Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" , με τίτλο, "Κυβερνητικά μπουρλότα στον πληθωρισμό"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/9/2005

Κυβερνητικά μπουρλότα στον πληθωρισμό

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει δραστικά την ακρίβεια, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού, διαφάνεια στην αγορά, με απελευθέρωση των αγορών και με κατάργηση των μονοπωλίων(!) Αυτά υποσχόταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα...

Σήμερα δεν νομιμοποιείται πλέον να φορτώσει τα κακώς κείμενα στο «επάρατο παρελθόν», ούτε να παραστήσει την ανήξερη μπροστά στο συνεχώς διογκούμενο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, που εξανεμίζει το εισόδημα των καταναλωτών.

Η συνεχιζόμενη έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων, με επίσημο πληθωρισμό 3,7% τον Αύγουστο κι ενώ ήδη οι καταναλωτές έχουν φορτωθεί, από την άνοιξη του 2004 μέχρι την άνοιξη του 2005, αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της τάξης του 8% - 29% (στοιχεία του Economist Intelligence Unit), έχει ως αφορμή την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Και λέω «αφορμή», γιατί πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη, που επίσης υφίσταται το σοκ της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, δεν έχει προκύψει τόσο εκτεταμένο και ισχυρό κύμα ανατιμήσεων.

‘Ηδη, με βάση τα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά και με τη συνδρομή των εγχώριων αετονύχηδων, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, αυξάνοντας τις δαπάνες θέρμανσης κάθε νοικοκυριού κατά 24-48 ευρώ το μήνα.

Τι έχει να πει γι’ αυτό η Κυβέρνηση του... «κοινωνικού Κέντρου», η οποία πέρυσι απέρριπτε κάθε ιδέα για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους; Πως άραγε θα αξιοποιήσει τα 500 εκατ. ευρώ, τον επιπλέον φόρο που εισπράττει από τα καύσιμα;

Με πρόσχημα το πετρέλαιο, εξαγγέλλονται αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τρόφιμα, οπωροκηπευτικά, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα δίδακτρα, στα είδη των super-market, σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, αυξήσεις που συστηματικά υπερβαίνουν –όταν δεν είναι πολλαπλάσιες- τον επίσημο πληθωρισμό, που υποτίθεται πως ήδη συμπεριλαμβάνει την επίδραση του ακριβότερου πετρελαίου! Με τις επιεικέστερες των εκτιμήσεων, ένας μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται, από όλα αυτά, με τουλάχιστον 100 επιπλέον ευρώ κάθε μήνα!

Ανενόχλητοι οι κερδοσκόποι

‘Οταν η ψαλίδα των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής, σε σχέση με τις τιμές του παραγωγού αγγίζει, για πλήθος αγροτικών προϊόντων, το 400%, τότε είναι βέβαιο πως οι εγχώριοι μεσάζοντες και κερδοσκόποι έχουν αφεθεί ανενόχλητοι να κάνουν πάρτι στις πλάτες και των καταναλωτών και των παραγωγών!

Και ενω ο μέσος πολίτης αγωνιά πως θα τα βγάλει πέρα και αυτό το χειμώνα, η Κυβέρνηση έστειλε για διακοπές ακόμα και το Παρατηρητήριο Τιμών, παρέπεμψε τη διαφάνεια και την καταπολέμηση των μονοπωλίων στις μελέτες και στις χαρτογραφήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχοντας να επιδείξει μόνον αποσπασματικούς ελέγχους και πρόστιμα – τουφεκιές στον αέρα!

Κατά τα άλλα, εξαντλεί τη δραστηριότητά της σε πληθωρισμό δηλώσεων, σε εκκλήσεις στους βιομηχάνους γι’ «αυτοσυγκράτηση» (περισσότερο των μισθών, παρά των κερδών τους!) και σε δημοσιοσχεσίτικες συναντήσεις με τους φορείς της αγοράς, μήπως και ευαρεστηθούν να συγκρατήσουν τις τιμές τους!

Πως όμως να γίνει αυτό, όταν η Κυβέρνηση:

  • έδωσε πρώτη το σύνθημα των ανατιμήσεων, αρχικά με την αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ, κατόπιν με αλλεπάλληλα «μπουρλότα» στην αγορά στέγης και, πρόσφατα, με αυξήσεις, ως και 6,5% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ;

  • με τις «μεταρρυθμίσεις» της ενθαρρύνει εν λευκώ τα ασύδοτα κέρδη των ολίγων σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών, καλώντας τους οικονομικά ασθενέστερους να σηκώσουν και πάλι τα βάρη μιας αποκλειστικά σε βάρος τους λιτότητας;

Πιστή στη αρχή της (απορυθμιστικής) «αυτορύθμισης», αντί για τις καλύτερες μέρες που αφειδώς υποσχέθηκε, η Κυβέρνηση παραμένει απαθής θεατής των εξελίξεων και της ασυδοσίας των κερδοσκόπων, σε μια αγορά που δυσλειτουργεί και ασφυκτιά.

‘Εχοντας «παγώσει» ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία, αφήνει τον καταναλωτή έρμαιο των κάθε λογής κερδοσκόπων, των ειδικών της αρπαχτής και του εύκολου κέρδους. Τον αναγκάζει να υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα ζωής του, στρεφόμενος σε αμφίβολης ποιότητας φθηνότερα προϊόντα, που κι αυτά δυστυχώς εισαγόμενα είναι...

Κατά τα άλλα, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, εμμένοντας στη δική της εικονική πραγματικότητα, σε πείσμα αυτής που καθημερινά βιώνει ο μέσος πολίτης!

‘Οσο Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός παραμένουν «στο ίδιο έργο θεατές», υποθάλποντας την αδιαφάνεια και την απελευθερωμένη ασυδοσία, αντί του υγιούς ανταγωνισμού που επαγγέλθηκαν, μόνο χειρότερες μέρες μπορεί να περιμένει από αυτούς και τις «μεταρρυθμίσεις» τους ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο μικροπαραγωγός, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας!