Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/11/2005

Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην οικονομία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΞΠΡΕΣ

Στην Κατερίνια Βλαχοδήμου

1. Από πού θα πρέπει να αντλήσει έσοδα η κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος;

Η κυβέρνηση με την χωρίς σχέδιο και όραμα επιπόλαιη και ανεύθυνη πολιτική της, έχει δημιουργήσει ένα μείζον πρόβλημα στην οικονομία της χώρας. Άρα δεν μπορεί τα δικά της λάθη να τα χρεώσει στους εργαζομένους, τους αγρότες, τους χαμηλοσηνταξιούχους.

Πρέπει να μαζέψει τα έσοδα από το ΦΠΑ που τον έχουν πληρώσει οι πολίτες και δεν αποδίδεται , να κτυπήσει την παραοικονομία, να προχωρήσει σε φορολογία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν επενδύονται.

2. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφισθεί θα μπορέσει να εκτελεστεί;

Η μέχρι σήμερα πρακτική της και τα αποτελέσματα που είχαμε κάθε άλλο παρά συνέπεια στην εκτέλεση και του νέου προϋπολογισμού καταμαρτυρούν. Για παράδειγμα ο προϋπολογισμός που η ίδια ψήφισε για το 2005 προέβλεπε αύξηση συνολικών εσόδων κατά 10,4%

Είναι ζήτημα εάν θα έχουμε αύξηση κατά 5%. Προέβλεπε αύξηση των επενδύσεων 5,8 %. Η αύξηση μέχρι τώρα είναι της τάξης του 1%.

Προέβλεπε αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 10,2% και θα έχουμε μείωση.

3. Η Κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει ότι βρήκε άδεια ταμεία. Το ΠΑΣΟΚ δεν φέρει καμία ευθύνη;

Ο ισχυρισμός αυτός της Ν.Δ. Είναι έωλος και εκ του πονηρού. Θέλει να καλύψει τη δική της ανικανότητα και τα προβλήματα που δημιούργησε με τη λεγόμενη απογραφή. Έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά με δεσμεύσεις και υποσχέσεις ιδιαίτερα στις ασθενέστερες τάξεις που τις εξαπάτησε και θέλει να καλυφθεί. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στην οικονομία. Είχαμε όμως ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς (4,7%).

Σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο και γίνεται μια άνευ προηγουμένου αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων.