Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2005
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/12/2005

 

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,
 ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2005

Κατ’ αρχήν, θέλω να πω ότι, ακούγοντας τον κύριο Υπουργό, θυμήθηκα κάποιους επετειακούς λόγους προς τεθνεώντας αδελφούς, που εκείνοι που τους βγάζουν δεν τους πιστεύουν και επιπλέον δεν έχουν καμία αξία. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για έναν Προϋπολογισμό, ενώ στην ουσία είναι ένας απολογισμός, ο οποίος έχει εκτελεστεί ήδη σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.
Κύριε Υπουργέ, όσες παρατάσεις - και εσείς που είστε εδώ το ξέρετε πολύ καλά - και αν δώσετε σε σχέση με το νόμο που ψηφίσατε για τις τράπεζες, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός -και ξέρετε πολύ καλά ότι οι πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων δικαιώνουν τους εργαζόμενους- και γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να εφαρμοστεί. Οι τράπεζες δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ και εσείς δεν έχετε εγγράψει τίποτα στον Προϋπολογισμό του 2006 για το περίφημο Ταμείο, το οποίο συστήσατε.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα:

  • Για την εξέλιξη των κοινωνικών δαπανών, όλως περιέργως, κύριοι συνάδελφοι, κάθε φορά που έρχεται η Νέα Δημοκρατία στη κυβέρνηση, οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται δραστικά.Αν ρίξουμε μια ματιά να δούμε τι έγινε το 1990, θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινωνικές δαπάνες ήταν 19,2% του ΑΕΠ. Το 1993, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, οι κοινωνικές δαπάνες κατέβηκαν στο 18,4%. Το 2004, όταν παραλάβατε την Κυβέρνηση, οι κοινωνικές δαπάνες ήταν το 22,41% του ΑΕΠ. Και σήμερα, το 2005, οι κοινωνικές δαπάνες ξαναμειώνονται στο 22,05%. Αυτή είναι, κύριοι της Κυβέρνησης, «η δεδομένη βούληση -που είπε ο κύριος Υπουργός πριν- της Κυβέρνησης Καραμανλή για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους»; Δηλαδή η αύξηση κατά 8 περίπου ευρώ, μεσοσταθμικά, του ΕΚΑΣ το 2005 και η αύξηση κατά 12 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ για το 2005; Και μιλάτε για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό; Εάν είχατε κοινωνική ευαισθησία θα έπρεπε να ντρέπεστε. Γιατί την ίδια ώρα που δίνετε «αυτές τις αυξήσεις» και λέτε ότι δεν έχετε χρήματα, χαρίζετε δισεκατομμύρια στους μερισματούχους μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Και προχθές, με το νόμο που ψηφίσατε, χαρίσατε άλλα εκατό εκατομμύρια στις τηλεοπτικές εταιρίες.

  • Σχετικά με τα περίφημα χρέη του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, μίλησε ο κύριος Υπουργός για το λεγόμενο «πράσινο χρέος». Το χρέος που παρέδωσε πραγματικά η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004, μετά τις μεγάλες ρυθμίσεις που έκανε υπέρ του ΙΚΑ και εξοφλώντας τα χρέη από το 1970, ήταν 2,77 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το χρέος. Αυτό το χρέος λοιπόν μέσα σε 22 μήνες το αυξήσατε κατά 85% και το κάνατε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή ήταν η πολιτική σας.

  • Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η εισφοροδιαφυγή, κύριοι, κοστίζει πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν κάνατε τίποτα βέβαια να την αντιμετωπισετε. Η ανεργία από την άλλη πλευρά κοστίζει πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Κανένα ουσιαστικό μέτρο γι’ αυτά. Αφήνετε τα ταμεία να χρεώνονται. Τα χρεώνετε ακόμη περισσότερο, συνειδητά, μέσα από τις επιλογές τις οποίες κάνετε, για να ξανακάνετε για άλλη μία φορά αυτό που κάνατε την περίοδο 90 - 93, να πείτε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν και πρέπει να γίνουν αλλαγές». Και τι αλλαγές θα γίνουν; Θα γίνουν σε βάρος των ασφαλισμένων, μέσα από τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Και

  • Κλείνω με το μεγάλο ζήτημα που αφορά τις δαπάνες για την υγεία. Είχατε δεσμευθεί προεκλογικά - γιατί το ύψος των δαπανών που εμείς είχαμε δεν ήταν αρκετό- για δαπάνες που θα ξεπέρναγαν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι δαπάνες λοιπόν το 2004 για την υγεία ήταν 2,8% σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2005 το κατεβάσατε σε 2,77% και το 2006 το 2,77% έγινε σκέτο 2,7% σαν ποσοστό του ΑΕΠ.
   Το αποτέλεσμα είναι ότι τα νοσοκομεία σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και το ξέρετε αυτό. Το μεγάλο νοσοκομείο που φτιάχτηκε επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσηνία, το οποίο είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο που στοίχισε 10 δισεκατομμύρια δραχμές εκείνη την περίοδο, με νέο Οργανισμό υπηρεσίας, με νέα μηχανήματα, δεν έχει ακόμη εντατική μονάδα. Περιμένει, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του κυρίου Πρωθυπουργού.
   Δεν μπορεί να λειτουργήσει το Α΄ Βοηθειών όπως πρέπει να λειτουργήσει. Προχθές πέθανε ένας ασθενής γιατί δεν υπήρχε οδηγός να τον μεταφέρει και γενικά τα προβλήματα είναι τεράστια.
   Την ίδια στιγμή βέβαια που λέτε ότι δεν έχετε χρήματα να καλύψετε με προσωπικό τα νοσοκομεία, αντί για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών βλέπουμε στον Τύπο ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ της τάξεως των 52.000.000.000 ευρώ. Ένα πρόγραμμα δεκαετίας -για την υγεία και για τις κοινωνικές δαπάνες δεν υπάρχουν προγράμματα δεκαετίας, για τα εξοπλιστικά υπάρχουν- και αυτό το πρόγραμμα θέλετε να το βάλετε μπροστά.

Αν αυτή κύριοι της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας είναι πρόοδος σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες τότε ο ελληνικός λαός σε λίγο καιρό θα αναφωνεί, όχι, φθάνει, δεν θέλουμε άλλη τέτοια πρόοδο!