Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/11/2005

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ο Καραμανλής εξαπάτησε τον λαό»
Σκληρή κριτική του Μεσσήνιου βουλευτή
σε συνέντευξη του στην «ΕΠΙ»

Αυστηρή κριτική στη Ν.Δ. και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για τον οποίο λέει ότι, «προκύπτει από όλες τις πλευρές ότι η Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Καραμανλής αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους κι εξαπάτησαν τους πολίτες, υφαρπάζοντας την ψήφο τους με ωραία λόγια και με επιταγές χωρίς αντίκρισμά», κάνει ο Δημήτρης Κουσελάς με συνέντευξη του στην «ΕΠΙ».

Παράλληλα, ο βουλευτής Μεσσηνίας αναφερόμενος στον Νομό σημειώνει ότι, «μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ,, δείχνουν πως αυτή η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει, αδυνατώντας να διαχειριστεί και να λύσει από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά και καθημερινά προβλήματα του τόπου».

"Υπήρξαν κάποιοι που σκέφτηκαν «ποιος νομίζει πως είναι ο Κουσελάς και τα βάζει με τον Πρωθυπουργό» ή «με ποιο δικαίωμα κάνει κριτική, από παρθενογένεση βγήκε ο ίδιος και το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Δεν υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και προβλήματα στο παρελθόν;» .

Πιστεύω πως είναι δικαίωμα και υποχρέωση όχι μόνο κάθε εκλεγμένου από το λαό βουλευτή, αλλά και κάθε ενεργού πολίτη, να ασκεί κριτική και να διεκδικεί τα όσα η εκάστοτε κυβερνητική παράταξη υπόσχεται και για τα οποία, άλλωστε, μεγάλο κομμάτι του λαού την ψηφίζει. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι δεσμεύσεις έρχονται από τα πλέον επίσημα χείλη! "

Κύριε Κουσελά, δώσατε στη δημοσιότητα ένα κείμενο-ντοκουμέντο, όπως το ονομάσατε, με τις δεσμεύσεις και τις διαψεύσεις του κυρίου Καραμανλή για τη Μεσσηνία. Τι σας ώθησε να το κάνετε αυτό;

Tο ΠΑΣΟΚ έδωσε ήδη στη δημοσιότητα, το Σεπτέμβρη του 2005, μια πανελλαδική «Βίβλο Αναξιοπιστίας της Ν.Δ.», που διαμορφώθηκε συγκρίνοντας τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της με το προεκλογικό της πρόγραμμα και με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του. Επειδή αυτή η Βίβλος δεν θα μπορούσε να αναδείξει με λεπτομέρεια τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιφέρειας, πολύ λιγότερο του κάθε νομού, είχα από το καλοκαίρι προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές του Α’ θερινού τμήματος της Βουλής, να διαμορφωθεί από τις περιφερειακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και «Βίβλος Αναξιοπιστίας» για κάθε Περιφέρεια, που να περιέχει αναλυτικά τις εξελίξεις σε κάθε νομό. H πρότασή μου υιοθετήθηκε και έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές επεξεργασίες από τις κομματικές οργανώσεις.

Ο κ. Καραμανλής, στην ομιλία του στην Καλαμάτα στις 25-2-2004, πέραν των γενικών ζητημάτων, είχε αναφερθεί και σε ειδικά προβλήματα της Μεσσηνίας, για τα οποία είχε αναλάβει, άμεσα και προσωπικά, συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Για τις δεσμεύσεις αυτές είχα υποβάλει στη Βουλή, ατομικά ή και με άλλους συναδέλφους μου, σειρά Ερωτήσεων και Αναφορών, μη λαμβάνοντας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σαφείς και ικανοποιητικές απαντήσεις.

Το κείμενο που κατέθεσα δεν στοχεύει, ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τη δουλειά που ανέλαβαν να κάνουν οι περιφερειακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι η συμβολή η δική μου και των συνεργατών μου στην επεξεργασία της Βίβλου Αναξιοπιστίας της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.

Με την άμεση καταγραφή και αντιστοίχηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού στην Καλαμάτα και των μετεκλογικών εξελίξεων για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν ειδικά το νομό μας, πιστεύουμε πως

  • συμβάλλουμε στη συστηματοποίηση της παρέμβασης όλων των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων της Μεσσηνίας για την επιτάχυνση των εξελίξεων και την προώθηση κατάλληλων λύσεων στα θέματα αυτά.

  • βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες και τον κάθε σκεπτόμενο συμπολίτη μας να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να διεκδικήσουν ενεργά, από όποια θέση και να βρίσκονται, αυτά που ονειρεύονται, αυτά που η Μεσσηνία από καιρό δικαιούται.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που εσείς βγάζετε από τη δουλειά που κάνατε με τους συνεργάτες σας;

Δυστυχώς, προκύπτει από όλες τις πλευρές ότι η Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Καραμανλής αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους και εξαπάτησαν τους πολίτες, υφαρπάζοντας την ψήφο τους με ωραία λόγια και με επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Η ώρα της Περιφέρειας, η ώρα του δικού μας Νομού, όχι μόνο δεν ήλθε, αλλά καθώς φαίνεται θ’ αργήσει πολύ ακόμα. ‘Όχι μόνο δεν λύνονται τα μεγάλα πανελλαδικά προβλήματα για τα οποία η Κυβέρνηση εμφανίστηκε προεκλογικά ως κομιστής άμεσων και μαγικών συνταγών, αλλά έχουμε σαφή χειροτέρευση σε όλα τα μέτωπα, με σοβαρή επιδείνωση της θέσης και όξυνση της ανασφάλειας του κάθε πολίτη για το μέλλον του. ‘Οσο για τις εξελίξεις στο νομό μας, μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., αυτές δείχνουν πως αυτή η Κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει, αδυνατώντας να διαχειριστεί και να λύσει από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά και καθημερινά προβλήματα του τόπου.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες ανακολουθίες της Κυβέρνησης;

Σε μια πρώτη ιεράρχηση, θα έλεγα πως οι σημαντικότερες ανακολουθίες της Κυβέρνησης αφορούν:

  • Στην αναθεώρηση του Γ’ ΚΠΣ από την Κυβέρνηση, από την οποία ο νομός μας δεν πήρε τους πόρους που αντικειμενικά του αναλογούσαν, σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή για…»αυξημένο μέρισμα της Μεσσηνίας στη νέα εποχή».

  • Στην προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού πως «βάζουμε οριστικό τέλος στις διακρίσεις και στους διαχωρισμούς του χθες- στην Ελλάδα του αύριο δεν θα υπάρχουν οι δικοί μας και οι δικοί τους»,

  • Στις δεσμεύσεις που ο κ. Καραμανλής ανέλαβε απέναντι στους αγρότες της Μεσσηνίας (αναβάθμιση του αγρότη, ολοκληρωμένο μητρώο, υποστήριξη ποιοτικής παραγωγής και τυποποίησης, Γεωργικό Τεχνολογικό Πάρκο, αποτελεσματική ρύθμιση χρεών και πανωτοκίων, αποζημιώσεις, αποκατάσταση αδικιών, έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων κλπ.), αλλά και στις «περιβαλλοντικές ευαισθησίες» αυτής της Κυβέρνησης, που δυστυχώς τις είδαμε –κι ελπίζω να μη χρειαστεί να τις ξαναδούμε έτσι- στο Ακριτοχώρι.

  • Σε όλα τα «προωθούμε άμεσα» (με μοναδική εξαίρεση το Εφετείο Καλαμάτας…) και στους προσφιλείς στον Πρωθυπουργό ενεστώτες διαρκείας («κάνουμε…» «δίνουμε», «λύνουμε», «βάζουμε τέλος» κτλ.) για τα έργα υποδομής που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ (Εθνική Οδός, Δυτικός οδικός ‘Αξονας, βελτίωση βασικών αξόνων οδικού δικτύου, εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικού δικτύου και Δυτικός Σιδηροδρομικός ‘Αξονας, λιμάνια κλπ.), για τις κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές στο νομό μας.

  • Τέλος, -χωρίς αυτό να είναι το λιγότερο σημαντικό- στις δεσμεύσεις που ο κ. Καραμανλής ανέλαβε απέναντι στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στη νεολαία και στους ανέργους της Μεσσηνίας, καλλιεργώντας προσδοκίες για άμεση και ουσιαστική βελτίωση των μισθών και των συντάξεων, για άμεση επίλυση των προβλημάτων απασχόλησης στο νομό μας και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτές τις έβαλε στο χρονοντούλαπο, πιθανώς για να τις ανασύρει παραμονές των επόμενων εκλογών, ενω σήμερα αναζητεί άλλοθι για να επιβάλει νέο-φιλελεύθερες συνταγές αποσταθεροποίησης της απασχόλησης, συρρίκνωσης των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αντί να χτυπήσει την ανεργία, «ανασκευάζει» τις στατιστικές της. Και, το χειρότερο, ότι γίνεται γίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη Μεσσηνία, στην περιφέρεια, στη χώρα μας γενικότερα.

Καλά όλα αυτά… Δεν νομίζετε όμως ότι το χρονικό διάστημα για το οποίο κρίνετε τα όσα έγιναν είναι μικρό;

‘Όταν ο κ. Καραμανλής διακήρυσσε τα όσα διακήρυσσε υποσχόμενος άμεσα αποτελέσματα, όταν ο ίδιος δήλωνε πως δεν ζητάει περίοδο χάριτος, όταν εμφανίστηκε ως κομίζων άμεσες και θαυματουργές λύσεις για όλα τα κακώς κείμενα, πραγματικά και φανταστικά, δεν νομίζω ότι είμαι υπερβολικός. Άλλωστε δε ζητήσαμε να υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων του, που είχαν ορίζοντα τετραετίας, στους 20 μήνες. Περιμέναμε όμως να δρομολογηθούν ορισμένα πράγματα και να μπουν στο δρόμο της επίλυσης.

Αυτή η Κυβέρνηση είναι ήδη στα μισά της θητείας της και τίποτα δεν προμηνύει ότι θα γίνουν πράξη οι μεγάλες δεσμεύσεις της. Είδατε για παράδειγμα εσείς, να υλοποιούνται οι στόχοι για ανάπτυξη πάνω από 5%, να μειώνονται οι σπατάλες κατά 10 δις ευρώ, να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των ασθενέστερων τάξεων και της αγροτιάς που γίνεται χειρότερο, να μειώνεται η ανεργία που συνεχώς αυξάνει, να παίρνει ο νομός μας το μέρισμα ανάπτυξης που δικαιούται όπως είπε ο πρωθυπουργός;

Αντίθετα, ενώ λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα χαρίζουν δις στους οικονομικά ισχυρούς μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αποποινικοποίηση των αδικημάτων για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τις ανοχές και τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε όσους εισφοροδιαφεύγουν και δεν καταβάλουν ακόμη και τον Φ.Π.Α. που έχει πληρωθεί από τους πολίτες.

Μήπως όμως είστε πολύ αυστηρός στις κρίσεις σας; Εσείς ως ΠΑΣΟΚ δεν έχετε ευθύνες;

Κοιτάξτε, υπήρξαν και αυτοί που σκέφτηκαν «ποιος νομίζει πως είναι ο Κουσελάς και τα βάζει με τον Πρωθυπουργό» ή «με ποιο δικαίωμα κάνει κριτική, από παρθενογένεση βγήκε ο ίδιος και το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Δεν υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και προβλήματα στο παρελθόν;» .

Πιστεύω πως είναι δικαίωμα και υποχρέωση όχι μόνο κάθε εκλεγμένου από το λαό βουλευτή, αλλά και κάθε ενεργού πολίτη, να ασκεί κριτική και να διεκδικεί τα όσα η εκάστοτε κυβερνητική παράταξη υπόσχεται και για τα οποία, άλλωστε, μεγάλο κομμάτι του λαού την ψηφίζει. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι δεσμεύσεις έρχονται από τα πλέον επίσημα χείλη!

Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε και πλήρωσε για τα λάθη και τις αδυναμίες του. Είναι η Κυβέρνηση αυτή που πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πλέον δεν αντιπολιτεύεται, αλλά κυβερνά. ‘Οτι έχει ως εκ τούτου ευθύνες απέναντι σ’ αυτούς που την εξέλεξαν, απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού. Να σταματήσει την παιδαριώδη μετάθεση ευθυνών στο παρελθόν και να δει τι πραγματικά κάνει η ίδια για το παρόν και το μέλλον του τόπου!

Αν και νέος βουλευτής, δεν αρνούμαι τις αδυναμίες και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν δέχομαι να μηδενίζεται ένα τεράστιο έργο που άλλαξε την χώρα για να έχει η κυβέρνηση μέτρο σύγκρισης που να τη βολεύει.

Σε ότι αφορά μάλιστα τη Μεσσηνία, γνωρίζετε ότι επί χρόνια, πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής, έπαιρνα πρωτοβουλίες για θέματα του τόπου μας, ασκώντας, όπου χρειάστηκε έντονη πίεση και κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αλλά και ο ίδιος ο Μεσσηνιακός λαός που με έστειλε στη Βουλή, δεν με έστειλε για να κάνω τα στραβά μάτια και να δέχομαι συμψηφισμούς με αδυναμίες του παρελθόντος στη λογική «όλοι τα ίδια είμαστε, όλοι τα ίδια κάνουμε». Αν ήταν έτσι, όλοι οι πολιτικοί θα ζούσαμε βολεμένοι στη δική μας εικονική πραγματικότητα, επικοινωνώντας με τους πολίτες σε επίπεδο Μαυρογιαλούρου, όλα τα θέματα θα βάλτωναν στις γνωστές λογικές του «δε βαριέσαι» και δεν θα καθόταν κανείς μας να «σκαλίζει» και να παρακολουθεί διεκδικήσεις και προβλήματα της εκλογικής μας περιφέρειας.

Τι θα κάνετε μέχρι τις επόμενες εκλογές ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και στόχοι για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας;

Θα συνεχίσω να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, στη Βουλή και έξω από αυτήν, για να μην ξεχαστούν οι δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή απέναντι στο Νομό μας και στους πολίτες του, για να υπάρξει ανταπόκριση από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης, ουσιαστικές εξελίξεις και βιώσιμες λύσεις στα θέματα που μας απασχολούν όλους.

Σ’ αυτή την προσπάθεια πιστεύω πως δεν θα είμαι μόνος. Αν εμείς, οι πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς, τα ΜΜΕ και κάθε πολίτης της Μεσσηνίας, δεν αναδείξουμε τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις διεκδικήσεις μας, αν όλοι μαζί δεν πιέσουμε την κεντρική εξουσία, πολύ φοβάμαι πως θα χάσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο και για Μεσσηνία και για την περιφέρεια στο σύνολό της!

Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα κίνημα βάσης ενωτικό πέρα από παρατάξεις και πρόσωπα. Ένα κίνημα ενεργών πολιτών που θα ελέγχει, θα προτείνει και θα διεκδικεί και σήμερα και αύριο».