Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/6/2005

 

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αποτελεί τουλάχιστον πολιτική πρόκληση για τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα πολίτη η επιλογή του κ. πρωθυπουργού να έρθει στην εθνική αντιπροσωπεία και να μιλήσει με αυτό τον τρόπο.

Γιατί είστε εσείς εκείνοι κ. Πρωθυπουργέ  που προσπαθείτε να ισοπεδώσετε ακόμη και σήμερα ό,τι  πιο θετικό έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια κάνοντας αντιπολίτευση στο παρελθόν.

Γιατί είστε εσείς, η κυβέρνηση της Ν.Δ., που προεκλογικά εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό.

Μιλήσατε τότε για πραγματική σύγκλιση, για στήριξη των ασθενέστερων λαϊκών τάξεων , για στήριξη του εισοδήματος του Αγρότη.

Έρχεστε μετά τις εκλογές και μιλάτε για ήπια προσαρμογή  για αλλαγές με τη συναίνεση των εργαζομένων.

Σήμερα πέφτουν οι μάσκες….

Αφού πέρασαν 15 μήνες μέσα στους οποίους:

 •   Σκανδαλωδώς στηρίξατε την παραοικονομία και τους μεσάζοντες σε βάρος των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 • Αναδιανείματε το εισόδημα εξωθώντας τις ασθενέστερες λαϊκά τάξεις και τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και του ΙΚΑ στο κοινωνικό περιθώριο μέσα από τη μείωση και όχι την αύξηση των συντάξεων τους.

 • Δώσατε προνόμια στους μερισματούχους, τους έχοντες και κατέχοντες με τη μείωση της φορολογίας από 40% στο 25% και άλλα ανάλογα μέτρα στον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο.

 •  Καταδικάσατε την περιφέρεια στη στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση αφού παγώσατε όλα τα έργα χωρίς να προκηρύξετε κανένα νέο. Η ώρα της περιφέρειας δεν ήρθε ακόμη. Μάλλον ήρθε η ώρα της αλήθειας για τα μεγάλα τα λόγια τα απατηλά.

 •  Οδηγήσατε την ανεργία και πάλι σε διψήφια νούμερα….  

 • Κατασκευάσατε γαλάζιες παράγκες για την πρόσληψη των νέων που αγωνίζονται και αγωνιούν για μια θέση εργασίας.

 •   Οδηγήσατε τους αγρότες σε απόγνωση με τιμές εξευτελιστικές κάτω και από το καλλιεργητικό κόστος, το οποίο καθημερινά αυξάνεται.

 •   Αυξήσατε το Φ.Π.Α. και του έμμεσους φόρους που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα. Πέστε μας, κύριοι της κυβέρνησης, εάν σήμερα δεσμεύεστε ότι δεν θα παρθούν και νέα μέτρα, ότι δεν θα έχουμε νέους φόρους;

 •  Οδηγήσατε και οδηγείτε καθημερινά τα νοικοκυριά στην υπερχρέωση και στην απελπισία. Πενήντα έξι δις ευρώ έχει φτάσει το ύψος  του δανεισμού που αυξάνεται με ρυθμούς της τάξεις του 28% και πάνω.

Κάντε μια βόλτα, κύριοι της κυβέρνησης, όχι στο Κολωνάκι και στο Ψυχικό αλλά στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά στη Μέλπεια και στην Ηλέκτρα, στις ξεχασμένες περιοχές της ορεινής Τριφυλίας και της Μάνης, να ακούσετε τον καημό του πολίτη, να καταλάβετε τι σημαίνει γι’ αυτόν ακρίβεια και ανεργία.

Μόνοι κερδισμένοι, κύριοι συνάδελφοι, από αυτή την πολιτική είναι οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι, οι μεταπράτες και οι υποψήφιοι αγοραστές.

Έρχεστε σήμερα μετά από 15 μήνες αντιπολιτευτικής διακυβέρνησης να παραστήσετε και τους μεταρρυθμιστές… για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάτε κύριοι της κυβέρνησης;

Μεταρρύθμιση σημαίνει δομική αλλαγή – ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός λειτουργιών και διαδικασιών εξυπηρέτησης του πολίτη.

Μεταρρύθμιση σημαίνει κοινωνική πρόοδος.

Εσείς μας οδηγείτε σε κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Αντί για μεταρρυθμίσεις επιχειρείτε απορυθμίσεις και κατεδάφιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Θέλετε να μας οδηγήσετε σε εργασιακό Μεσαίωνα..

Θέλετε να στείλετε το λογαριασμό στους πολίτες. Αυτοί θα πληρώσουν με τη φορολογία τους τις κοινωνικά άδικές σας επιλογές.

