Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν «ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/7/2005

Αθήνα, 19

Ιουλίου

2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν
«ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ».

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν σ/ν, η κυβέρνηση πέραν των άλλων έρχεται να ανατρέψει μια πρότυπη κοινωνική συμφωνία, που κυρώθηκε από την κοινή, Υπουργική Απόφαση 1162/97 αλλά και να παραβιάσει την κλαδική ΣΣΕ του Εμπορίου του 2001. Αυτοαναγορεύεστε, κύριοι της κυβέρνησης, σε αυθεντικούς εκφραστές των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, αποφασίζοντας «για το καλό της», χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τη γνώμη της, αλλά και λοιδορώντας τις μεγάλες αντιρρήσεις της!

Ποιός σας ζήτησε την ανατροπή της κοινωνικής συμφωνίας για το ωράριο των καταστημάτων;

Ακόμα δεν πήραμε απάντηση.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, αποδείχθηκε πως κανείς θεσμικός εκπρόσωπος της κοινωνίας δεν σας το ζήτησε. Μήπως το αξίωσαν οι μεγαλοεπενδυτές των πολυχώρων; Πέστε το να το ακούσει η Βουλή και ο Ελληνικός λαός.

Όπως και σε τόσα άλλα θέματα, οι αποφάσεις σας ήταν δογματικές και προειλημμένες. Με κανένα δεν κάνατε διάλογο. Επικαλεστήκατε –και πάλι- ελλείψει επιχειρημάτων, το «κακό ΠΑΣΟΚ» και θεωρήσατε την όποια αντίρρηση «casus belli». Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αλαζονεία και αυταρχισμός, διερωτώμαι τι είναι!

Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείτε με αυτό το ωράριο;

Μη μας πείτε των μικρομεσαίων, γιατί σ’ αυτό σας απάντησαν οι ίδιοι.

Μη μας πείτε των εργαζόμενων, γιατί και σ’ αυτό πήρατε απάντηση από τη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Μη μας πείτε των καταναλωτών, γιατί ούτε μια οργάνωση δεν σας το ζήτησε, έστω για τα μάτια! ‘Οσο για το επιχείρημα ότι ο καταναλωτής ψωνίζει ακριβά, παίρνει «ότι βρεί μπροστά του» (!), αφού δεν έχει τη δυνατότητα να ψάξει, επειδή είναι λίγες ώρες ανοικτά τα καταστήματα», αυτά τα αφήνω στην κρίση του κάθε πολίτη, που έχει στοιχειώδη επαφή με την τσέπη του, με τα περίπτερα και με την ελληνική πραγματικότητα! Βέβαια όλους τους παραπάνω, την ΓΣΒΕΕ, τη ΓΣΕΕ, τους εμπόρους, τους καταναλωτές, όσους δηλαδή αντιδρούν στις ρυθμίσεις σας, ο κ. Καραμανλής τους ονομάζει, δυνάμεις της συντήρησης. Μήπως κύριοι της κυβέρνησης, με τη δική σας λογική, οι δυνάμεις της προόδου είναι οι μεγαλοεπενδυτές των πολυχώρων;

Όσο για την αύξηση της κατανάλωσης χωρίς λεφτά, μόνο με παραπάνω διαθέσιμο χρόνο για ψώνια, αυτό δεν το προβλέπει μέχρι σήμερα καμιά Οικονομική Θεωρία!

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Επιμένετε να παραβλέπετε πως σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπάρχει γενικό πλαίσιο ωραρίου, αλλά εφαρμόζονται εκατοντάδες μικρότερα τοπικά ωράρια, γιατί οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν τι θα ισχύει σε κάθε περιοχή.

Ξεχάσατε γρήγορα φαίνεται τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη που στο Βήμα στις 08-12-04 έλεγε: «Το ωράριο πάει μια χαρά και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Οι τοπικές κοινωνίες και τοπικοί φορείς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας τις συνθήκες της τοπικής αγοράς και εφαρμόζουν το ωράριο που αντιστοιχεί».

Το εθνικό πλαίσιο ωραρίου που έχουμε με τη συμφωνία του 1997, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Κι αυτό, χωρίς να υπολογίζουμε τις ρυθμίσεις για τις τουριστικές περιοχές.

