Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/12/2005

 

Αθήνα, 06 Δεκεμβρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου στη δεδομένη χρονική στιγμή, γίνεται για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές και μόνο σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

Με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται ουσιαστικά ένα μισθολογικό και εργασιακό πραξικόπημα.

Επιχειρείται μια απαράδεκτη κοινωνική αντιπαράθεση: Από τη μια πλευρά οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και από την άλλη οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι νέοι και οι παλιοί εργαζόμενοι. Επιχειρείται η εξίσωση και η ισοπέδωση προς τα κάτω. Δεν είναι δυνατόν σε μια επιχείρηση να υπάρξουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Το όχημα είναι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μέσα από αυτή η πλήρης κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Με τη μορφή τελεσίγραφου παραγγέλνετε στους εργαζομένους και στη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών να αποδεχθούν επώδυνες αλλαγές για τις εργασιακές τους σχέσεις. Εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, οι αλλαγές αυτές θα γίνουν με νόμο.

Το πρώτο ζήτημα που γεννάται εδώ είναι η αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης. Το Σύνταγμα στο άρθρο 22 παρ. 2 αναφέρει «με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και εάν αυτές αποτύχουν με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία». Πως νομιμοποιείται, λοιπόν, η οποιαδήποτε κυβέρνηση για αυτή την εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος;

Αντί να εποπτεύει, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της, την τήρηση των νόμων, η ίδια καταστρατηγεί το Σύνταγμα! Αυτό είναι το σύνθημα που θέλετε να δώσετε κ. Υπουργέ, στους εργοδότες σε ότι αφορά στην τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν είναι μόνο συνταγματικά κατοχυρωμένες. Αποτελούν συστατικό στοιχείο της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Πως νομιμοποιείστε να παρεμβαίνετε στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, να τον καταργείτε και να αφαιρείτε δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν γίνει μέσα από αγώνες και θυσίες χρόνων; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα μιας μονομερούς και αυταρχικής παρέμβασης υπέρ των διοικήσεων και των εργοδοτών;

Με αυτές τις επιλογές σας ενοχοποιείτε τις εργασιακές σχέσεις και τη λεγόμενη μονιμότητα- που ξέρετε ότι δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στις ΔΕΚΟ, όπως ισχύει για τους Δημοσίους Υπαλλήλους –για τα προβλήματα των ΔΕΚΟ. Αυτή η λογική είναι η λογική του αυταρχικού management, που πιστεύει ότι ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας μπορεί να κατακτηθεί με μισθούς πείνας, με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, με ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην απασχόληση.

Σας ερωτώ ευθέως, σε τι εμπόδισαν οι εργασιακές σχέσεις, που υπήρχαν μέχρι σήμερα, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να έχουν κέρδη, πριν από 3 χρόνια; Σε τι εμπόδισαν την ALPHA BANK, η οποία έχει τις πιο μόνιμες εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, να έχει σήμερα την μεγαλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων από όλο το τραπεζικό σύστημα; Οι εργαζόμενοι σε αυτή την τράπεζα έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν στο 60ο ή 62ο έτος της ηλικίας τους και εάν απολυθούν νωρίτερα ο εργοδότης θα πρέπει να τους πληρώσει για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Τι λέτε για όλα αυτά;

Οι ΔΕΚΟ χρειάζονται μια στρατηγική ανάπτυξης, χρειάζονται αναμφισβήτητα ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ικανές διοικήσεις, τιμολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν μέσα από καθαρούς ισολογισμούς, προκειμένου να γνωρίσει ο Έλληνας πολίτης τι αποτελεί κοινωνική προσφορά των ΔΕΚΟ και τι κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ακόμα χρειάζεται συνέχεια στην πολιτική των διοικήσεων, αλλά και έλεγχο για το κατά πόσον οι διοικήσεις που ορίζονται εξυπηρετούν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Τέλος, οι ΔΕΚΟ χρειάζονται προσωπικό με γνώσεις, με προσόντα, με ικανότητες και με δεξιότητες, ικανό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες και στις σύγχρονες απαιτήσεις, στη σχέση με τους συναλλασσόμενους.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, πέρα από τη δραστική μείωση του εργασιακού κόστους, είναι ο κομματικός έλεγχος των ΔΕΚΟ, μέσα από τον διορισμό των διοικήσεων.

Ο στόχος σας είναι το βόλεμα των ημετέρων και η απαξίωση του κοινωνικού ρόλου των ΔΕΚΟ. Ξέρετε, ότι ορισμένες ΔΕΚΟ έχουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο. ‘Όμως, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται κάτι για τον κοινωνικό ρόλο των ΔΕΚΟ!

Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι όλες αυτές οι αλλαγές που επιχειρείτε δεν είναι τυχαίες. Θέλετε να προετοιμάσετε, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, συγκεκριμένες ΔΕΚΟ σε συσκευασία δώρου, για να τις πουλήσετε. Έτσι , κ. Υπουργέ, θα εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα; Ποια είναι η οικονομικά ισχυρή κοινωνία; Για τους μελλοντικούς αγοραστές των ΔΕΚΟ πρέπει να δουλέψουν όλοι οι υπόλοιποι;

Πιστεύω ότι το νομοσχέδιό σας δε βοηθά και ότι οι σκοπιμότητές του είναι εξόφθαλμα οπισθοδρομικές και ότι θα βλάψουν την κοινωνία και το κοινωνικό σύνολο.

Για τους παραπάνω λόγους το καταψηφίζουμε συνολικά και κατ‘ άρθρο, πέρα από τις συγκεκριμένες αναδιατυπώσεις.

Ευχαριστώ