Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/2/2005

Αθήνα,

09

Φεβρουαρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΑ,
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μου είναι δύσκολο να τοποθετηθώ επί της αρχής σ’ ένα νομοσχέδιο που έχει ως μόνο συνεκτικό του στοιχείο την ενιαία αρίθμηση των άρθρων του!

Όμως και εδώ βλέπουμε πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την εγκαθίδρυση αξιοκρατίας και διαφάνειας στη δημόσια Διοίκηση. Πως εννοεί, την αντιμετώπιση των νέων ανθρώπων, την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων για τους συμβασιούχους και για τους επιλαχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1998.

Σήμερα, στο Ό περίπου της θητείας της, ο καθένας μπορεί  να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς τηρούνται οι δεσμεύσεις της στα θέματα αυτά. Κατά πόσον οικοδομείται ένα σύγχρονο και αξιοκρατικό Κράτος, όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πλέον αδιανόητο να έρχονται τα πάνω -κάτω στη δημόσια διοίκηση και στις ΔΕΚΟ, ανάλογα με τις βουλές των εκάστοτε κρατούντων, πόσο μάλλον να επικρατούν λογικές ρεβανσισμού και «ρεσάλτου» στον Κρατικό μηχανισμό! 

Θα μου πείτε «με ποιο δικαίωμα ασκείς κριτική, αφού και σεις τα κάνατε αυτά» ! Οι όποιες δικές μας, όμως, ευθύνες, δεν αναιρούν τις δικές σας, γι’ αυτά που εσείς, ως Κυβέρνηση δεσμευτήκατε και σήμερα οφείλετε να πράξετε, ούτε σας παρέχουν εν λευκώ πολιτική ασυλία, απέναντι σε οποιαδήποτε υπόδειξη και κριτική! 

Πέρα από την εγκαθίδρυση της «αξιοκρατίας παντού», εσείς υποσχεθήκατε να λύσετε άμεσα και συνολικά το πρόβλημα των συμβασιούχων.

Σήμερα, τους εξαπατάτε ακόμα μια φορά, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» τη συντριπτική τους πλειοψηφία!

Αντί για τις συμβάσεις τους, το μόνο που με σιγουριά μετατρέπετε σε αορίστου χρόνου, είναι την πολιτική τους ομηρία!

Αφήνετε στην αναμονή πάνω από 170.000 συμβασιούχους, υποσχόμενοι να τους «τακτοποιήσετε» καταλλήλως, αλλά πάντοτε «προσεχώς»,  με τον κατάλληλο χρονικό χειρισμό τακτικών διαγωνισμών και κυλιόμενων πινάκων, αλλά και με τον κατά βούληση προσδιορισμό της «παρεμφερούς ειδικότητας», κατά την πριμοδότησή τους με πρόσθετα μόρια.

Καλλιεργείτε και πάλι φρούδες ελπίδες, όταν είναι κοινό μυστικό ότι :

¨       δεν πρόκειται να εγκρίνετε τόσες μόνιμες θέσεις, ούτε καν το 10% από αυτές, μέσα στην επόμενη τριετία

¨       ελλείψει σωστού προγραμματισμού και αντικειμενικής καταγραφής των «πάγιων και διαρκών αναγκών» του δημοσίου, συνέχεια θα προκύπτουν ανάγκες για «έκτακτους», «εποχιακούς», «περιστασιακούς» συμβασιούχους.

¨       ανατρέπετε τη βαθμολογία των συμβασιούχων εισάγοντας το υποκειμενικό κριτήριο της συνέντευξης.

Αυτό δεν λέγεται λύση του προβλήματος των συμβασιούχων! Σας το είπε και η ΟΚΕ, σας το είπαν όλοι οι φορείς.

Θάπρεπε όλα τα κόμματα να συνεννοηθούμε, ώστε να προσδιορίζονται αντικειμενικά και με ακρίβεια οι μέγιστες ετήσιες πραγματικές ανάγκες σε συμβασιούχους, για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κατάχρηση των «εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων» στο Δημόσιο και το απαράδεκτο εμπόριο ελπίδων σε βάρος χιλιάδων συμπολιτών μας!

Να είστε σίγουροι κύριοι της Κυβέρνησης ότι όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές, όποιος καλλιεργεί τέτοιες προσδοκίες, σύντομα θα θερίσει θύελλες!

Αξιοκρατία στο Δημόσιο σημαίνει πέραν των άλλων πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Ν. 2190 για τις προσλήψεις. ‘Όμως η Κυβέρνηση, με τη γενίκευση της συνέντευξης σε όλες τις περιπτώσεις προσλήψεων καταργεί στην πράξη το Ν. 2190. Η συνέντευξη δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο. Είναι το διαβατήριο για να περάσουν οι εκλεκτοί της Κυβέρνησης, τα γαλάζια παιδιά, στη Δημόσια Διοίκηση. 

Περιττό ν’ αναφερθώ σε παραδείγματα για το πώς, με κατάλληλο «χειρισμό» της συνέντευξης, οι επιλαχόντες μπορεί να γίνουν επιτυχόντες και αντιστρόφως. Όταν το ειδικό βάρος της συνέντευξης φτάνει στο 40% για ποια αντικειμενικότητα μιλάτε; 

Τι αντιλαμβάνεστε, Κύριε Υπουργέ, ως «αντικειμενική αξιολόγηση προσωπικότητας» ενός κλητήρα, μιας γραμματέως, ενός απλού διοικητικού υπαλλήλου,  εσείς που τόσο ένθερμα την προτείνετεε την αξιολπιχετικοι;

Πως θα πετύχετε ενιαία και αντικειμενική κρίση, χωρίς  αυθαίρετες διακρίσεις φύλου, ηλικίας, προέλευσης, εμφάνισης, πεποιθήσεων; Τι είδους «ειδικούς επιστήμονες» (αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους, όπως λέει το νομοσχέδιο…) θα υποδεικνύει το ΑΣΕΠ για να κάνουν τη συνέντευξη; Τι παραμέτρους «προσωπικότητας» και «προσόντων» θα μετράνε;

Τίποτε από τα παραπάνω δεν σας έχει σοβαρά απασχολήσει, αφού  σκοπός σας δεν είναι η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Σε ότι αφορά στους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του 1998, είχατε υπογράψει 68 βουλευτές της Ν.Δ. συγκεκριμένη Ερώτηση.  27 βουλευτές της Ν.Δ. είχατε καταθέσει τροπολογία και επικεφαλής ήσασταν εσείς κ. Παυλόπουλε…  

Για να μην αντιδικούμε…

Περάστε τώρα την ίδια τροπολογία, αυτή για την οποία ρητά και κατηγορηματικά δεσμευτήκατε. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο! Διαφορετικά τους εμπαίζετε!

Είναι εύκολο ν’ αντιμετωπίζετε απαξιωτικά κάθε κριτική, αφού δεν σας ενδιαφέρει να πείσετε, ούτε να πεισθείτε από διαφορετικές απόψεις !  Το δύσκολο είναι να πείσετε, όχι με λόγια αλλά με έργα, την ίδια την κοινωνία!

Με αυτό το πλήγμα που καταφέρνετε στην αξιοπιστία του ν.2190 και του ΑΣΕΠ, κωφεύοντας στις υποδείξεις της ΟΚΕ και στις κριτικές σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου, σε βάρος κάθε προσπάθειας για  σύγχρονο και αξιοκρατικό Κράτος.

Μας πάτε πίσω, πολύ πίσω… στην εποχή του Μαυρογιαλούρου. 

Οι παραπάνω λόγοι, μου είναι  αρκετοί  ώστε να  καταψηφίσω το νομοσχέδιο επί της αρχής, αφού:

¨       δεν αναβαθμίζει τη δημόσια διοίκηση,

¨       δεν λύνει τα σοβαρά προβλήματα που υποσχέθηκε να λύσει, τόσο στο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και των ΟΤΑ. Αντίθετα, τα πολλαπλασιάζει. 

¨       εκμηδενίζει ό,τι θετικό προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι  προηγούμενες Κυβερνήσεις

¨       διαμηνύει στους νέους μας πως δεν χρειάζονται γνώσεις, προσόντα, δεξιότητες, για να εξελιχθεί κάποιος και να προκόψει στο δημόσιο. Αρκεί να είναι  αρεστός και αναγνωρίσιμος ως «ημέτερος» !

Ετοιμαστείτε κύριοι της Κυβέρνησης, εάν ψηφίσετε αυτές τις διατάξεις, να δεχτείτε στα πολιτικά σας γραφεία από αύριο, τις στρατιές των ανέργων για να τους βρείτε δουλειά!