Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/2/2005

Αθήνα, 25

Φεβρουαρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά αυτά που είπε ο κ. Υπουργός και οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος από το περιεχόμενο της ενημέρωσής του. Περιμέναμε καθαρές απαντήσεις για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα τους αγρότες.

Απαντήσεις για το πώς διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση το μείζον ζήτημα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, όπως και για το υψηλό καλλιεργητικό κόστος που είναι απαγορευτικό για κάθε καλλιέργεια και κάθε αγρότη. Δεν πήραμε απαντήσεις για την πολιτική που προτίθεται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.

Αντί για αυτά ακούσαμε γενικολογίες και αοριστολογίες. Αν αυτό συνέβαινε σε μια άλλη εποχή θα έλεγα ότι το πρόβλημα δε θα ήταν τόσο μεγάλο. Όμως σήμερα που οι εξελίξεις τρέχουν σε βάρος του αγρότη, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ οξύ, όταν η Κυβέρνηση δεν παίρνει καθαρές θέσεις.

Δεν είμαι από εκείνους που θα ισχυριστούν ότι η αγροτική κρίση δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Όμως το εισόδημα του αγρότη τους τελευταίους μήνες μειώθηκε και μειώνεται δραματικά. Δεν υπάρχει καμιά ορατή λύση.

Το πρώτο μείζον ζήτημα είναι το πελώριο έλλειμμα ενημέρωσης γενικά και ειδικά για τη νέα ΚΑΠ.

Στο τέλος του Σεπτέμβρη, όταν βρεθήκαμε στην Επιτροπή και συζητήσαμε για την ΚΑΠ ο κ. Τσιτουρίδης μας έδωσε πίνακα με τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων.

Σήμερα, τέλος Φεβρουαρίου, περιμέναμε τη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα. Θα έπρεπε να παρουσιάζει τις δικές της θέσεις στο Κοινοβούλιο αλλά και στους φορείς, όπως και στις ομάδες παραγωγών των αγροτών. Με βάση αυτές τις θέσεις θα έπρεπε να γίνει ο διάλογος.

Τον Ιούνιο η χώρα μας, θα πρέπει να έχει δώσει τις οριστικές της θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τα ζητήματα που προκύπτουν από την μερική ή την ολική αποσύνδεση. Τι σημαίνει το ένα ή το άλλο για τις καλλιέργειες και το εισόδημα του αγρότη; Θα συνδεθεί ναι ή όχι το ζήτημα των επιδοτήσεων με το θέμα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, με τα ζητήματα της ποιότητας και της τυποποίησης;

Για όλα αυτά θα έπρεπε να έχει γίνει από την Κυβέρνηση ενδελεχής ενημέρωση και καμπάνια.

Είχατε υποσχεθεί κ. Υπουργέ , πέρα από τα ζητήματα τρέχουσας συγκυρίας, ότι θα προχωρούσατε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την δημιουργία Κέντρων Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης του Αγρότη. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει στη δημιουργία 25 πιλοτικών τέτοιων Κέντρων.

Όμως δεν είναι μόνο τα ζητήματα της ενημέρωσης που απασχολούν τον αγρότη. Είναι και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση που βρισκόμαστε σήμερα. Εκείνο που περιμέναμε να ακούσουμε αφού η Κυβέρνηση μιλάει για ανταγωνιστική γεωργία είναι τι κάνετε σε σχέση με τους νέους αγρότες που αποτελούν την ελπίδα και την προοπτική για τον τόπο μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα ενίσχυσης των νέων αγροτών δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Είναι γραφειοκρατικό και ελλιπές.

Επίσης εκείνο που περίμεναν να ακούσουν οι ομάδες παραγωγών, που ασχολούνται με τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής με τα ποιοτικά και τα βιολογικά προϊόντα, είναι τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να ενισχύσει αυτούς τους τομείς. Τομείς κρίσιμους και ουσιαστικούς για μια νέα πορεία στον Αγροτικό τομέα. Όμως ούτε σε αυτά τα ζητήματα δεν ακούσαμε τίποτα σχετικό, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική από την πλευρά σας.

Αντίθετα ακούστηκαν πολλά πράγματα σχετικά με τις ζημιές και τις καταστροφές. Θα αναφέρω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά τη Μεσσηνία, αλλά και άλλες περιοχές, για να δούμε την ετοιμότητά σας στις αποζημιώσεις…

Πέρσι, τέτοιον καιρό, έγιναν μεγάλες καταστροφές στη φυτική παραγωγή από τους παγετούς. Ακόμη και σήμερα παρότι έγιναν επίκαιρες ερωτήσεις, υπάρχουν περιοχές τις οποίες δεν έχουν επισκεφθεί οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν τις ζημιές. Δεν υπάρχει καμία αποζημίωση, γιατί περιμένουμε τις αποζημιώσεις όπως μας είπατε από το πρόγραμμα FROST. Ακόμη όμως και σήμερα δεν ξέρουν οι αγρότες τι να κάνουν με τις ελιές, σε σχέση με τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί αφού δεν έγινε εξατομίκευση των ζημιών.

Σχετικά με το λάδι που αφορά 18 ελαιοπαραγωγικούς νομούς, ακούστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι μόνο το 10% των παραγόμενων κάθε φορά ποσοτήτων είναι λάδι που εξάγεται τυποποιημένο και το υπόλοιπο το διαθέτουμε χύμα είτε στην ελληνική αγορά είτε στο εξωτερικό. Πώς σκέπτεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει, να υποβοηθήσει, να παρακινήσει και να στηρίξει μια διαδικασία, ώστε να προχωρήσει επιτέλους η τυποποίηση για το σύνολο του λαδιού το οποίο σήμερα διαθέτουμε χύμα ενώ είναι εξαιρετικής ποιότητας;

Ούτε σε αυτά τα ζητήματα πήραμε απαντήσεις από αυτά που είπατε.

Παραμένουν ανοιχτά τα θέματα των επιδοτήσεων. Είπατε ότι πέρσι ήταν αυξημένη η παραγωγή σε όλους τους τομείς. Πέρσι οι ποσότητες του λαδιού που παρήχθησαν ήταν της τάξης των 360.000 τόνων, έναντι 419.000 τόνων που είναι η εθνική μας παραγωγή. Είχατε πει ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν στις 16 Οκτωβρίου και δεν δόθηκαν όλες τότε. Επίσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν ήρθε στην Καλαμάτα δεσμεύτηκε για την καταβολή της επιδότησης της περιόδου 2003, σε όλους όσους έκαναν ειλικρινή δήλωση και είχαν προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά, ότι θα πάρουν δηλαδή το υπόλοιπο 40%.

Δυστυχώς, όμως, αυτό που κάνατε ήταν να περικόψετε οριζοντίως, χωρίς κανένα κριτήριο ένα 20% από το σύνολο των επιδοτήσεων. Εσείς κ. Υπουργέ, κάνατε αυτήν την περικοπή και στις ερωτήσεις που σας κάναμε δεν πήραμε καμία απάντηση ούτε γι’ αυτό το θέμα. Στη Μεσσηνία υπάρχουν 5000 παραγωγοί που πήραν μόνο το 80% της επιδότησης, ενώ το 20% περικόπηκε χωρίς να υπάρξει κανένα δικαιολογητικό και καμία απάντηση.

Σε ότι αφορά το θέμα των πανωτοκίων, μην προκαλείτε τους εαυτούς σας, διότι αυτά για τα οποία είχατε δεσμευτεί προεκλογικά ήταν πολύ πιο πάνω από αυτά που υλοποιήσατε.

Πριν ο κ. Υπουργός δεν αναφέρθηκε στον αριθμό των αγροτών που έκαναν ρύθμιση. Ο αριθμός των αγροτών που έκαναν ρύθμιση ήταν 22.000 έναντι δεκάδων χιλιάδων που έχουν εκκρεμότητες. Αυτό σημαίνει ότι και αυτή η ρύθμιση έπασχε.

Όλα αυτά είναι μεγάλα ερωτηματικά τα οποία περιμένουν απάντηση. Εάν δεν απαντηθούν από εσάς, την απάντηση θα την πάρετε από τους αγρότες τους οποίους εξαπατήσατε όποτε και αν αυτοί κληθούν να εκφράσουν την ετυμηγορία τους.