 •  Είναι μεταρρύθμιση κ. Αλογοσκούφη η χρυσοπληρωμένη εθελούσια έξοδος 5.000 υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.;

 •  Είναι μεταρρύθμιση η ανασφάλεια και ο εκφοβισμός που θέλετε να περάσετε στους εργαζόμενους με την κατάργηση των εργασιακών τους σχέσεων;

Έτσι πιστεύετε ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα;

Είναι ξένες, φαίνεται, σ’ εσάς οι έννοιες: υποκίνηση, η έννοια της εκπαίδευση και της κατάρτισης, της αποκέντρωσης, του συμμετοχικού μάνατζμεντ. Είστε η αμετανόητη Δεξιά, η Δεξιά του βούρδουλα! 

Δεν γνωρίζετε ότι ίδιες συμβάσεις σαν αυτές που θέλετε να καταργήσετε στον Ο.Τ.Ε., στο δημόσιο και σε άλλες Δ.Ε.Κ.Ο. έχουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η ALPHA – ΤΡΑΠΕΖΑ;

Και όμως είναι πρώτες σε ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα. Γιατί εκεί δε τους εμπόδισε η μονιμότητα;

 • Είναι μεταρρύθμιση και πρόοδος η ισοπέδωση προς τα κάτω;

Η λύση για σας στο πρόβλημα της φτώχειας και της ανεργίας είναι φαίνεται να γίνουμε όλοι φτωχοί και άνεργοι. Δεν θα έχουμε έτσι μέτρο σύγκρισης, δεν θα μας πειράζει η διαφορά.

 •   Είναι μεταρρύθμιση να απαλλάξουμε τις τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα επικουρικά ταμεία δημιουργώντας ένα Ν.Π.Δ.Δ. στη θέση των ταμείων που είναι Ν.Π.Ι.Δ. ;

 •  Είναι μεταρρύθμιση να χαρίζετε στους τραπεζίτες πάνω από 3 δις ευρώ;

Γιατί τόσα θα τους χαρίσετε με αυτά που θέλετε να κάνετε….

Και μιλάτε, σήμερα μίλησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, για το ΤΙΠΙΛΤ, για διακόσια εκ. ευρώ για ένα ταμείο το οποίο ήταν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, είχε την εγγύηση του κράτους κι ήταν υποχρεωμένο το κράτος να το στηρίξει και να το καλύψει, για ένα ταμείο από το οποίο αφαίρεσαν όλους τους νέους συναδέλφους; Και μιλάει, λοιπόν, για διακόσια πλασματικά εκ. ευρώ, όταν χαρίζετε πάνω από τρία δισεκατομμύρια;

Τι είδους αλήθεια «ευέλικτο» Δημόσιο τομέα ονειρεύεστε; Αυτόν της αποσταθεροποίησης, της πελατειοκρατίας και της αυθαιρεσίας με τη νέα γενιά συμβασιούχων, που συστηματικά δημιουργήσατε, ενώ υποσχεθήκατε να τους καταργήσετε;

Αυτόν όπου 9 στις 10 προσλήψεις το 2005 ,με τα δικά σας στοιχεία, είναι συμβασιούχοι;

Αυτόν τον Δημόσιο τομέα που προσπαθείτε να δομήσετε με την κατάργηση του ΑΣΕΠ και με τους Χούπηδες του Υπουργείου  Εσωτερικών;

Χύνετε τελευταία κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Σας έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τους εργαζομένους εκεί;

Ο στόχος σας φυσικά είναι άλλος.

Θέλετε να φέρετε σε σύγκρουση τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, για να βρείτε υποστηρικτές και να περάσετε την πολιτική σας.

Εάν σας ενδιαφέρει πράγματι και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχετε παρά να ασχοληθείτε με τα προβλήματά του:

 • Με τα μεροκάματα που είναι μεροκάματα πείνας

 •  Με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις Σ.Σ.Ε.

Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά δεν εφαρμόζονται, ότι υπάρχουν ωράρια λάστιχο, υπερωρίες που δεν πληρώνονται, ένσημα που δεν κολούνται.

Όμως εσείς αντί αν σταθείτε δίπλα τους θέλετε να ανοίξετε ακόμη περισσότερο τις πόρτες…

 •  Να αφήσετε ελεύθερες τις απολύσεις

 •  Να απελευθερώσετε το ωράριο των καταστημάτων

 • Να καταργήσετε το οκτάωρο και να αφήσετε τη ρύθμιση του ωραρίου στο διευθυντικό δικαίωμα

Αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα που οραματίζεστε;

Γι’ αυτό ονομάσατε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας;

Θα ανταγωνιστείτε έτσι την...Κίνα, ή μήπως τη Βουλγαρία με τους μισθούς των 100 ευρώ το μήνα;  Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας όραμα; Αυτές είναι οι σύγχρονες μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις στην κοινωνία της Γνώσης, στη σύγχρονη οικονομία, στην κοινωνία των πολιτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζω την κυβέρνηση.