Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Σ/Ν «ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/7/2005

 

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Σ/Ν
«ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ».

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με τα αρχικά άρθρα του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα το άρθρο 12,  γίνεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη μικρομεσαία επιχείρηση. Μέσα από τις ρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση για το ωράριο, παρεμβαίνει ουσιαστικά στην αγορά και δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης, αναδιανέμοντας ταυτόχρονα την πίττα υπέρ των μεγαλοεπενδυτών, των λεγόμενων « πολυχώρων». 

Καταδικάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και στο αφανισμό. Ταυτόχρονα κάνει ένα κυβερνητικό πραξικόπημα σε βάρος των κοινωνικών συμφωνιών που έγιναν  και για το θέμα του ωραρίου, αλλά και για τα ζητήματα εκείνα που έχουν σχέση με το υπαίθριο και το στάσιμο εμπόριο.

  Τα άρθρα από το 15 και μετά, συνιστούν μικροβελτιώσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που έχουν  δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εμένα μου θυμίζουν, κύριε Υπουργέ,  τη λαϊκή παροιμία που λέει «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι».

Υπάρχουν, όμως, άρθρα σ’ αυτή την ενότητα που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και που ήδη ο εισηγητής μας σημείωσε ότι θα τα καταψηφίσουμε.

  Για παράδειγμα το άρθρο 18:  Η επίλυση των προβλημάτων μέσα από το άρθρο 18 έπρεπε να γίνει στα πλαίσια ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων, ο οποίος βεβαίως  απουσιάζει. Γίνονται αποσπασματικές ρυθμίσεις και διευθετήσεις. Χρήματα που κανονικά έπρεπε να πάνε για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πάνε μέσα από αυτό το άρθρο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο άρθρο αυτό, υπάρχουν ακόμα και  αντισυνταγματικές διατάξεις, αφού επιχειρείται μονιμοποίηση Αιολικών Πάρκων που εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που παραχώρησε το Δημόσιο σε επενδυτές, χωρίς όμως το δημόσιο να έχει και  την κυριότητα των εκτάσεων αυτών.

Το άρθρο 26 που αναφέρεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.): Στο όνομα της αναβάθμισής και της ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής, επιχειρείται ουσιαστικά ο έλεγχος και η χειραγώγηση της και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, που από την άλλη πλευρά επιχειρείται  η απελευθέρωση της ενέργειας. Αλήθεια, τι θέλετε να κάνετε μέσα από αυτό τον έλεγχο της Ρ.Α.Ε.; Θέλετε να αποφασίζει η Ρ.Α.Ε. αυτά που εσείς σε κυβερνητικό επίπεδο έχετε επιλέξει; Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, δυστυχώς, συνέχεια εκείνης που κάνατε για την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών.

Κλείνοντας, σχετικά με τα όσα ελέχθησαν μέσα και έξω από την αίθουσα της Βουλής για τη στάση του ΣΕΒ θέλω να πω τα εξής: Οι προκλήσεις του ΣΕΒ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Τους ανοίξατε την όρεξη και δεν κρατιούνται με τίποτα… Τους τάξατε εργοδοτικούς παραδείσους με απορυθμίσεις και Διευθυντικές αυθαιρεσίες και τώρα ζητάνε και τα ρέστα.

Αντί να δουν τις ευθύνες τους, για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την επανεπένδυση κερδών, την εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, την ποιότητα του management τα θέλουν όλα.

Θέλουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις, θέλουν και άλλα προνόμια.

Μου θυμίζουν τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας που ενώ δεν κάνουν τίποτα, τα θέλουν όλα.

Αν στόχος της κυβέρνησης είναι να δουλεύουμε με όρους Κίνας -  γιατί φαίνεται ότι σας έχει καταλάβει το σύνδρομο της Κίνας-  περιμένουν τον Ελληνικό λαό πολύ χειρότερες μέρες… Και βέβαια, ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να το ξεχάσει αυτό. Θα σας αμείψει κατάλληλα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές…