Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/7/2005

 

Αθήνα, 04 Ιουλίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Η ενημέρωση, ο διάλογος και η συμμετοχή των περιφερειακών, των τοπικών αρχών, με στόχο την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις αναπτυξιακές επιλογές, τίθεται από τους Κανονισμούς της Ε.Ε. ως βασική προϋπόθεση για τον περιφερειακό και τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου 2007-2013.

Το Ερώτημα είναι: έχουμε στα χέρια μας όλα τα απαραίτητα δεδομένα, κριτήρια και στοιχεία, ώστε ενεργά και ισότιμα να συμμετάσχουμε όλοι; ‘Εχουμε, λ.χ., μια πλήρη και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της φιλοσοφίας και των αποτελεσμάτων του μέχρι σήμερα υλοποιούμενου ΠΕΠ;

Αυτά περιμέναμε να ακούσουμε από την κα. Περιφερειάρχη που μίλησε πρώτη. Δυστυχώς δεν τα ακούσαμε.

Οι πολυάριθμοι τοπικοί φορείς, που είδαν έργα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή τους να μένουν τελικά απέξω, κονδύλια και δράσεις να μην επαρκούν, σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της Περιφέρειας και των νομών μας, μπορούν να ελπίζουν σε μια διαφορετική φιλοσοφία αξιολόγησης και ιεράρχησης των προτάσεών τους, σε καλύτερη ενημέρωση αλλά και σε λιγότερη γραφειοκρατία από εκείνη που αντιμετώπισε ο καπετάν - Βασίλης για τη δημιουργία της Π.Ο.Τ.Α.

  • Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε δράσεις και κονδύλια επαρκή να καλύψουν το σοβαρό αναπτυξιακό έλλειμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που δεν έχει μέχρι σήμερα λάβει το μερίδιο που της αναλογεί;

  • Με ποιό τρόπο διασφαλίζουμε ότι δεκάδες απαραίτητα έργα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και των νομών μας δεν θα μείνουν, πάλι, στα αζήτητα, όπως λ.χ. πολλά έργα του νομαρχιακού οδικού δικτύου και έργα βιολογικού καθαρισμού, με έτοιμες μελέτες, του Ν. Μεσσηνίας;

Με πολλαπλά διαπιστωμένο το σοβαρό αναπτυξιακό δυϊσμό των Νομών «Βορρά-Νότου», πως θα διασφαλίσουμε, στο νέο σχεδιασμό, μια δίκαιη κατανομή των κονδυλίων από νομό σε νομό, μια κατανομή που πραγματικά να αντιστοιχεί σε σαφή και τεκμηριωμένα αναπτυξιακά, πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια;

Διαθέτουμε, σήμερα, μια πραγματικά βελτιωμένη βάση περιφερειακών και νομαρχιακών δεδομένων, ανάλυση αυτών των δεδομένων και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων; ‘Η απλά επαναλαμβάνουμε, ελαφρώς τροποποιημένα, τα όσα λέγαμε για την Περιφέρεια, τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητές της κατά το σχεδιασμό των προηγούμενων ΠΕΠ;

Τι το καινούργιο κομίζει, πέρα από τις οργανωτικές και διαδικαστικές αλλαγές που απαιτεί η ίδια η Ε.Ε, αυτή η νέα προγραμματική περίοδος;

‘Εχει η σημερινή Κυβέρνηση σχέδιο για την Περιφέρεια και για τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας, ή σχεδιάζουμε μόνο τυπικά, απαντώντας σε προκατασκευασμένα ερωτηματολόγια, μόνο και μόνο γιατί αυτό απαιτούν οι κοινοτικοί κανονισμοί;

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, κατευθύνσεις και προτεραιότητες κατά κλάδο και περιοχή. Η σημαντικότατη μείωση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «κόβει τα πόδια» στην ουσιαστική ενίσχυση των επενδύσεων και των υποδομών στην Περιφέρεια, ενω τίποτα δεν δείχνει πως θα υπάρξει βελτίωση, για το θέμα αυτό, στο άμεσο μέλλον. Ενώ όλοι περιμέναμε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών υποδομών θα έφτανε η ώρα της περιφέρειας. Αυτή όμως δεν ήρθε. Μάλλον, ήρθε η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Και τέλος, μια και μιλάμε για πόρους, είναι γνωστό πως η συζήτηση για την «προίκα» του Δ’ ΚΠΣ, γίνεται υπό ιδιαίτερα δυσμενείς όρους.

Καλούμαστε μάλιστα σήμερα να… καταρτίσουμε Αναπτυξιακό Σχέδιο χωρίς καν να γνωρίζουμε ποιά θα είναι η συνολική «πίτα» του Δ’ ΚΠΣ για τη χώρα μας. Και είναι βέβαιο πως αυτή θα είναι δραστικά μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο ΚΠΣ, λόγω της μειωμένης διαπραγματευτικής ικανότητας και του γενικότερου κακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί, με ευθύνη της Κυβέρνησης, για τη χώρα μας στην Ε.Ε. (Απογραφή, βασικός μέτοχος κλπ.) και δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο και η δική μας περιφέρεια θα είναι εντός ή εκτός του Δ’ ΚΠΣ.

Ο ουσιαστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός που χρειαζόμαστε είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τη γενικόλογη αναπαραγωγή των αξόνων, των μέτρων και των δράσεων που εκ προοιμίου θέτει η Ε.Ε, χωρίς να απαντάμε σε κρίσιμα ερωτήματα «πως ακριβώς» και «γιατί» πρέπει να γίνει αυτό. Είναι, επίσης, κάτι τελείως διαφορετικό από το απλό άθροισμα των αιτημάτων των φορέων της Περιφέρειας ή και κάθε Νομού.

‘Εχουμε την ευκαιρία να βάλουμε σαφείς στοχεύσεις, ιεραρχήσεις και κριτήρια, ώστε να υπάρχει συνοχή και συμπληρωματικότητα των επιλογών που θα προωθήσουμε. Θα είναι τραγικό λάθος να καταλήξουμε σε ένα «παζλ» ασύνοχων δράσεων, στη λογική του «να πάρουμε ότι μπορέσουμε».

Οι προτεραιότητες και οι αναπτυξιακές μας εκκρεμότητες είναι γνωστές και συγκεκριμένες. Αναφέρομαι ενδεικτικά:

  • στην ολοκλήρωση του εθνικού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

  • στη δημιουργία πολυδύναμων εμπορευματικών κόμβων συνδυασμένης μεταφοράς.

  • στην επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, που θα ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νομών μας και θα ενεργοποιήσει τις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές που σήμερα υπολειτουργούν. Η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας με φυσικό αέριο, του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης, και βέβαια θα αποτρέψει άλλες ενεργειακές λύσεις, μη συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, όπως η προταθείσα μονάδα λιγνιτοπαραγωγής στο Ακριτοχώρι.

  • στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής, με βάση την τυποποίηση, την ονομασία προέλευσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής. Και να σημειώσω πως για να γίνει αυτό δεν αρκούν οι επιδοτήσεις μεμονωμένων καινοτόμων σχεδίων, αλλά απαιτείται και η λειτουργία κατάλληλων υποδομών ενημέρωσης και ολοκληρωμένης συμβουλευτικής υποστήριξης των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών σε κάθε καποδιστριακό Δήμο. Θέλω εδώ να σημειώσω ότι, παρά της προεκλογικές δεσμεύσεις για τη δημιουργία των αγροτικών ΚΕΠ, οι εξαγγελίες αυτές έχουν πάει στις καλένδες. Όπως στις καλένδες έχει παραπεμφθεί και η μείωση του καλλιεργητικού κόστους που σήμερα είναι απαγορευτικό για όλες τις καλλιέργειες. Αντί για μείωση του Φ.Π.Α. είχαμε αύξηση.

  • στη στήριξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και στην επένδυση σε κατάλληλα καταρτισμένο Ανθρώπινο Δυναμικό, σε ειδικότητες και τομείς που πραγματικά να στηρίζουν τις παραγωγικές ανάγκες της Περιφέρειάς μας.

  • στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και του τουρισμού ποιότητας, αλληλένδετα με την ανάδειξη του φυσικού κάλλους και του πολιτιστικού πλούτου των νομών μας, που είναι ανεπίτρεπτο να παραμένει αναξιοποίητος, να έχουμε δηλαδή Κάστρα, εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αφημένα στην τύχη τους λόγω ανεπάρκειας είτε μελετών είτε και κονδυλίων και άλλα τέτοια, ιδιαίτερα γνωστά στους συμπολίτες μου στη Μεσσηνία.

Στην Μεσσηνία πέραν των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και της έλλειψης υποδομών και ποιότητας στον τουριστικό τομέα, μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη του εσωτερικού οδικού δικτύου.

Οι δρόμοι:

· Φιλιατρά – Πύλου – Μεθώνης

· Καλαμάτα – Πύλος

· Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Οίτυλο και

· Καζάρμα – Χώρα

Είναι σε απαράδεκτη κατάσταση και κανένας δεν γνωρίζει αν θα τελειώσουν και ποτέ.

Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι,

Είναι περιττή και επικίνδυνη πολυτέλεια να ξοδεύουμε δυνάμεις, χρόνο και χρήμα σε «τυπικούς προγραμματισμούς», επειδή αυτό απαιτούν οι διαδικασίες προσέλκυσης των κοινοτικών πόρων.

Χρειαζόμαστε ένα ουσιαστικό και ολοκληρωμένο Σχέδιο και για την Περιφέρεια και για τον κάθε Νομό, με σαφείς, καινοτόμες, τεκμηριωμένες και συνεκτικές επιλογές ανάπτυξης, που κατά προτεραιότητα να γεφυρώνουν τις υπάρχουσες και σοβαρές ανισότητες ανάμεσα στους νομούς της Περιφέρειας, αφ’ ενός, ανάμεσα στις περιοχές του κάθε Νομού, αφ’ ετέρου.

Σας ευχαριστώ.