Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/12/2005

Εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΧΡΗΜΑ – ΤΡΙΤΗ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ:
«Η κυβέρνηση δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων»

της Ε. Χριστοφιλοπούλου

Κύριε Κουσελά το ΠΑΣΟΚ λέει για τον Προϋπολογισμό του 2006 ότι θα φέρει νέους φόρους, που πάντως η κυβέρνηση αρνείται.

Πήραμε ήδη γεύση από την εκτέλεση του προηγούμενου Προϋπολογισμού της, τα έσοδα του οποίου έπεσαν έξω κατά 2 δισ. ευρώ και οι πρωτογενείς δαπάνες κατά 400 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα της κεντρικής Κυβέρνησης να εκτροχιαστεί κατά 25% ! Κι αυτό, παρά τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα που πήρε πέρυσι, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι του Προϋπολογισμού του 2005.

Ο δεύτερος «αξιόπιστος» Προϋπολογισμός της NΔ παρουσιάζει εκπληκτικές ομοιότητες με τον προηγούμενο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα οικονομικά για να καταλάβει ότι η πρόβλεψη για εννεαπλασιασμό των εσόδων από ΦΠΑ ή για περικοπή των καταναλωτικών δαπανών κατά 3,9% (όταν φέτος αυξήθηκαν κατά 6,7%), είναι εκτός πραγματικότητας.

‘Ηδη ο Προϋπολογισμός, εξακολουθώντας να «κλείνει το μάτι» στους έχοντες και κατέχοντες, φορτώνει τα περισσότερα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που από τη μια μεριά θα πάρουν αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό και από την άλλη θα πληρώσουν περισσότερα για φόρους, λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

Σ’ αυτά, πρέπει να συνυπολογίσουμε:

    • τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στη στέγη, που έβαλαν φωτιά στην κτηματαγορά και κάνουν την απόκτηση κατοικίας απλησίαστη.

    • τις επερχόμενες αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και στις άλλες υπηρεσίες των ΔΕΚΟ

    • τις αυξήσεις που υποκρύπτονται στον ίδιο τον Προϋπολογισμό, λ.χ. στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.

Οι αστήρικτες υποθέσεις και οι μέθοδοι δημιουργικής λογιστικής που επιστρατεύει η Κυβέρνηση, μας δίνουν για άλλη μια φορά την εικόνα ενός Προϋπολογισμού όχι «ήπιας», αλλά εικονικής προσαρμογής. Από εκεί και πέρα, οι συνέπειες είναι γνωστές και, δυστυχώς, αναμενόμενες.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ;

Θα το καταψηφίσουμε, γιατί υπηρετεί μια τυφλή και επικίνδυνη λογική κομματικής χειραγώγησης, αποδόμησης του κοινωνικού ρόλου και κατεδάφισης της εργασιακής συνοχής των ΔΕΚΟ.

Με πρόσχημα την κατεδάφιση των «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ, φτάσαμε στο σημείο η ίδια η Πολιτεία να δίνει το έναυσμα για ρατσιστικές διακρίσεις ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, για ακόμα περισσότερη υποβάθμιση και ανασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της οικονομίας!

Δικαίως ο πολίτης θέλει καλές υπηρεσίες, με ποιότητα και εξυπηρέτηση. ‘Ομως αυτό δεν γίνεται σε κλίμα έντασης και κοινωνικής αναταραχής, σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και κομματικής ομηρείας!

Γίνεται με κοινωνικό διάλογο και με συναίνεση. Με αναπτυξιακό σχέδιο και στόχους, με την καταπολέμηση της πραγματικής σπατάλης στις ΔΕΚΟ (προμήθειες, «αεροπλανικές» αναθέσεις, ρουσφετολογικές προσλήψεις, σύμβουλοι και παρασύμβουλοι...).

Γίνεται με αναγνώριση και σαφή αποτύπωση του κόστους του κοινωνικού έργου των ΔΕΚΟ σε "κοινωνικούς ισολογισμούς».

Γίνεται με ικανές και αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, όχι με πειθήνια όργανα της Διϋπουργικής Επιτροπής !

Ποια ικανά στελέχη της αγοράς θα προσελκύσουν οι ΔΕΚΟ χωρίς συμβόλαιο, χωρίς θητεία, χωρίς κριτήρια, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης; Μάλλον τους κομματικούς εκλεκτούς της Κυβέρνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των αποφάσεων και των ενεργειών τους!

Πιστεύει σοβαρά η Κυβέρνηση πως φταίνε οι εργαζόμενοι για τις ζημιές που προκαλεί η άσκηση κοινωνικής πολιτικής; ‘Η μήπως θέλει να τη χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, σαν να ήταν αυτοί οι πραγματικοί μέτοχοι, πληρώνοντας από πάνω (και διπλά!) τα σπασμένα, αφού ήδη τα πληρώνουν ως φορολογούμενοι πολίτες, για κάθε αναποτελεσματική επιλογή ή παράλειψη των Διοικήσεων που η ίδια διόρισε;

Η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων - μια απαράδεκτη συνομωσία σε βάρος των νέων μας- και η πρόθεση της Κυβέρνησης να ρυθμίζει με νόμο (!) τα μισθολογικά και τα εργασιακά των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, ακυρώνοντας τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διαιτησία.

Δυστυχώς, αυτό που προέχει για την Κυβέρνηση είναι –και πάλι- η δημιουργία εντυπώσεων. Μας πουλάει...φύκια για μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες εστίες διαπλοκής, στην περαιτέρω κομματική χειραγώγηση και στην άνευ όρων εκποίηση των ΔΕΚΟ, στη γενικευμένη κάλυψη δημόσιων κοινωνικών αναγκών με ιδιωτικά-κερδοσκοπικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση -και για την τσέπη- του κάθε πολίτη!

Ο τρόπος που τέθηκε το αίτημα της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ τελικώς ωφέλησε ή ζημίωσε το κόμμα σας;

Η διαρκής ανανέωση είναι όρος επιβίωσης για κάθε κόμμα που προσβλέπει στο μέλλον.

Δεν είναι μόνον ηλικιακή ή μεμονωμένων προσώπων, που έχουν φθαρεί.

Θα έλεγα ότι είναι κυρίως υπόθεση πολιτικών πρακτικών, ιδεών και στάσης ζωής, μια επίπονη και συνεχής διεργασία, που απευθύνεται στο λαό και κρίνεται από αυτόν.

Με αυτή την έννοια και σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, δεν μας βλάπτει ούτε πρέπει να ανησυχούμε όταν τίθεται το αίτημα της ανανέωσης. Είναι, άλλωστε, καθολικό αίτημα της κοινωνίας μας.

Πρέπει να ανησυχούμε όταν δεν τίθεται !

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

‘Οσο πιθανό είναι να εξαναγκαστεί αυτή η Κυβέρνηση να ομολογήσει δημόσια και ανοικτά την πλήρη ανικανότητά της να εκτελέσει Προϋπολογισμό, να προωθήσει την ανάπτυξη της χώρας και γενικότερα να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε πριν από 20 μήνες !

 Ποιος είναι ο πήχης που βάζει το ΠΑΣΟΚ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές;

Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμασμένων και νέων στελεχών, που να δώσουν νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες , ώστε αυτές να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους δίνοντας έμπρακτη και ηχηρή απάντηση στα εκλογικά μαγειρέματα και στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για κομματική-πελατειακή χειραγώγηση, για υποβάθμιση και μαρασμό της τοπικής και της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ! Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα κριθούν ιδέες, προγράμματα και πολιτικές πρακτικές. Εμείς δεσμευόμαστε για ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων και τομών, που θα εγγυάται την αποκέντρωση πόρων και εξουσιών στην περιφέρεια και στον πολίτη και θα δίνει απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα. ‘Εχουμε έργο, ιδέες, ικανά και άξια στελέχη. Για τούτο, είμαστε αισιόδοξοι.