Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗN ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/11/2005

 

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗN ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Κυρία Πρόεδρε,

Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι να «απολαμβάνει» τα επίχειρα της δικής σας πολιτικής, γιατί το μπλέξιμο που αυτήν τη στιγμή έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι συνέπεια της αποδοχής που έκανε η ίδια η Κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες, ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι φυσικός διάδοχος της Ολυμπιακής.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Είναι, όμως, απαράδεκτο να έρχεται στη Βουλή μία τροπολογία, για να ρυθμίσει ένα πελώριο ζήτημα, ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει τόσες και τόσες συζητήσεις και στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, αλλά και στο Κοινοβούλιο.

Αυτή η διαδικασία την οποία επέλεξε η κυβέρνηση αδικεί και την προσφορά της Ολυμπιακής μέχρι σήμερα στο ελληνικό κράτος, αδικεί και το ρόλο της, αλλά αδικεί και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Πιστεύω ότι είναι προσχήματα εν αμαρτίαις αυτά τα οποία ελέχθησαν πριν από τον κύριο Υφυπουργό, γιατί η κυβέρνηση γνώριζε πάρα πολύ καλά από το Σεπτέμβρη το ναυάγιο της συμφωνίας, κύριοι Υπουργοί, που ανακοινώσατε τον Αύγουστο μήνα. Δεν νομιμοποιείστε σήμερα, να έρχεστε με αυτή τη διαδικασία να καταθέτετε μια τροπολογία και να λέτε «πιεζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», όταν επαναλαμβάνω ότι αυτό το ζήτημα είναι γνωστό σε σας, στην κυβέρνηση, από το Σεπτέμβρη μήνα.

Η τροπολογία την οποία μας ζητάτε να ψηφίσουμε, είναι μνημείο προχειρότητας, ο ασάφειας και αοριστίας και έλλειψης της παραμικρής δέσμευσης για τα υπόλοιπα ζητήματα και  ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση θέλει να συστήσουμε μια εταιρεία «φάντασμα», η οποία μάλιστα θα είναι και σε τυφλή πτήση. Έτσι εγώ μπορώ να ονομάσω την τροπολογία και τις προτάσεις τις οποίες κάνει.

Το λέω αυτό γιατί κατ αρχήν, δεν υπάρχει κανένας προσδιορισμός σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της εταιρείας που θα μπορούσε να το προσδιορίσει, ποια είναι τα κεφάλαια με τα οποία θα συσταθεί αυτή η εταιρεία.

Δεύτερον, λέτε ότι δεν θα είναι ΔΕΚΟ και δεν θα ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς από την άλλη πλευρά να προσδιορίζετε τι ακριβώς θα είναι αυτή η εταιρεία «φάντασμα», ενώ ταυτόχρονα λέτε ότι θα εποπτεύεται από το δημόσιο. Μα, πώς θα εποπτεύεται από τη στιγμή που δεν θα είναι ΔΕΚΟ και δεν θα ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Με ποιο τρόπο και τι είδους εποπτεία θα υπάρχει;

Δεν λέτε κουβέντα για το τι θα γίνει με το υφιστάμενο καθεστώς, με τους εργαζόμενους. Πόσοι από τους εργαζόμενους θα απολυθούν; Θα κάνετε απολύσεις; Όλους θα τους απολύσετε; Πόσοι θα απορροφηθούν; Τι θα γίνει με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων; Μιλάτε για μια εταιρεία η οποία θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, άρα τυπικά θα πρέπει να υπάρξει απόλυση. Όλοι θα απολυθούν προφανώς. Θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση, που σημαίνει ότι ό,τι έχει σχέση με κανονισμούς εργασίας, ό,τι έχει με τον α ή το β τρόπο κατακτηθεί μέχρι σήμερα, θα περάσει στο περιθώριο.

Από εκεί και πέρα, στα πλαίσια των αοριστιών, λέτε ότι θα είναι βιώσιμη και θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή υπήρχε περίπτωση να μην ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην είναι βιώσιμη; Φαίνεται δηλαδή καθαρά εδώ ότι δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα, ούτε επιχειρηματικό, αλλά ούτε και κοινωνικό πλάνο για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.

Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ξεφορτωθούμε τους εργαζόμενους και τα εργασιακά τους δικαιώματα και από εκεί και πέρα, ό,τι ήθελε προκύψει. Και ζητάτε γι αυτό το πράγμα, το οποίο είναι ένα άδειο πουκάμισο κυριολεκτικά, να σας δώσουμε εμείς εξουσιοδότηση. Δηλαδή ζητάτε να σας δώσουμε μια εν λευκώ εξουσιοδότηση για να κάνετε ό,τι θέλετε, χωρίς να δώσετε λογαριασμό σε κανέναν.

Εμείς, αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης, συνένοχοι γι αυτά που θα γίνουν για εμάς και για τους εργαζόμενους, χωρίς εμάς, δεν πρόκειται να γίνουμε.

Ευχαριστώ.