Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» ( Τροπολογία για έκτακτη εισφορά-Εισοδημ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/4/2009

 

 
Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη  Κουσελά κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» ( Τροπολογία για έκτακτη εισφορά-Εισοδηματική πολιτική).
 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εισοδηματική πολιτική που συζητάμε σήμερα με την τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο, που δεν ανήκει καν στην ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει, η εισοδηματική πολιτική που συζητάμε σήμερα με την τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο που δεν ανήκει καν στην ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει, αν μη τι άλλο, τον πανικό της μπροστά στην διογκούμενη λαϊκή δυσφορία. Είναι καταρχήν μια ομολογία κατάρρευσης της δημοσιονομικής της και εν γένει    της    οικονομικής    της   πολιτικής.    Είναι    μια    απόδειξη    του    ταξικού προσανατολισμού που έχει αυτή η Κυβέρνηση και δείχνει πέραν των άλλων πόσο αξιόπιστος είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος στις 05-12 και στις 21-12 στη συζήτηση για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και για τον προϋπολογισμό αντίστοιχα δήλωνε, «είπαμε και επιμένουμε ότι νέοι φόροι δεν πρόκειται να επιβληθούν». Αυτά έλεγε ο κ. Καραμανλής τότε και μην μας πείτε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτά δεν είναι νέοι φόροι, είναι έκτακτη εισφορά, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η βάση υπολογισμού είναι τα δηλωθέντα ατομικά εισοδήματα.
 
Η τροπολογία αυτή δείχνει, πέραν των άλλων,  ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τα μέτρα που φέρνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μέτρα αποσπασματικά, άδικα και αλληλοαναιρούμενα.
 
Γιατί δεν μπορεί να έρχεται με την τροπολογία, την οποία συζητάμε, από τη μια να επιβάλει τα χαράτσια που επιβάλει στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και σε αυτούς που δηλώνουν έντιμα το εισόδημά τους και από την άλλη να απαλλάσσει τους μεγαλοεισαγωγείς, αυτούς που έχουν μεγάλα στοκ, ευνοώντας όχι την οικονομία της χώρας, αλλά τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και τις οικονομικά ισχυρές χώρες του Βορρά.  
 
Γιατί αφαιρεί -και είναι ψεύτικο το επιχείρημα το οποίο ελέχθη ότι δήθεν θα αυξηθούν οι πωλήσεις και θα μεγαλώσουν τα οικονομικά του δημόσιου μέσα από αυτήν τη διαδικασία-σημαντικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι μόνο δεν ενισχύει την εθνική οικονομία, αλλά την αποδυναμώνει και άλλο. Εκτός και αν η Κυβέρνηση σήμερα και οι οικονομικοί της Υπουργοί πιστεύουν ότι υπάρχουν ελληνικές αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και με αυτήν τη διαδικασία θα τις ενισχύσουν.
 
Με την τροπολογία αυτή και με τα μέτρα που παίρνει, επιχειρεί να καλύψει τις μαύρες τρύπες που η ίδια δημιούργησε. Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο που σε όλον τον κόσμο παίρνονται μέτρα στήριξης της ζήτησης, των εισοδημάτων,  ενίσχυσης της κατανάλωσης. Μέτρα επεκτατικής και όχι περιοριστικής πολιτικής, σαν αυτή που επιχειρεί να κάνει η Κυβέρνηση.
 
Εδώ τα βάρη καλούνται να τα σηκώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι -οι οποίοι μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις έχουν πλέον στοχοποιηθεί -, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Και είναι απορίας άξιο -θέλουμε να μας απαντήσετε, κύριοι Υπουργοί- αν και κατά πόσο θεωρείτε έχοντες και κατέχοντες συνταξιούχους των επτακοσίων, μέχρι χιλίων εκατό ευρώ και μισθωτούς των χιλίων πεντακοσίων, μέχρι χιλίων επτακοσίων ευρώ. Αλήθεια, αυτοί για σας είναι σήμερα οι «έχοντες και κατέχοντες» στην ελληνική κοινωνία;
 
Από την άλλη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον κεφαλικό φόρο, όπως ονομάστηκε καλούνται να τον πληρώσουν όσοι δηλώνουν τα εισοδήματά τους και μάλιστα, ακόμη και αν αυτά τα εισοδήματα δεν είναι διαχρονικά, αλλά εμφανίζονται μόνο στο συγκεκριμένο έτος, το 2007. Γιατί μαζί με αυτά τα εισοδήματα θα φορολογηθούν τα εφάπαξ, θα φορολογηθεί η αποζημίωση που μπορεί να πήρε κάποιος εργαζόμενος που απολύθηκε.
 
Εσείς, αντί να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα των απολύσεων που είναι τεράστιο -έχουν απολυθεί δεκαέξι χιλιάδες εργαζόμενοι από το Νοέμβριο μέχρι τώρα- μιλάτε για παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
 
Έτσι, λοιπόν, εσείς με την πολιτική σας τιμωρείτε τους έντιμους φορολογούμενους, τους ειλικρινείς φορολογούμενους, ενώ αμείβετε ουσιαστικά όσους φοροδιαφεύγουν. Πείτε μας, λοιπόν, τι θα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση; Ή δεν ευθύνεται κανένας για την κρίση, ούτε εδώ στη χώρα μας, ούτε συνολικότερα; Τι θα πληρώσουν οι οικονομικά ισχυροί με από τα μέτρα που θέλετε να επιβάλλετε; Τι θα πληρώσουν αυτοί που έχουν τα κέρδη τους, αυτά που νόμιμα ή παράνομα εισέπραξαν στις offshore εταιρείες; Πώς θα πληρώσουν; Ή δεν έχετε χρόνο, κύριοι Υπουργοί, αυτούς να τους ανακαλύψετε; Όταν συζητούσαμε εδώ στη Βουλή για τα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τότε λέγατε ότι κάνετε ένα πολύ αποτελεσματικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πού είναι, λοιπόν, σήμερα οι φοροδιαφεύγοντες και πώς θα πληρώσουν με την τροπολογία που ψηφίζετε;
 
Είναι φανερό πως με τα μέτρα και με την πολιτική που επιβάλλετε, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη ότι όλη η κοινωνία είναι απέναντι σας, -έχουν ξεσηκωθεί ακόμα και οι πέτρες-, προκαλείτε τους Έλληνες πολίτες, προκαλείτε την ελληνική κοινωνία. Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε  θύελλες.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)