Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" , με τίτλο, "Μεταρρυθμίσεις"; Όχι, Ευχαριστώ...
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/7/2005

«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

Μετά από 16 μήνες απραξίας, παλινωδιών και αναζητήσεων και όταν πια παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του πρωθυπουργού, έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική για το μέλλον, η Ν.Δ. αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο: Το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της περιόδου 1990-93 που αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει με συνέπεια σε όλους τους τομείς, για να βγει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.

Επειδή όμως το 2005 δεν είναι 1990 και τα αντανακλαστικά των πολιτών είναι ακόμη νωπά γα εκείνα τα πέτρινα χρόνια, η πολιτική αυτή έπρεπε να περιβληθεί ένα σύγχρονο μανδύα. Ένα μανδύα που να λειτουργεί όπως η κολυμπήθρα του Σιλωάμ και να δίνει την αίσθηση των τομών και των ρήξεων, της φυγής προς τα εμπρός.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε το σλόγκαν των μεταρρυθμίσεων ως κοστούμι, που στο εσωτερικό του θα έκρυβε τις πιο ανάλγητες και αντικοινωνικές της επιλογές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα:

  • Μεταρρύθμιση ονομάστηκε η κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων και των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων καθώς και ο «μποναμάς» των 9 δις ευρώ στις τράπεζες, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν το ΙΚΑ και οι φορολογούμενοι πολίτες.

  • Μεταρρύθμιση βαπτίστηκε η απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, αφού η κυβέρνηση κατέληξε ότι το ωράριο φταίει για το χαμηλό τζίρο και την ακρίβεια. Μια απελευθέρωση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο και στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Μεταρρύθμιση αποκαλείται η νέα παρέμβαση που κάνει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας. Και εδώ υπεύθυνοι για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα θεωρούνται πως είναι το ωράριο των εργαζομένων και το κόστος εργασίας! Με τη «μεταρρύθμιση» αυτή η κυβέρνηση, υποδαυλίζοντας και υιοθετώντας τις πιο ακραίες ορέξεις των εργοδοτών, νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, καταργεί το οκτάωρο, κάνοντας λάστιχο το ωράριο, ανατρέπει την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή. Διαμορφώνει ένα νέο εργασιακό μοντέλο, βασισμένο στη φτηνή εργασία, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Έχει καταληφθεί από το «σύνδρομο της Κίνας» και έχει ήδη απεμπολήσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις «μεταρρυθμίσεις» είναι ότι ωφελούνται οι λίγοι και ισχυροί και βλάπτεται η κοινωνία στο σύνολό της.

Οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπενδυτές των πολυχώρων και οι βιομήχανοι του ΣΕΒ είναι εκείνοι που βγαίνουν σκανδαλωδώς ωφελημένοι από αυτές τις «μεταρρυθμίσεις».

Τους τα δίνει όλα χωρίς από την πλευρά τους να αναλαμβάνουν καμιά δέσμευση, καμία ευθύνη για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Για να περάσει αυτή η πολιτική, η κυβέρνηση ρίχνει το σπόρο του διχασμού στην Ελληνική Κοινωνία. Οι θεωρίες των «ρετιρέ» και των «προνομιούχων», στοχεύουν να φέρουν σε σύγκρουση εργαζομένους με εργαζομένους ώστε η οικονομικοπολιτική ελίτ που κυβερνά, να μην έχει απέναντι της ενιαίο μέτωπο. Να αποκτήσουν οι επιλογές της κοινωνικό έρεισμα.

Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση έβαλε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Έκανε τις επιλογές της, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Καιρός είναι και οι πολίτες να κάνουν τις δικές τους επιλογές…