Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ ,με θέμα «Ασφαλιστικό- Πορεία Εφαρμογής της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/5/2005

Αθήνα,

16 Μαΐου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΠΟΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της, τόσο δια στόματος Πρωθυπουργού, όσο και δια του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ότι: «Προχωρούμε στην εφαρμογή των Ν.3029 και 3232/2002 που ψήφισαν οι απελθούσες κυβερνήσεις», στην πράξη δεν κάνει τίποτε για να εφαρμόσει αυτούς του νόμους.

Νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Νόμους που με βάση και τη μελέτη της ΓΣΕΕ αποδεικνύεται ότι εάν υλοποιηθούν πλήρως, μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι και το 2027.

Α. Σε ότι αφορά στον τομέα της χρηματοδότησης:

 • Τα χρέη του κράτους στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 4,1 δις ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις. Τα χρέη των ιδιωτών προς το ΙΚΑ τη χρονιά που πέρασε ήταν, χωρίς προσαυξήσεις, 2,1 δις ευρώ.

Σ’ αυτά τα χρέη δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο εργοδοτικές εισφορές, αλλά και εισφορές των ίδιων των εργαζομένων που εισπράχθηκαν από του εργοδότες και δεν αποδίδονται στο ΙΚΑ.

Αντί να λύσετε το μείζον αυτό πρόβλημα, που συνιστά κλοπή των εισφορών των ασφαλισμένων, με αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, επιλέξατε τη ρύθμιση….

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά:

 • Μόνο το 20% των οφειλετών πήγε να κάνει ρύθμιση.

 • Από την εισφοροδιαφυγή το ΙΚΑ χάνει 1,8 δις ευρώ το χρόνο.

 • Από τη μη καταβολή από τα ταμεία εργοδοτών ( ΟΑΕ, ΤΣΑ, κτλ) των υποχρεώσεών τους στο ΙΚΑ, που τους παρέχει υπηρεσίες υγείας, οφείλονται 1,2 δις ευρώ.

Από αυτά έχετε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2005 265 εκατομμύρια ευρώ.

Που είναι τα υπόλοιπα;

Τι κάνει για αυτά η Κυβέρνησή σας, κύριε Υπουργέ;

Ποιος είναι ο ρόλος σας για την εφαρμογή των νόμων;

Είναι μήπως ρόλος θεατή, ή μήπως τροχονόμου;

Με αυτή τη στάση, πιστεύετε πως διαπαιδαγωγείτε θετικά την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες φορολογούμενους;

Β. Σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προέβλεπε ο Ν.3029/02, ο κ. Υπουργός έλεγε: «Προχωρούμε μετά από κοινωνικό διάλογο στον διοικητικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με συνέχιση των συγχωνεύσεων, ομαδοποιήσεων, ενοποιήσεων».

Αλήθεια, που είναι ο διάλογος για την υλοποίηση των παραπάνω, με τη ΓΣΕΕ και τα ενδιαφερόμενα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης;

Μη μας πείτε ότι κάνετε διάλογο με τους τραπεζοϋπαλλήλους…

Γιατί κάθε άλλο παρά το ασφαλιστικό των εργαζομένων στις Τράπεζες θέλετε να επιλύσετε…

 • Θέλετε να ελαφρύνετε τις Τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εφαρμόσουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, φορτώνοντας στο κράτος ένα τεράστιο βάρος.

 • Θέλετε να εμφανίσετε μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με την εγγραφή των χρημάτων που θα σας δώσουν οι τράπεζες στον προϋπολογισμό του επικουρικού ταμείου που προτείνετε να συσταθεί ως ΝΠΔΔ .

 • Αρνείστε την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ με βάση τις διατάξεις των καταστατικών τους, όπως προβλέπει ο Ν. 3029/02

 • Αρνείστε την δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου με τη μορφή και το περιεχόμενο του άρθρου 11 του Ν. 3029/02.

Η στάση σας αυτή επιδιώκει να εξυπηρετήσει τους δικούς σας στόχους, χωρίς να σας ενδιαφέρει αν και κατά πόσο θα είναι βιώσιμο ένα ταμείο σαν αυτό που προτείνετε, αν και κατά πόσο θα μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων τραπεζοϋπαλλήλων σε μακροπρόθεσμη προοπτική.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλές μεγάλες και σοβαρές εκκρεμότητες, τις οποίες αφήνετε να διαιωνίζονται, σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

 • Το Άρθρο 7 του Ν. 3232/02 προβλέπει την υπαγωγή ανειδίκευτων εργατών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα στην ασφάλιση του ΟΓΑ, οι οποίοι έπρεπε να είχαν ήδη ασφαλιστεί στον ΟΓΑ. 100.000 εργαζόμενοι είναι αυτήν τη στιγμή ανασφάλιστοι, είναι κυριολεκτικά στον αέρα!

 • Για το ΕΚΑΣ είχατε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει διεύρυνση των εισοδηματικών κλιμακίων του σε 12 κλίμακες. Η απαράδεκτη αδιαφορία σας, είχε σαν αποτέλεσμα 35 χιλιάδες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να χάσουν το επίδομα αυτό μέσα στο 2004. 60.000 είναι εκείνοι που θα το χάσουν το 2005, εάν δεν υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας.

 • Το άρθρο 1 του Ν.3232/02 προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού τις διαδοχικής σύνταξης. Η μη υλοποίησή του έχει σαν αποτέλεσμα 150.000 δικαιούχοι του ΙΚΑ και 250.000 στο σύνολο των ταμείων να περιμένουν … στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται!

Τέλος παρά τις σχετικές εξαγγελίες σας για αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος τις ανασφάλιστης εργασίας δεν έχετε κάνει τίποτα.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Δεν έχετε το δικαίωμα να συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν έχετε το δικαίωμα να υπονομεύετε με την πρακτική σας όσα οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με αγώνες και θυσίες και όσα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Εάν πιστεύετε ότι με αυτή σας την πολιτική θα καταφέρετε να απαξιώσετε σε πρώτη φάση, για να καταργήσετε κατόπιν τους νόμους αυτούς, είστε πολύ γελασμένοι! Εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν θα σας το επιτρέψουμε!

Γι’ αυτό, είναι επιτέλους καιρός να αλλάξετε πορεία. Αλλιώς, σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες!