Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ Δ.Ε.Κ.Ο.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/12/2005

 

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ Δ.Ε.Κ.Ο.

Μετά την τοποθέτηση της ΓΣΕΕ και του προέδρου του ΣΕΒ για απόσυρση του άρθρου 14 και την τεκμηριωμένη θέση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, περιμέναμε να αλλάξετε στάση. Εσείς όμως επιμένετε στις απόψεις σας. Φαίνεται ότι ακούτε τις θέσεις των κοινωνικών συνομιλητών και των θεσμών μόνο όταν συμφωνούν μαζί σας. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τον κοινωνικό διάλογο;

Ισχυρίζεστε ότι θέλετε να εξυγιάνετε τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση θα εξοικονομούσε 10 δις ευρώ από τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αντί για αυτό, οι μισθοί προέδρων και συμβούλων διπλασιάστηκαν…Οι θέσεις των διευθυντών πολλαπλασιάσθηκαν. Η κακοδιαχείριση και η διαφθορά έγινε καθεστώς…Η ανικανότητα περισσεύει..

  • Στα ελληνικά ταχυδρομεία οι θέσεις συμβούλων και υψηλά αμειβόμενων στελεχών αυξήθηκαν κατακόρυφα.

  • Τα Δ.Σ. των ταχυδρομείων και των θυγατρικών τους μετατράπηκαν σε ορμητήρια για επίδοξους βουλευτές και Δημάρχους.

  • Στον ΟΣΕ ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά 500 άτομα οι δαπάνες μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 20% και δεν αφορούσαν το προσωπικό. Λίγοι και εκλεκτοί ήταν αυτοί που καρπώθηκαν την εν λόγω αύξηση …

  • Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς προσλαμβάνεται μεγάλος αριθμός συμβούλων με μηνιαίους μισθούς 2.500 ευρώ. Η θέση του αντιπροέδρου γίνεται έμμισθη. Στον κ. Κεφαλογιάννη βέβαια έφταιγαν οι λιμενεργάτες…

  • Για τον ΟΤΕ, η ΔΑΚΕ επισημαίνει ότι «το ξεχείλωμα σε θέσεις γενικών διευθυντών και βοηθών είναι κραυγαλέο και αντιφατικό στο πλαίσιο και της …θρυλούμενης αναδιοργάνωσης».

Ξέρετε ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής:

  • Η ΔΕΗ μείωσε τα κέρδη της στο 20μηνο κατά 35%.

  • Τα ΕΛΤΑ μείωσαν τα κέρδη τους κατά 38% το 2004 και 36% το 2005.

  • Ο οργανισμός Λιμένος Πειραιά μείωσε τα κέρδη του κατά 20,9%.

  • Ο ΟΤΕ εάν δεν είχε τις επενδύσεις στη Ρουμανία με τη Rom Τelecom, στη Βουλγαρία , τα Σκόπια και την Αρμενία, επενδύσεις που τότε τόσο είχατε κατηγορήσει και λοιδορήσει, με τη διαχείριση που υφίσταται θα ήταν προβληματικός.

Πέστε μας, κύριοι της Κυβέρνησης ένα παράδειγμα Δημοσίου Οργανισμού που αύξησε τα κέρδη του επί των ημερών σας.

Όμως τη δική σας ανικανότητα, τις δικές σας ευθύνες θέλετε να τις ρίξετε στις πλάτες των εργαζομένων.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση που επαίρεστε ότι κάνετε είναι μια νεοφιλελεύθερη επέλαση ενάντια στους εργαζομένους.

Ενοχοποιείτε τις εργασιακές σχέσεις, παραβλέποντας ακόμη και τα όσα σωστά επισημαίνει η επιστημονική επιτροπή της βουλής. θέλετε να καταργήσετε τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Υπονομεύετε και αμφισβητείτε ένα θεσμό, τον ΟΜΕΔ, που έχει παίξει κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στην εξομάλυνση προβλημάτων και αντιπαραθέσεων.

Καταστρατηγείτε το ίδιο το Σύνταγμα, παραβιάζοντας κατάφορα το άρθρο 22.

Αλήθεια αυτό είναι το παράδειγμα που θέλετε να δώσετε στους Έλληνες πολίτες; Έτσι τους διαπαιδαγωγείτε να τηρούν τους νόμους; Αυτή είναι η πρακτική που θέλετε να ακολουθούν οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα; Να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη νομοθεσία και τις ΣΣΕ ;

Χωρίζετε τους εργαζομένους σε παλιούς και νέους.

Είναι απαράδεκτο στο όνομα της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ να εξυφαίνεται τέτοια συνομωσία σε βάρος της νεολαίας μας. Μιας νεολαίας που βλέπει να καταρρακώνονται συνεχώς και τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά της δικαιώματα, ενώ το πραγματικό ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η πρόσβασή της σε ευκαιρίες πλήρους και ασφαλούς απασχόλησης, όχι σε θέσεις πολιτικής ομηρίας και σε απασχόληση «β’ κατηγορίας»!

Γνωρίζετε ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν ισχύει η αιτιολογημένη λύση της σύμβασης, που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί λοιπόν εμείς να πηγαίνουμε πάντα σε χειρότερη μοίρα από αυτές και όχι στην «πραγματική σύγκλιση» που προεκλογικά υποσχεθήκατε;

Γιατί την καταργείτε (γιατί αυτό καταργείτε και όχι τη δήθεν...μονιμότητα στις ΔΕΚΟ), ακόμα κι εκεί που με ΣΣΕ και Κανονισμούς Εργασίας συμφωνήθηκε να υπάρχει;

Λέτε ότι έχετε τη λαϊκή εντολή και πιστεύετε πως θα νομοθετείτε ό,τι και όπως θέλετε, θα καταργείτε συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα, θα κάνετε και Διαιτησία, όλα μόνοι σας!

Μπορείτε να μας πείτε, σε ποίο σημείο του Προγράμματός σας τα εξαγγείλατε αυτά; Γι’ αυτά σας ψήφισε ο ελληνικός λαός; Πόσα απ’ αυτά για τα οποία πραγματικά σας ψήφισε έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Ο λαός σας κρίνει και δυστυχώς βλέπει ότι κάνετε ακριβώς τα αντίθετα!

Και μη μας λέτε ότι όλα τα κάνετε για τον φορολογούμενο πολίτη! Προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας, προσβάλλετε την κρίση του, προσβάλλετε την κοινή λογική!

Δικαιολογημένα ο πολίτης θέλει καλές υπηρεσίες, με ποιότητα και εξυπηρέτηση. ‘Ομως αυτό δεν γίνεται με ΔΕΚΟ- πελατειακά εξαρτήματα της Κυβέρνησης, σε κλίμα έντασης και κοινωνικής αναταραχής, σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και κομματικής ομηρείας.

Γίνεται με κοινωνικό διάλογο και με συναίνεση. Με αναπτυξιακό σχέδιο και στόχους, με την καταπολέμηση της πραγματικής σπατάλης στις ΔΕΚΟ (προμήθειες, «αεροπλανικές» αναθέσεις, ρουσφετολογικές προσλήψεις, σύμβουλοι και παρασύμβουλοι...).

Γίνεται με αναγνώριση και σαφή αποτύπωση του κόστους του κοινωνικού έργου των ΔΕΚΟ σε "κοινωνικούς ισολογισμούς».

Γίνεται με ικανές και αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, όχι με κομματικούς εγκάθετους, πειθήνια όργανα της Διϋπουργικής Επιτροπής !

Δυστυχώς, αυτό που προέχει για σας, είναι –και πάλι- η δημιουργία εντυπώσεων, γιατί ξέρετε καλά πως οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου σας δεν θα λειτουργήσουν! Θα τις αποβάλει η ίδια η έννομη τάξη, η ίδια η ελληνική κοινωνία!

Μας πουλάτε, λοιπόν, νεοφιλελεύθερα ...φύκια για μεταρρυθμίσεις !

Δημιουργείτε με μαθηματική ακρίβεια νέες εστίες κακοδιαχείρισης και διαπλοκής, αποβλέποντας στην περαιτέρω κομματική χειραγώγηση και στην άνευ όρων εκποίηση των ΔΕΚΟ. Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος. Η προετοιμασία τους σε συσκευασία δώρου για να τις πουλήσετε σε ιδιώτες της επιλογής σας.

Για μας, η καταψήφιση αυτού του σ/ν και, φυσικά, η κατάργηση των απαράδεκτων, ψευδώνυμων και αντισυνταγματικών του διατάξεων, είναι μονόδρομος!