Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν, με θέμα "Εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2003 περί επιβολής ειδικού φόρου κατα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/4/2005

Αθήνα, 06 Απριλίου 2005

Αγαπητές συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι μέτρα πανικού και ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που ψηφίστηκε μόλις πριν 3 μήνες στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού και που τώρα αναθεωρείται και θα αναθεωρηθεί πολλές φορές ακόμη από ότι φαίνεται.

Κύριοι της Κυβέρνησης, διαψεύσατε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σας, που έλεγε το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ πως «Δεν θα πάμε σε πολιτικές εκτάκτων μέτρων προκειμένου να πετύχουμε τους συγκεκριμένους στόχους για το έλλειμμα του 2005», ενώ τόνιζε, το Δεκέμβρη του 2004 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ, ότι «Επιλέγουμε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Από την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και όχι από φορολογικά βάρη. Αυτό είπαμε, σ’ αυτό δεσμευτήκαμε, αυτό κάνουμε».

Αυτό κάνετε;

Μα τότε γιατί η «πραγματική σύγκλιση» με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, που προεκλογικά υποσχεθήκατε, μεταφράστηκε μετεκλογικά σε «ήπια προσαρμογή», για να ενταφιάζεται και αυτή σήμερα.

Με τα πρόσφατα φοροειπρακτικά σας μέτρα, διαλέξατε την εύκολη και κοινωνικά ανάλγητη λύση να στείλετε στους πολίτες το «λογαριασμό»:

  • της δικής σας αδυναμίας να ελέγξετε τα δημόσια έσοδα,

  • της δικής σας ανικανότητας για χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής

  • των δικών σας επιλογών για τη λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή,

  • της δικής σας αναποτελεσματικότητας να ελέγξετε την αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες πρακτικές στην αγορά.

‘Ενα λογαριασμό 4,7 δις ευρώ, από τον οποίο μεγάλο μέρος θα εισπράξετε, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη των οικονομικά ασθενέστερων, από σήμερα και μέχρι το 2007.

Την ίδια στιγμή που ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος θα πληρώσει πάνω από 150 € κεφαλικό φόρο, εσείς προτείνετε χαριστικές ρυθμίσεις.

Και έπεται συνέχεια

  • με την επικείμενη επιβάρυνση της στέγης, που ήδη έχει απορυθμίσει την αγορά ακινήτων,

  •  με την αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων, που ήδη έχουν τιμές - φωτιά,

  • με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Οι επιλογές σας, με τις επικείμενες στρογγυλεύσεις τιμών, συνεπάγονται τουλάχιστον 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες μείωση για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, λέγοντας πως οι επιπτώσεις είναι «προσωρινές» (από πότε οι αυξήσεις ΦΠΑ και έμμεσων φόρων βαπτίσθηκαν «στιγμιαίες»;) ή πως θα τις απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, συγκρατώντας τις τιμές... ‘Ηδη οι έμποροι σας απάντησαν πως δεν έχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο, επικαλούμενοι και πρόσθετο κόστος για τη λογιστική τους προσαρμογή.

Με αυτές τις επιλογές σας καθηλώνετε την ανάπτυξη, επιβαρύνετε τους μικρομεσαίους, επιβαρύνετε το κόστος όλων των επιχειρήσεων της χώρας, ανοίγετε νέο κύκλο αισχροκέρδειας και ανατιμήσεων σε βάρος του καταναλωτή!

Με τις επιλογές σας για τη φορολογία στα φθηνά τσιγάρα διώκετε αυτούς που παράγουν φθηνά τσιγάρα και τιμωρείτε αυτούς που καπνίζουν φθηνά τσιγάρα. Υλοποιείτε τις εντολές των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Βάζετε σε νέα δοκιμασία τους αγρότες μας, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής τους, σε μια περίοδο που το εισόδημά τους φθίνει και που απαιτείται ελάφρυνση των ποσών που πληρώνουν για εφόδια και εξοπλισμό, όπως προεκλογικά δεσμευτήκατε. Και φυσικά δεν φροντίσατε να αυξήσετε ανάλογα το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ που είχε θεσπίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για τη φυτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία, όπως σας επισήμανα σε πρόσφατη Ερώτησή μου.

Σε ποια προοπτική ανάπτυξης, σε ποιο αντίκρισμα για τις θυσίες που του ζητάτε, σε ποιες «καλύτερες μέρες» μπορεί να ελπίζει σήμερα ο Ελληνας πολίτης ;

Με πρόβλεψη πληθωρισμού 3,2% για το 2005 ( εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς τις συνέπειες των νέων μέτρων), για να διατηρηθεί σταθερό το πραγματικό εισόδημα του μέσου καταναλωτή, πρέπει να αυξηθεί ονομαστικά τουλάχιστον κατά 5,2%. Δώσατε τέτοιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, στο σύνολο των αποδοχών τους;

Φυσικά και όχι! Στο άρθρο 2 του σ/ν που συζητάμε, ορίζετε…αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους μόλις 3,6%, υπολογιζόμενες μόνο επι των βασικών μισθών τους. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση των συνολικών αποδοχών τους μόλις κατά 2,2%!

Εσείς δεν είχατε χαρακτηρίσει «φιλοδωρήματα» τις αυξήσεις 6,5% που έδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Εσείς δεν δεσμευτήκατε προεκλογικά για πραγματική σύγκλιση των αμοιβών και των εισοδημάτων. ‘Ολα αυτά ήταν, καθώς φαίνεται, λόγια του αέρα!

Με την εισοδηματική πολιτική που εισηγείσθε, οδηγείτε σε μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό, χωρίς να υπολογίσουμε την πρόσθετη φορολογική τους επιβάρυνση από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και από τη μείωση (από 2,5% σε 1,5%) της έκπτωσης φόρου λόγω παρακράτησης, που θεσπίσατε με τον φορολογικό σας νόμο.

Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν διακρίνω σ’ αυτή την εισοδηματική πολιτική και στα φοροεισπρακτικά μέτρα της Κυβέρνησης, ούτε ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, ούτε ψήγμα αναπτυξιακής πολιτικής.

Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως οι υποσχέσεις σας δεν έχουν καμιά σχέση με τις πολιτικές σας, που επιφυλάσσουν συνεχώς νέα βάρη και θυσίες χωρίς αντίκρισμα για την πλειοψηφία του λαού μας.

Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι έχουμε μια κυβέρνηση όχι απλά ανίκανη , αλλά μια κυβέρνηση που εξαπατά τους πολίτες.