Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΦΩΝΗ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/6/2005

φημερίδα ΦΩΝΗ 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΦΩΝΗ”

  • Πως αξιολογείτε τις εσωκομματικές εκλογές στη Μεσσηνία;

Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε εκλογικές διαδικασίες. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, πράγμα που δείχνει τη συσπείρωση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης και τη θέληση της να κάνει πράξη ένα νέο ξεκίνημα.

Στόχος ήταν να εκλεγούν ικανά και άφθαρτα στελέχη, άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις οργανώσεις του νομού μας.

Εξελέγησαν νέα πρόσωπα σε μεγάλο βαθμό και για πρώτη φορά είχαμε αυξημένη ανάδειξη γυναικών στα όργανα του κινήματος.

Με αυτά τα δεδομένα κάναμε ένα σημαντικό βήμα που θα μας επιτρέψει με νέα πνοή να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας

  • Στη σύνθεση της νέας Ν.Ε. πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν οι γνωστοί συσχετισμοί ή … σπάσανε οι «γραμμές»;

Η αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής δημιουργεί νέα δεδομένα στη σύνθεση του οργάνου. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως θα αποκαλείται από εδώ και πέρα, αποτελείται από τους άμεσα εκλεγμένους γραμματείς των Δημοτικών Οργανώσεων της Μεσσηνίας.

Ευνόητο είναι ότι εδώ αντικατοπτρίζεται η βούληση των τοπικών κοινωνιών η οποία ανατρέπει κατεστημένους συσχετισμούς και πρακτικές και συμβάλλει ώστε οι αποφάσεις να απηχούν τα συμφέροντα των πολιτών.

  • Είχατε καταδικάσει προεκλογικά «γραμμές» και «μηχανισμούς». Αυτό το μήνυμα θεωρείτε ότι πέρασε;

Πέρασε σε μεγάλο βαθμό και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Άλλωστε κανείς μηχανισμός δεν θα μπορούσε να επιβάλλει υποψήφιους που δεν θα είχαν την απαιτούμενη αποδοχή και αναγνώριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο απλά θέλει να καλύψει τις δικές του υποκειμενικές αδυναμίες ρίχνοντας τις ευθύνες αλλού.

    • Πιστεύετε εν τέλει ότι το ΠΑΣΟΚ και στη Μεσσηνία γυρίζει σελίδα ή μένει «κολλημένο» στο παρελθόν;

Το ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις του συνεδρίου του αλλάζει δομές, λειτουργίες και πρακτικές.

Το ζητούμενο είναι οι αλλαγές αυτές να φέρουν το ΠΑΣΟΚ δίπλα στον πολίτη ώστε μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία να εξειδικεύσει τον προγραμματικό του λόγο και να συνάψει ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο με τις τάξεις και τα στρώματα που εκπροσωπεί. Η ανάδειξη των νέων οργάνων αποτελεί αφετηρία για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους μας.

    • Αυτή η νέα Ν.Ε. με τα 58 μέλη απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα της Μεσσηνίας εκτιμάτε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως όργανο και αν ναι τι θεωρείτε ως πλεονέκτημα και τι ως μειονέκτημα;

Είναι ένα όργανο που συνδυάζει την καθολικότητα της εκπροσώπησης όλων των δήμων του νομού μας με την αποτελεσματικότητα.

Από το καταστατικό προβλέπεται ότι το όργανο αυτό θα εκλέξει μια μικρή και ευέλικτη Συντονιστική Γραμματεία, τριμελή ή πενταμελή, που θα έχει την δυνατότητα και σε καθημερινή βάση εάν χρειαστεί να συνεδριάζει και να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Είναι ένας νέος θεσμός που θα δοκιμαστεί στην πράξη και θέλω να πιστεύω ότι θα αναδείξει περισσότερα θετικά σημεία παρά μειονεκτήματα.

  • Εκτιμάτε ότι ο ρόλος των βουλευτών στα κομματικά δρώμενα ενισχύεται ή χαλαρώνει στο νέο σκηνικό που διαμόρφωσαν οι εσωκομματικές εκλογές;

Ο θεσμικός ρόλος των βουλευτών είναι απόλυτα διακριτός από το ρόλο και τις αρμοδιότητες των κομματικών οργάνων.

Είναι να αναδεικνύει και να αγωνίζεται για τη λύση των προβλημάτων μέσα από τη Βουλή χωρίς να αναμειγνύεται στα εσωτερικά των οργανώσεων. Όποτε στο παρελθόν υπήρξε τέτοια ανάμειξη τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και για τη λειτουργία των οργανώσεων και για την εικόνα του βουλευτή στην κοινωνία.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργούνται όταν οι οργανώσεις υπονομεύουν το έργο των βουλευτών ή λειτουργούν ως προσωποπαγείς μηχανισμοί…

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει σωστή και ουσιαστική συνεργασία κομματικών οργανώσεων και βουλευτών με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους τους . Όπου το έχουμε πετύχει τα αποτελέσματα είναι θετικά για όλους και πρώτα – πρώτα για την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ.