Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗN ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2003
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/11/2005

 

Αθήνα, 09 Νοεμβρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗN ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2003

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μέχρι τώρα συζήτηση για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Κράτους έτους 2003 κατέδειξε την ανάγκη:

 • της αναμόρφωσης και της βελτίωσης του συστήματος δημοσιονομικής διαχείριση σε ότι αφορά στην τήρηση των λογαριασμών και στην παρουσίαση των Ισολογισμών

 • της ύπαρξης τεχνικής υποστήριξης του έργου της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, από ειδικούς επιστήμονες εξειδικευμένους στη Δημόσια Λογιστική

Αυτά πρέπει να τα θεσμοθετήσετε, κ. Υπουργέ.

Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι για τον παρόντα Απολογισμό και Ισολογισμό απεφάνθησαν με τις εκθέσεις τους τόσο ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με βάση αυτά θα ψηφίσουμε.

Ο δε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τοποθετήθηκε για την περίοδο που συζητάμε (δηλ. για το οικονομικό έτος 2003) και μέσα από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το Μάρτιο στις Βρυξέλλες στο οποίο αναφέρει ότι «Η οικονομική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη και ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 4,7%, υπερβαίνοντας αρκετά το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ήταν αλήθεια ή ψέματα αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης;

Που είναι σήμερα αυτή η ανάπτυξη, που υποσχεθήκατε πως θα ξεπέρναγε το 5%; ‘Η μήπως το ξεχάσατε;

Μιλάτε τώρα για ανάπτυξη 3,8%, ενω το ΚΕΠΕ προβλέπει 3,1%. Αλήθεια πως θα το πετύχετε αυτό,

 • με μια οικονομία που την οδηγείτε σε ύφεση;

 • με τη συνεχή μείωση της ζήτησης; Δεν βλέπετε ότι τα νοικοκυριά και η αγορά έχουν « στεγνώσει»;

 • με αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό;

 • με μείωση των δημοσίων επενδύσεων, που ως ποσοστό του ΑΕΠ μας γυρίζει πίσω στο 1997, μετά από χρόνια συνεχών αυξήσεων;

Όμως θα επανέλθω στην έκθεση του κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Υπουργός λέει ότι «έχουμε αύξηση 9,44% των εισπραχθέντων εσόδων μετά τις επιστροφές, έναντι των προϋπολογισθέντων». Αυτή η αύξηση των εσόδων του 2003, έναντι των πραγματοποιηθέντων εσόδων του 2002, είναι 11,2%. Με βάση πάντα την έκθεση του Κ. Αλογοσκούφη τα επιπλέον των προϋπολογισθέντων έξοδα ήταν 7.117.715.827ευρώ, τα οποία διετέθησαν για εξόφληση δανείων και επιχορήγηση Ν.Π.Δ.Δ.

Τέλος ο Υπουργός. στη σελίδα 59 της ‘Εκθεσης, αναφέρει για τις επενδύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης: « Η υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 2003 προχώρησε ικανοποιητικά. Με βάση την εξέλιξη των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν, οι απορροφήσεις του Π.Δ.Ε. ανήλθαν στο ποσό των 8,43 δις ευρώ. Απορροφήθηκε δηλαδή το 94,59% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού».

Στις δε ειδικές παρατηρήσεις επί των εσόδων και εξόδων ο Υπουργός σας εξηγεί ότι τα ποσά που δόθηκαν σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα και ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν εμφανίστηκαν στα έξοδα του Απολογισμού του 2003, γιατί αφορούσαν προκαταβολές μισθών και συντάξεων Ιανουαρίου 2004 και θα εμφανιστούν το 2004.

Εξηγεί επίσης τι συμβαίνει με τον ειδικό λογαριασμό διαχείρισης δημοσίου χρέους καθώς και με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μετά από όλα αυτά πέστε μας επιτέλους, κύριοι της Ν.Δ, όσοι έρχεστε εδώ και μας μιλάτε για «αλχημείες», για «δημιουργική λογιστική» κτλ, ποιος έχει δίκιο; Εσείς με όσα και σήμερα τολμάτε να ψελλίζετε, ή ο Υπουργός της δικής σας Κυβέρνησης; Τον διαψεύδετε, λέει ψέματα ο κ. Αλογοσκούφης, ή μήπως λέει ψέματα το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Εάν ο Υπουργός σας λέει ψέματα, ως παράταξη της διαφάνειας και της ηθικής που ισχυρίζεστε ότι είστε, πρέπει να καταψηφίσετε και τον Ισολογισμό και τον Υπουργό σας!

Εάν όχι, σταματήστε ακόμα και σήμερα να λέτε πράγματα που και σεις οι ίδιοι δεν τα πιστεύετε!

Σταματήστε τη γενική προεκλογική ρητορική σας, γιατί τα περί «αδιαφάνειας» και «κρυφών λογαριασμών» της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν φτηνά κατασκευάσματα, χάρτινα, για να επιτύχετε δύο στόχους:

 • Να ενοχοποιήσετε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και τον Κώστα Σημίτη.

 • Να δικαιολογήσετε τη λεγόμενη « απογραφή », μια διαδικασία που έβλαψε το κύρος της χώρας, υπονόμευσε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έγινε το όχημα για να προχωρήσουν οι πιο αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές σας.

Έπεσαν οι μάσκες και αποκαλυφτήκατε, κύριοι της Ν.Δ.! Και έρχεστε ορισμένοι σήμερα εδώ και λέτε ότι «θα ψηφίσετε κατ’ ανάγκη και κατά συγκατάβαση» τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Καλύτερα να σιωπάτε, γιατί ο δικός σας Προϋπολογισμός του 2005 έπεσε έξω σε όλα τα σημεία του και εκεί που αναθεματίζατε τις τιτλοποιήσεις, τώρα είστε κρεμασμένοι απ’ αυτές!

Η σύγκριση είναι συντριπτική. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2005 από την Κυβέρνησή σας, είναι υπόδειγμα αποτυχίας:

 • Μιλούσατε για αύξηση των επενδύσεων κατά 5,8% και έχουμε μόνο 1%,

 • Μιλούσατε για αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 9,2% και θα έχουμε μείωση

 • Μιλούσατε για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10,4% και θα έχουμε, εάν θα έχουμε, αύξηση 5%

 • Μιλούσατε για αύξηση των δαπανών κατά 4,9% και έχουμε αύξηση 6,4%.

Ψάχνω τα 10 δις από τη μείωση της σπατάλης που υποσχεθήκατε και δεν τα βρίσκω!

Την περασμένη άνοιξη βάλατε νέους έμμεσους και επαχθείς για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα φόρους και τώρα ετοιμάζετε κι άλλους, καθώς και σοβαρές περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα θίξουν αποκλειστικά την περιφέρεια.

Κι ακόμα, κάνατε τη χώρα μας πρωταθλήτρια της ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα… κατορθώματά σας!

Ψηφίστε λοιπόν αυτόν τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2003 με το χέρι στην καρδιά και με το κεφάλι ψηλά, γιατί δεν θα έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε άλλον τέτοιο!