Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/1/2005

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα σημαντικό ζήτημα, την Πρόταση νόμου που έκανε το ΠΑΣΟΚ, για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού.

Σε σχέση με αυτό το θέμα, θα περίμενε κανείς, κ. Υπουργέ, να ακούσει από την πλευρά σας συγκεκριμένες προτάσεις και αναφορές, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Γιατί αυτό που περιμένουμε από την Κυβέρνησή σας, όχι μόνο εμείς αλλά και ο ελληνικός λαός, είναι να αξιοποιήσετε τις όποιες θετικές εμπειρίες σας έδωσαν και σας δίνουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να διορθώσετε τα όποια λάθη έγιναν και να προχωρήσετε μπροστά.

Δυστυχώς, μολονότι αυτές είναι οι δικές μας αλλά και οι λαϊκές προσδοκίες, δεν υπήρξε από την πλευρά σας τέτοια αντιμετώπιση. Ακούσαμε έναν απολογισμό-που νομίζω ότι θα έχουμε τον χρόνο σε άλλη χρονική στιγμή να τον συζητήσουμε εκτενέστερα- για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής σας, καθώς και τοποθετήσεις πάνω σε άλλα ζητήματα, όχι όμως για το συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε σήμερα.

Η πρόταση νόμου που κάναμε, έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία και αν ακόμα δεν έχουμε μείωση των τουριστικών εισροών στη χρονιά που πέρασε, έχουμε στασιμότητα, παρά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή η Τουρκία, ανταγωνίστριά μας πλέον στην προσφορά υπηρεσιών τουρισμού, παρουσίασε σημαντική άνοδο, της τάξης του 40%. Από τη Ρωσία μόνο, επισκέφτηκαν την Τουρκία 1.500.000 τουρίστες τη χρονιά που πέρασε.

Η πρόταση την οποία κάνουμε, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό τομέα, που αφορά στο θεματικό τουρισμό. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα, αυτό που έχει μέλλον και προοπτική στον Τουρισμό, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, είναι οι εξειδικευμένες πολιτικές.

Ένας τομέας του θεματικού τουρισμού είναι ο ιαματικός τουρισμός και ο θερμαλισμός, για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται για σημαντικό τομέα, γιατί νομίζω ότι μας ενδιαφέρει όλους ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, που σέβεται το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αφήνει σημαντικούς πόρους για τον τόπο μας.

Η πρόταση την οποία κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, έρχεται να καλύψει ένα θεσμικό κενό. Έρχεται να αξιοποιήσει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε ως χώρα, τις δεκάδες ιαματικές πηγές που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έρχεται να δημιουργήσει όχι μόνο τις κατάλληλες υποδομές για την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, αλλά και την αναγκαία επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που να εκτείνεται καθ’ όλο το χρόνο και όχι μόνο για έξι ή επτά μήνες, όπως συνήθως συμβαίνει.

Μέσα από αυτή την Πρόταση Νόμου δημιουργούνται υπηρεσίες άθλησης, αισθητικής, αναζωογόνησης, αναψυχής, εξειδικευμένα κέντρα και υποδομές για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, στον τομέα της αποκατάστασης της υγείας.

Στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να αποτελέσει η χώρα μας τόπο παγκόσμιου προορισμού, στο επίπεδο του ιαματικού τουρισμού.

Πιστεύω λοιπόν ότι η Κυβέρνηση δεν έπρεπε να λειτουργήσει μίζερα, όπως διαπιστώσαμε όλοι, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Χρειάζεται περισσότερη γενναιότητα, κ. Υπουργέ, για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του τόπου μας και, ιδιαίτερα, για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Τα λουτρά του Καϊάφα, της Κυλλήνης, της Αιδηψού, των Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία, τέσσερις ιαματικές πηγές στις Κυκλάδες και δεκάδες άλλες ιαματικές πηγές που είναι διάσπαρτες στην Ελλάδα, συνδέονται άρρηκτα με την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Σε μια τέτοια πρωτοβουλία περιμέναμε από εσάς τις ουσιαστικές παρατηρήσεις σας, τις διορθώσεις, τις παρεμβάσεις σας και όχι, όπως έγινε από ορισμένους συναδέλφους, την προσπάθεια να εξευρεθούν προσχήματα, ώστε να απορριφθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Ακούσαμε ότι αυτή η πρόταση νόμου δεν αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την τουριστική ανάπτυξη. Μα ο στόχος δεν ήταν να αντιμετωπιστεί συνολικά η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά ένα συγκεκριμένο θεματικό της κομμάτι!

Ακούστηκε ότι δεν έγινε διάλογος, μολονότι εμείς δεν είμαστε Κυβέρνηση τώρα. ‘Όμως, είχε προηγηθεί διάλογος για το ζήτημα αυτό. Ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων, που καλύπτει 56 δήμους σε όλη την Ελλάδα, έχει στείλει συγκεκριμένο έγγραφο με τις απόψεις του για το θέμα αυτό και τονίζει ότι αυτή η πρόταση διασφαλίζει το πλαίσιο ανάπτυξης των ιαματικών πηγών, ισχυροποιεί την παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προστασία των ιαματικών φυσικών πόρων. Και, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Δημήτρης Τερζίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, όλα τα μέλη του Συνδέσμου είναι σύμφωνα με την εν λόγω Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Η Πρόταση Νόμου έχει σαφέστατα λάβει υπόψη τις απόψεις όλων των μελών του συγκεκριμένου Συνδέσμου. Άλλωστε, όπως ακούστηκε προηγουμένως και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, είχαν γίνει ημερίδες και ουσιαστικός διάλογος, για το ζήτημα αυτό.

Είπα πριν ότι επικαλείσθε προσχήματα και όχι πραγματικούς λόγους, για την απόρριψη της Πρότασης Νόμου. Και το γνωρίζετε καλά αυτό, γιατί αυτή την Πρόταση Νόμου θα την πάρετε, θα της προσθέσετε ορισμένα «καρυκεύματα» και θα την ξαναφέρετε προς ψήφιση σαν δική σας πρόταση!

Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία, δε θα κερδίσει τίποτα η Κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει την πεπατημένη, ενώ και εσείς και η πολιτική ηγεσία και ο κ. Αβραμόπουλος έχετε μιλήσει για ένα «νέο πολιτικό πνεύμα και νέες αντιλήψεις», για την αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων από το Υπουργείο σας. Θα χάσετε την ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό ζήτημα και συνολικότερα η κρίση στον τομέα του Τουρισμού, με ευρύτατες συναινέσεις και συμπράξεις, που είναι σήμερα απαραίτητες ώστε, τουλάχιστον για τα ζητήματα της Ανάπτυξης και ιδιαίτερα για την τουριστική Ανάπτυξη, να πάμε μπροστά.

Εγώ θα περίμενα, ως νέος συνάδελφος, να μην ακολουθήσετε την πεπατημένη- αν ήταν πράγματι πεπατημένη η απόρριψη οποιωνδήποτε σχεδίων νόμων έφερνε η Αντιπολίτευση- αλλά να χαράξετε ένα καινούριο δρόμο, που θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας.