Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τους αγρότες
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/1/2005

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

Η συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που καταθέσαμε και συζητάμε σήμερα γίνεται σε μια πολιτική και χρονική συγκυρία που τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πελώρια.

Το πραγματικό εισόδημα των αγροτών μειώνεται πάνω από 30%, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι οι μισές σε σύγκριση με τις περσινές, ενώ οι ασφαλισμένοι που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ θα πάρουν, με βάση τον Προϋπολογισμό που πρόσφατα ψήφισε η Κυβέρνηση, 15 ευρώ το μήνα έναντι των 30 που η ίδια Κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά στους αγρότες.

Τα όσα θέτουμε προς συζήτηση σε αυτή την Επερώτηση μπορεί να φαίνονται «μικρά», σε σχέση με οξυμένα συνολικότερα προβλήματα των αγροτών μας, αλλά δείχνουν ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να ασκήσει κοινωνική πολιτική για τους αγρότες, αλλά δεν υλοποιεί ούτε και τα θεσμοθετημένα μέτρα και τις παροχές που βρήκε έτοιμα από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

Αντί για την εκπόνηση και την άμεση υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής για τους αγρότες, που έπρεπε ήδη να το έχει έτοιμο, εάν πραγματικά ήθελε να δώσει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό και βελτιωμένο γι’ αυτούς, η Κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί ούτε τις θετικές ρυθμίσεις γι’ αυτούς, που κληρονόμησε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

Καταλήξαμε να υλοποιεί το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τους αγρότες το μήνα…Οκτώβριο, μήνα δουλειάς και όχι σχόλης για τους περισσότερους αγρότες μας, πόσο μάλλον που τα παιδιά τους έχουν εκείνη την ίδια περίοδο σχολείο! Ο ίδιος ο ΟΓΑ, απέκλεισε αγρότες-νόμιμους δικαιούχους από ολόκληρες περιοχές της χώρας, παρ’ ότι όλοι αυτοί καταβάλλουν κανονικά εισφορές, επομένως δικαιούνται τις παροχές αυτές.Και όχι μόνον αυτό. Η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί ούτε τις πρόσθετες παροχές του ΛΑΕ, που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 29 παρ. 5 Ν. 3232/2004, για να στηρίξει έστω και μερικώς τις αγρότισσες μητέρες, με την παροχή τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς και χρηματικών βοηθημάτων για τις πολύτεκνες μητέρες.

Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση κόπτεται για τους πολυτέκνους, ακόμα όμως περιμένουμε να δούμε πως όλη αυτή η «μέριμνα» θα αποκτήσει και κάποιο αντίκρισμα στην πράξη! Στην ίδια λογική, δεν εξέδωσε ακόμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που απαιτείται για να υπάρξει απαλλαγή της αγρότισσας μητέρας από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος ανά παιδί, από το 2ο παιδί και μετά. Και αυτή η παροχή θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, (άρθρο 2 παρ. 7 Ν. 3227/04), αλλά η Κυβέρνηση αποφεύγει να τη συμπεριλάβει στις δεσμεύσεις της και να την υλοποιήσει, όπως έχει υποχρέωση για κάθε ισχύοντα νόμο του Κράτους!

Προς δόξα της «κοινωνικής της ευαισθησίας και της φροντίδας της για τον αγρότη», η Κυβέρνηση υποβαθμίζει τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, δεν προωθεί την αναγκαία στελέχωσή του, απαντά με τη συνήθη απραξία της σε κρίσιμα θέματα εξυπηρέτησης του αγροτικού πληθυσμού, που αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας! Με αυτή τη λογική, ο ΛΑΕ δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει στα επίπεδα λειτουργικότητας και παροχών της Εργατικής Εστίας, όπως στόχευε η προηγούμενη Κυβέρνηση και όπως θα όφειλε να στοχεύει και η σημερινή!

Με αυτή την πρακτική (της απραξίας…) δεν είναι τυχαίο ότι μένουν πίσω και άλλες, εξίσου σοβαρές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη συμβουλευτική υποστήριξη και τη διευκόλυνση του αγρότη στις σχέσεις του με τις διάφορες υπηρεσίες. Τι απέγιναν οι «γωνιές εξυπηρέτησης του αγρότη» στα ΚΕΠ, που τις ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση; Ποια η τύχη της ολοκληρωμένης συμβουλευτικής του υποστήριξης, που υποσχέθηκε προεκλογικά η Ν.Δ; Χάθηκαν στο δρόμο της «απογραφής» και των πολιτικών που είναι στραμμένες στο χθες, αφού η Κυβέρνηση έχει ως μόνη πολιτική για το σήμερα το «θα δούμε…»! Εκεί χάθηκε, καθώς φαίνεται και η… εγκύκλιος για τους όρους αναγνώρισης-εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας των αγροτών ως συντάξιμης, θεσμού που κι αυτόν τον βρήκε έτοιμο η Κυβέρνηση (παρ. 9α άρθρου 7 Ν. 3232/2004), αλλά, καθώς φαίνεται, ελάχιστα ενδιαφέρεται να τον υλοποιήσει.

Είναι βέβαιο πως, απέναντι σε όλα τα παραπάνω, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός οφείλουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Βρίσκονται πια σε μια περίοδο της κυβερνητικής τους θητείας που μετράνε τα έργα τους και όχι τα μεγάλα λόγια, ούτε η μηδενιστική κριτική τους στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Εάν μπορούν, ας κάνουν καλύτερα! Εμείς θα τους πούμε μπράβο, αρκεί να ωφεληθεί πραγματικά και άμεσα ο αγρότης! Αν δεν μπορούν, ας φροντίσουν τουλάχιστον να εφαρμόσουν ότι ήδη ισχύει από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και εάν πράγματι δεν θεωρούν τους αγρότες μας πολίτες β’ κατηγορίας, ας το αποδείξουν με τα έργα τους και με ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Κοινωνικής Πολιτικής για την Υπαιθρο, που να λύσει στην πράξη όλα εκείνα τα προβλήματα και τις ελλείψεις που ως Αντιπολίτευση στηλίτευαν, αλλά ως Κυβέρνηση πολύ γρήγορα λησμόνησαν !