Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΕΞΠΡΕΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/4/2009

Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   2009

Χρειάζεται ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ.

 

1. Αντέχει η χώρα, αντί να συζητά την οικονομική κρίση, να συζητά την υπόθεση Παυλίδη;

 

Η κρίση που περνά η χώρα μας δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κρίση θεσμών και αξιών, κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική και στους πολιτικούς. Η έλλειψη διαφάνειας, η ατιμωρησία και η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων διασπάθισης του δημόσιου χρήματος έχουν δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να ανακτήσει τη λάμψη της η πολιτική.  Κι αυτό είναι προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε την κρίση.

 

2. Πιστεύετε ότι η κοινή γνώμη θεωρεί το ΠΑΣΟΚ… «ξεκούραστο»; 

 

Εμείς, πάντως, δεν δηλώσαμε «κουρασμένοι». Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι για τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση. ‘Εχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας. Διαθέτουμε όραμα, σχέδιο και την αναγκαία πολιτική βούληση για να τα εφαρμόσουμε.

‘Εχουμε άλλωστε αποδείξει πως μπορούμε να θέτουμε στόχους και να τους κάνουμε πράξη.  Και αυτό οι πολίτες, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους  απέναντι  στους πολιτικούς και την πολιτική, το γνωρίζουν και το αποδέχονται.

 

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ελλάδα προθεσμία ως το τέλος του 2010 για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Σε τι πρέπει να αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική;

 

Χρειάζεται ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής, για τη στήριξη της ζήτησης, των κοινωνικών αναγκών και μιας βιώσιμης οικονομικής ανασυγκρότησης, με επίκεντρο την Πράσινη Ανάπτυξη.  Απαιτείται, επίσης, αναδιανομή εισοδήματος, αύξηση των εσόδων, με δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, φορολόγηση των μη επενδυόμενων κερδών, επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φορολόγηση των offshore και  επανεξέταση των κρατικών δαπανών με βάση την κοινωνική τους αποδοτικότητα. Τέλος, λειτουργία όλων των Οργανισμών και Υπουργείων με προγραμματικούς Προϋπολογισμούς και πλήρης αναδιοργάνωση του Κράτους, για Κράτος αποτελεσματικό, αξιόπιστο, στην υπηρεσία του πολίτη.