Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/10/2005

 

Καλαμάτα, 8 Οκτώβρη 2005

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Aγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλω κατ’ αρχήν να συγχαρώ την Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία που πήρε να διοργανωθεί σήμερα αυτή η ημερίδα. Λέω σήμερα γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας είναι πολλά και μεγάλα:

  • Δραματική μείωση του εισοδήματός τους, με την πτώση των τιμών για προϊόντα που ο καταναλωτής (χάρη στους κερδοσκόπους που αλωνίζουν στην αγορά) τα πληρώνει μέχρι και 4 φορές επάνω, από τις εισαγωγές προϊόντων τρίτων χωρών χωρίς επαρκείς ελέγχους και χωρίς την ενεργοποίηση των ρητρών διασφάλισης της εγχώριας παραγωγής.

  • Προβλήματα καθυστερήσεων στις εκτιμήσεις και στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, παρ’ ότι η Ν.Δ. σαφώς δεσμεύτηκε προεκλογικά για δραστική συντόμευση των προθεσμιών.

  • Συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ, α΄ ύλες, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα, κλπ.), εκεί που ο Πρωθυπουργός είχε προεκλογικά υποσχεθεί ακριβώς το αντίθετο – 5,1% αύξησης του κόστους είχαμε φέτος, με βάση επίσημα στοιχεία της ΕΥΣΥΕ.

  • Έλλειψη ενημέρωσης, υποστήριξης και στοιχειώδους προετοιμασίας τους για την προσαρμογή τους στη νέα ΚΑΠ, για τα νέα μοντέλα επιδοτήσεων που θα εφαρμοστούν και τις προϋποθέσεις τους, για την πολλαπλή συμμόρφωση σε τουλάχιστον 30 κανόνες, για τις αναμενόμενες επιπτώσεις ή και τον κίνδυνο εγκατάλειψης, αλλά και για την αναγκαία αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, με βάση έγκαιρο και επαρκή σχεδιασμό κατά προϊόν και περιοχή, με προώθηση των ποιοτικών προϊόντων κλπ.

Η Ν.Δ. πέρα από σκόρπιες, ολιγόλογες και ανεύθυνες ρητορείες δεν πήρε ποτέ την ευθύνη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πολιτική θέση στο μεγάλο ζήτημα της μεταρρύθμισης. Δεν το έκανε ούτε το 2002 ούτε το 2003 ούτε στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Χρέος δικό μας σήμερα είναι μέσα από μια διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες και τους φορείς τους να εντάξουμε τη νέα ΚΑΠ σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία.

Ένα εθνικό σχέδιο που θα επαναπροσδιορίζει στόχους και προτεραιότητες ώστε η αγροτική οικονομία να αποτελέσει ζωντανό και ισότιμο κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας.

Στηριγμένοι στην απαράμιλλη ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων πρέπει να χτίσουμε δομές που θα οδηγούν σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία, σε μια ύπαιθρο που πρέπει να μπει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αυτή την πολιτική πρέπει να την προχωρήσουμε μέσα από τους νέους αγρότες που δυστυχώς δεν τους στηρίξαμε όσο έπρεπε.

Πιστεύω ότι η σημερινή ημερίδα και οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.