθύμητα εμπόδια για την οικονομία της αγοράς και για την επικράτηση ενός ασύδοτου καπιταλισμού αμερικανικού τύπου, τον οποίο οραματίζεται και επιδιώκει. Το Ε.Λ.Κ. επανειλημμένα καταψήφισε μέτρα για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, γιατί υποτάσσει κάθε κοινωνική παράμετρο στις λογικές της παγκοσμιοποίησης και της αγοράς, υποβαθμίζοντας τα προβλήματα των εργαζομένων, την ποιότητα ζωής, την αναγκαία ενίσχυση και ανακατανομή των πόρων για την πραγματική σύγκλιση.
Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές (Ε.Σ.Κ), με την ενεργή συμμετοχή και συμβολή του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν και δίνουν μάχες για την πραγματική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σύγκλιση, πολύ πέρα από το στενό ορίζοντα των οικονομικών δεικτών του Μάαστριχτ.
Διεκδικούν την κοινωνική Ευρώπη, μια ισχυρή Ευρώπη με αυτόνομη φωνή και κύρος, δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Την Ευρώπη των πολιτών, της πλήρους απασχόλησης με σιγουριά, γνώσεις και ουσιαστικές ευκαιρίες για όλους, την Ευρώπη της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, με σεβασμό στη δημοκρατία, στον πολίτη και στα δικαιώματά του, στο περιβάλλον, στις επόμενες γενιές.
Σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές λογικές για την οικοδόμηση, τους θεσμούς και το μέλλον της Ευρώπης, για τη θέση της στις παγκόσμιες εξελίξεις, για την κοινωνική της υπόσταση
. Με την ψήφο μας στο ριζικά ανανεωμένο Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζουμε για το αυριανό κοινωνικό και πολιτικό πρόσωπο της Ευρώπης.
Ενισχύοντας τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, προασπίζουμε και διευρύνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο, την ανάπτυξη για τον ‘Ανθρωπο, με απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη, οικοδομώντας μια Ισχυρή Προοδευτική Συμμαχία. Προωθούμε αλλαγές για μια νέα Ευρώπη της δημοκρατίας, των πολιτών και της κοινωνικής ευημερίας. Βάζουμε φραγμό στην ασυδοσία της αγοράς, στους κοινωνικούς αποκλεισμούς και στις ισοπεδωτικές λογικές της παγκοσμιοποίησης, που θεοποιούνται και εξυμνούνται από τις συντηρητικές δυνάμεις. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα δημοκρατίας, συμμετοχής και ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι η δική μας φωνή στην Ευρώπη.
Το ΠΑΣΟΚ, με την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία και συμβολή του, προσέφερε πολλά στην υπόθεση της Ευρώπης τα τελευταία 23 χρόνια και ακόμα περισσότερα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και της Κύπρου. Καταξιώθηκε ως σημαντική συνιστώσα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος και ως ισχυρή δύναμη προόδου και αλλαγής. Αυτή τη δυναμική εκφράζει και το ριζικά ανανεωμένο ευρωψηφοδέλτιό του, που δεν είναι «λαμπερό ψηφοδέλτιο προβεβλημένων», ούτε υπηρετεί εσωκομματικές ισορροπίες και σκοπιμότητες. Φέρνει στο προσκήνιο μια νέα γενιά ενεργών πολιτών, με όραμα, γνώση, αγώνες και με σημαντικό έργο σε τομείς αιχμής για τη σύγχρονη Ευρώπη.

3. Ο λαός μας δεν δίνει «λευκές επιταγές»!

Η ψήφος στις Ευρωεκλογές έχει ένα ακόμα, σημαντικότατο, νόημα. Διαμηνύουμε στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι δεν έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση για να ακολουθήσει, μετά τις εκλογές, αυταρχικές και αντιλαϊκές επιλογές, σε βάρος των κατακτήσεων, του κύρους και των αναγκών της χώρας και του λαού μας.
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εθνικές εκλογές με ισοπεδωτική και συχνά άδικη κριτική στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟK. Καταψήφισε και χαρακτήριζε «μακέτες» έργα αιχμής, όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που σύντομα - και περιχαρής- θα εγκαινιάσει η ίδια! Μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις που σήμερα δεν μπορεί να τηρήσει. Μη έχοντας συνολική θεώρηση και στρατηγική για τον τόπο, παλινωδεί και καταφεύγει στη βολική και προσφιλή της αντιπολιτευτική παρελθοντολογία. Μόνο που πλέον κυβερνά τον τόπο και οφείλει να εφαρμόσει λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα. Να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τις επιλογές της!
Τι κατάφερε στις πρώτες 100 μέρες της η Κυβέρνηση που υποσχόταν «άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα»

Ζ Κοινοποίησε στην Ε.Ε. το…αποτέλεσμα της «δημοσιονομικής απογραφής», πριν ακόμα την ξεκινήσει! Στη βιασύνη της να δυσφημίσει το ΠΑΣΟΚ, έπληξε ανεύθυνα το κύρος και την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, βάζοντάς την υπό την οικονομική κηδεμονία της Ε.Ε, μπροστά σε επώδυνες συνταγές λιτότητας, που λειτουργούν ως βολικό άλλοθι για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Ν.Δ!
Ζ Στο κρίσιμο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιούργησε σωρεία αρνητικών εντυπώσεων στη διεθνή κοινότητα, αμφισβητώντας άκριτα και αβάσιμα την ολοκλήρωση των έργων, ακόμα και την ίδια την ανάληψη των Αγώνων, για να στηρίξει μελλοντικές αντιλαϊκές επιλογές της.
Ζ Στα θέματα των καυσίμων, των ανατιμήσεων, της υγείας, της φορολογικής μεταρρύθμισης, ανήγαγε την κυβερνητική πολυγλωσσία σε… επιστήμη!
Ζ Πήρε πίσω τις προεκλογικές της υποσχέσεις στους συμβασιούχους, αφού εξαργύρωσε εκλογικά τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους.
Ζ Αντί να εφαρμόσει τις λύσεις που υποτίθεται διέθετε για την ανεργία, άρχισε να…παίζει με τους επίσημους δείκτες και τις μετρήσεις, με μόνο επίτευγμα την… ακύρωση προκηρυγμένων προσλήψεων, για να τις επαναλάβει με τους δικούς της όρους.
Ζ Αδρανής και αμήχανος παρατηρητής στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης για το Κυπριακό, συμφώνησε εν λευκώ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, αποδεσμεύοντας την επίλυση του Κυπριακού από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εγκαταλείποντας πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Ζ Εξίσου αδρανής παραμένει στο θέμα των καυσίμων και της ακρίβειας, που κατά τα άλλα δεσμεύτηκε άμεσα να αντιμετωπίσει, αφήνοντας τους πολίτες έρμαια στην ασυδοσία των κερδοσκόπων και στον κοινωνικό δαρβινισμό των δυνάμεων της αγοράς!
Ζ Αντί να επανιδρύσει το Κράτος, όπως δεσμεύτηκε, ξεκίνησε την επανίδρυση του δικού της κομματικού κράτους στο Δημόσιο, σε Τράπεζες και Οργανισμούς.
Ζ ‘Εσπασε….ρεκόρ νομοθετικής απραξίας στη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν είχε ούτε γνώση, ούτε λύσεις για τα προβλήματα που ανέδειξε προεκλογικά.
Ζ Με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, εξαντλεί τα περιθώρια ανοχής και πίστωσης χρόνου, που φυσιολογικά διαθέτει κάθε νέα Κυβέρνηση.
Για την παράταξη της Ν.Δ. η εξουσία ήταν και είναι αυτοσκοπός. Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα για τη χώρα.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να της διαμηνύσει ότι δεν έχει λευκή επιταγή για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. ‘Ότι σε κάθε προσπάθειά της να θίξει κατακτήσεις και να επαναφέρει διακρίσεις του παρελθόντος, θα έχει απέναντί της ένα ΠΑΣΟΚ ριζικά ανανεωμένο, ενωμένο και ισχυρό, γνήσιο εκφραστή της κοινωνικής δυναμικής και των προσδοκιών του λαού μας!
Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι εφαλτήριο για ένα δυναμικό ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ, για την ανασύνταξη και την παραπέρα ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να διεκδικήσουμε ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική, από καλύτερες θέσεις και με καλύτερους όρους.
Το στοίχημα είναι μεγάλο και καθόλου, μα καθόλου, «χαλαρό»!
Πρόκειται για τον αγώνα μας να αλλάξουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο…Από αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει και δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ.