Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ, ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/11/2005

 

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ,
ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άκουσα πολύ προσεκτικά και τον Υπουργό και τους συνάδελφους που μίλησαν πριν. Άκουσα να λέγεται ότι επιχειρείται να μπει τάξη σε ένα «θολό και άναρχο τοπίο».

Η πρώτη παρατήρηση , λοιπόν που θέλω να κάνω, είναι ότι κάθε άλλο παρά τάξη μπαίνει σε ένα «θολό και άναρχο τοπίο», με την έννοια ότι ούτε ενοποίηση φόρων γίνεται – οι φόροι που υπήρχαν παραμένουν και αυξάνονται κατά πολύ-, ούτε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Το φορολογικό σύστημα, σ’ ότι αφορά την οικοδομή, εξακολουθεί να είναι πολύπλοκο και όπως διαπιστώνει και το Τ.Ε.Ε., είναι ζήτημα αν οι Υπηρεσίες του δημοσίου, θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με την πολυπλοκότητα που δημιουργείται.

Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι αυτό το σχέδιο νόμου κατατίθεται , κύριε Υπουργέ, σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές στην αγορά διογκώθηκαν υπέρμετρα.

Οι ευθύνες της κυβέρνηση σας είναι πολύ μεγάλες για τη διόγκωση αυτή, γιατί εδώ και 6 μήνες ζούμε, δυστυχώς, αόριστες εξαγγελίες για την επιβολή του Φ.Π.Α. και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα να επικρατεί κυριολεκτικά «πυρετός» στην αγορά και να δημιουργηθεί «κομφούζιο» στις πολεοδομίες, οι οποίες αναγκάστηκαν να λάβουν έκτακτα μέτρα, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από την τυπική του πλευρά. Γιατί η ουσιαστική του πλευρά δεν αντιμετωπίζεται: οδηγηθήκαμε και οδηγούμαστε σε υπέρμετρη αύξηση του κόστους της κατοικίας και ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας.

Η τρίτη παρατήρηση που θέλω να κάνω, είναι ότι δεν μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να λέει ότι μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα ευνοηθούν οι λαϊκές τάξεις και κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αισθάνεται κανείς ευτυχής, όταν στο υφιστάμενο σύστημα διατηρούνται όλοι οι φόροι και, ταυτόχρονα, επιβάλλονται τρεις καινούργιοι. Όταν έχουμε επιβολή νέων φόρων, είναι φυσικό ότι εκείνοι που βλάπτονται είναι εκείνοι που δεν μπορούν «να μετακινήσουν το βάρος από τους ώμους τους σε άλλες πλάτες». Και αυτοί που δεν μπορούν να «μετακινήσουν» αυτό το βάρος είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγοραστές που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο και η φορολογία που επιβάλλετε έχει σχέση όχι με τις δεξιές, αλλά με τις αδέξιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν, σε ότι αφορά στην οικονομία και ιδιαίτερα, στα έσοδα. Τα «τινάξατε στον αέρα». Υπάρχει η γνωστή κατάσταση σε σχέση με τον Προϋπολογισμό. Τώρα θέλετε να συγκεντρώσετε χρήματα και βρήκατε τον εύκολο δρόμο να επιβαρύνετε την οικοδομή, η οποία είναι και η μόνη σε σχέση με τις επενδύσεις -αν τη θεωρήσουμε επένδυση – η οποία διατηρείται ζωντανή και κινητοποιεί 25 περίπου επαγγέλματα γύρω από αυτήν.

Αυτή τη στιγμή, είμαστε η έκτη ακριβότερη χώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα γίνουμε πολύ ακριβότερη, θα έχουμε πάνω από 30% αύξηση, μέσα από αυτές τις διαδικασίες.

Η τέταρτη παρατήρηση αφορά το Φ.Π.Α. Αναμφισβήτητα ο Φ.Π.Α. είναι ένας εξυγιαντικός φόρος. Δεν υπήρχε Φ.Π.Α. παλιότερα, αλλά είναι γνωστό ότι οι κατασκευαστές και οι κατασκευαστικές εταιρείες από τη στιγμή που πλήρωναν Φ.Π.Α. για τις κατασκευαστικές ύλες, αυτόν τον ενσωμάτωναν στα διαμερίσματα που πουλούσαν. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα Φ.Π.Α. που υπολογίζεται σε μια βάση, όπου ήδη είναι ενσωματωμένος!

Σε σχέση με αυτό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη και καμιά πρόνοια. Αυτό, είναι ένα από τα ζητήματα που θα βλάψει υπέρμετρα, ιδιαίτερα τις ασθενέστερες τάξεις.

Η δεύτερη παρατήρηση για το Φ.Π.Α., αφορά στην εξαίρεση του Φ.Π.Α. από την πρώτη κατοικία. Τυπικά, θα δημιουργήσετε την εικόνα ότι εξαιρείτε την πρώτη κατοικία, αλλά στην πράξη δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί οι κατασκευαστές θα φορτώσουν αυτά που δεν εξαιρούνται, στους αγοραστές. Άρα, αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

Τέλος, η αύξηση που κάνετε στα αφορολόγητα όρια, δε θα ωφελήσει γιατί μια μεσοπρόθεσμη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα έχει ως αποτέλεσμα μια συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 43% μέχρι 130%.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ζημιωθούν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.