Εσείς αυξάνετε το ωράριο λειτουργίας στις 138 ώρες την εβδομάδα και λέτε «αν θέλει η Ν.Α, θα μπορεί –μόνο- να το αυξήσει». Μα αν το αυξήσει, πάλι θα έχουμε 54 διαφορετικά ωράρια στη χώρα, πέρα από ότι ισχύει ειδικά για τις τουριστικές περιοχές. Η ομοιομορφία για την οποία κόπτεσθε, πάει περίπατο!

Ας μην κοροϊδευόμαστε...

Στόχος σας δεν είναι η προσαρμογή στα ισχύοντα στην Ε.Ε. Σας είπαμε ακριβώς τι ισχύει εκεί και πως ισχύει.

Στόχος σας δεν είναι να αυξηθεί ο τζίρος. Πως ν’ αυξηθεί, αφού η αγοραστική δύναμη όχι απλώς είναι δεδομένη, αλλά με δική σας ευθύνη συρρικνώνεται διαρκώς; Η αγορά «στεγνώνει». Επενδύσεις δε γίνονται. Τα χρέη των νοικοκυριών αυξάνονται. Οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν 66% στο Α’ πεντάμηνο του 2005.

Στόχος σας δεν είναι να καταπολεμηθεί η ακρίβεια. Είναι φθηνότερες οι τιμές στα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας; Για ρωτήστε τους καταναλωτές! Άλλωστε ο κ. Φώλιας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, είχε πει (Οικονομικός Ταχυδρόμος, Μάιος 2003) πως η διεύρυνση του ωραρίου θα ανεβάσει τις τιμές κατά 2-3%. Τα ξεχάσατε αυτά;

Ούτε βέβαια είναι στόχος σας να δημιουργηθεί απασχόληση. Εκτός αν θεωρείτε δημιουργία απασχόλησης κάποιες θέσεις μερικής απασχόλησης των 300 ευρώ το μήνα, που θα καταστρέψουν πολλαπλάσιες θέσεις στα μικρότερα καταστήματα και στους αυτοαπασχολούμενους, ιδίως της περιφέρειας. Το λέει η ευρωπαϊκή εμπειρία, το λέει έγκυρη πανεπιστημιακή μελέτη του Παν/μιου της Μαδρίτης. 227 υπάλληλοι ενός μεγαλοκαταστήματος καταστρέφουν 318 θέσεις σε μια μεσαία επιχείρηση και 1557 παραδοσιακούς καταστηματάρχες.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις ΜΜΕ διαπιστώνει πως η διεύρυνση του ωραρίου «σκοτώνει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνθλίβει την κερδοφορία τους, επιβαρύνοντάς τις με αυξημένο λειτουργικό κόστος, που μόνο οι «μεγάλοι» μπορούν να αντέξουν, φορτώνοντάς το, φυσικά, στον καταναλωτή.

Με την εξυπηρέτηση για άλλη ακόμη μια φορά των ολίγων και των ισχυρών, η Κυβέρνησή σας φορτώνει με δυσβάσταχτα βάρη τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο τους μικρομεσαίους της Περιφέρειας.

Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως «ήρθε η ώρα της Περιφέρειας». Από όσα σηματοδοτούν αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» στο ωράριο των καταστημάτων, φαίνεται ήρθε η ώρα, να πληρώσει η περιφέρεια...

‘Οπως δείχνει και το σ/ν που φέρατε για τα εργασιακά, οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» της Κυβέρνησης οδηγούν σε οπισθοδρόμηση, σε αποδυνάμωση, αφαίμαξη και φτώχυνση των πολλών, σε όφελος των λίγων.

Το όραμά της είναι μια «αγορά των ισχυρών», με ανταγωνισμό του «όποιος μπορεί, και όπως αντέξει», με κεντρικά χειραγωγούμενες και διαλυμένες τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, που θα διαθέτουν, ωστόσο, ανθηρά πολυκαταστήματα και πολυχώρους, εν μέσω της λοιπής ερήμου....

Λυπάμαι, αλλά θεωρώ χρέος μου, ως βουλευτής της Περιφέρειας και ως πολίτης, να διαφωνώ ριζικά με αυτό το «όραμα».

Γι’ αυτούς τους λόγους και για όσα ήδη επισήμαναν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και άλλοι συνάδελφοι, καταψηφίζω αυτό το σ/ν επί της αρχής.