Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/12/2006

Αθήνα, 06 Δεκεμβρίου  2006

ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση ξοδεύει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να γεμίσει τον ημερήσιο τύπο με ολοσέλιδες παραπλανητικές καταχωρήσεις που διαφημίζουν τη δήθεν τήρηση των δεσμεύσεών της με την περίφημη φορολογική μεταρρύθμιση, το Γενικό Λογιστήριο αποκαλύπτει ότι οι περίφημες ελαφρύνσεις, κ. Υπουργέ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Αυτό το λέω γιατί με βάση την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι φορολογούμενοι και κυρίως τα υψηλότερα εισοδήματα, θα «κερδίσουν» από τη περίφημη φορολογική μεταρρύθμιση 195 εκατ. ευρώ, που είναι όλη και όλη η συνολική ελάφρυνση, που επιφέρει η νέα φορολογική σας κλίμακα για το 2007. Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι φορολογούμενοι έχουν επιβαρυνθεί για το 2006 από την πολιτική σας με επιπλέον 2,5 δις. ευρώ φόρους.

Είναι ελάφρυνση κ. Υπουργέ, τα 195 εκατ. ευρώ της άμεσης φορολογίας για το 2007, όταν το 2007 ήδη καλούνται, πέρα από το 2006, να πληρώσουν επιπλέον φόρους 3,2 δις ευρώ; Εγώ θα έλεγα ότι είναι ανεπίτρεπτος εμπαιγμός για τον ελληνικό λαό! Οπως το πρωί, σας απεκάλυψε η Γ.Σ.Ε.Ε. στα πλαίσια μελέτης που έκανε, αν θέλατε να υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση και ελάφρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η πρώτη κλίμακα του αφορολόγητου θα έπρεπε να πήγαινε όχι στα 12.000 ευρώ αλλά στα 15.235 ευρώ !

Αυτοί οι οποίοι επωφελούνται τα 195 εκατ. ευρώ των ελαφρύνσεων της άμεσης φορολογίας για το 2007 είναι, όπως λέτε και εσείς οι ίδιοι στην εισηγητική Έκθεση, όσοι χρειάζονται φορολογικό κίνητρο -και σε αυτό προσθέτω εγώ, για να βγάζουν ακόμα περισσότερα- δηλαδή τα υψηλότερα εισοδήματα από τη μισθωτή και τη μη μισθωτή κυρίως εργασία. Θα συμφωνήσουμε, λοιπόν, μαζί σας σε αυτή σας τη διαπίστωση, ότι σκοπός αυτών των δήθεν ελαφρύνσεων, που αποτελούν τη μεταρρύθμισή σας, είναι οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι!

Για τα εισοδήματα μέχρι 13.000 ευρώ δεν προκύπτει κανένα όφελος, από τη «μεταρρύθμιση» που επιχειρείτε. Ωστόσο οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, αλλά και οι δήθεν απαλλασσόμενοι της φορολογίας ήδη χαρατσώνονται από τις αυξήσεις, τις οποίες κάνατε με την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους, την αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 19%, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, στα οινοπνευματώδη και στα τσιγάρα. Μόνο από αυτές τις αυξήσεις η επιβάρυνση είναι 200 επιπλέον ευρώ το μήνα. Είναι πρόκληση λοιπόν κατά τη γνώμη μου να λέτε ότι 3.200.000 Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Πώς δεν πληρώνουν φόρους, όταν μόνο από την αύξηση των έμμεσων φόρων, πέρα από το ΦΠΑ που πληρώνουν σε όλα τα υπόλοιπα είδη, έχουμε 200 επιπλέον ευρώ επιβάρυνση. Για τα εισοδήματα μέχρι 23.000 ευρώ προκύπτει καθαρή επιβάρυνση και για τους άγαμους και για τους έγγαμους με ένα παιδί.

Ήταν πρόκληση αυτό που απεύθυνε ο κ. Υπουργός προς τους Βουλευτές, λέγοντας ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται! Εγώ τον ρωτάω ευθέως και θέλω μια συγκεκριμένη απάντηση. Είναι ελάφρυνση αυτά που θα πληρώσει στο τέλος ένας άγαμος μισθωτός, ο οποίος με 17.000 ευρώ εισόδημα, πλήρωνε 1.477 ευρώ και τώρα με την αύξηση του 5%, που προβλέπεται, θα πληρώσει 1.696,5 ευρώ, δηλαδή, αύξηση 219 ευρώ; Αυτή η αύξηση είναι ελάφρυνση;

Άλλο παράδειγμα. Μισθωτός με ένα παιδί με εισόδημα 14.000 ευρώ, πλήρωνε 443,25 ευρώ και τώρα με βάση τη δική σας φορολογική μεταρρύθμιση και το 2007 και με μια αύξηση 5% θα πληρώσει 493 ευρώ, δηλαδή, αύξηση 49.75 ευρώ. Αυτή η αύξηση είναι ελάφρυνση; Ωφελούνται πολύ λίγο όσοι είναι έγγαμοι και έχουν δύο παιδιά. Οι έγγαμοι με ένα παιδί όχι μόνο δεν ωφελούνται, αλλά θα πληρώσουν παραπάνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η υπαγωγή ακόμα περισσότερων μισθωτών και συνταξιούχων με μικτά εισοδήματα στη δυσμενέστερη κλίμακα των μη μισθωτών, αποτελεί ένα επιπλέον χαράτσι για όσους έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα από ενοίκια ή μια συμπληρωματική απασχόληση με «δελτίο» και έτσι δημιουργείται ένα σαφές κίνητρο για απόκρυψη τέτοιων εισοδημάτων. Πραγματική ωφέλεια προκύπτει μόνο και κυρίως για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, γιατί αυτή ήταν και παραμένει, από ότι φαίνεται, η επιδίωξή σας!

Άλλωστε φαίνεται ότι έχετε βρει τους «συνήθεις υπόπτους», οι οποίοι θα πληρώσουν τα σπασμένα. Αναφέρθηκε ο συνάδελφος που μίλησε πριν, ο κ. Γεωργακόπουλος, στη διεύρυνση της φορολογικής μνήμης από τα 5 στα 10 χρόνια και δεν θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, που απ ότι φαίνεται με την τροπολογία που κάνατε, βεβαιώνετε παρά καταργείτε τις υποψίες μας και τις ενδείξεις μας ότι πρόκειται για διεύρυνση της φορολογικής μνήμης.

Η δεύτερη διάταξη καθιστά δώρο - άδωρο για τους μικρομεσαίους τη δική σας ρύθμιση, για το αυτόματο κλείσιμο των φορολογικών τους υποθέσεων.

Μέχρι σήμερα με το δικό σας φορολογικό νόμο, οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 300.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 150.000 ευρώ, που δήλωναν κέρδη υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους και υπέβαλλαν οικιοθελώς δήλωση αυτοελέγχου, κανονικά απαλλάσσονταν οριστικά από τον φορολογικό έλεγχο.

Μάλιστα, εσείς φροντίσατε τον Γενάρη του 2006 να αυξήσετε την εκβιαστική φοροαφαίμαξη χιλιάδων μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, προχωρώντας σε αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους κατά 250% για 151 επαγγέλματα. Διευρύνατε, μάλιστα, την εφαρμογή τους και σε 262 καινούργια. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβαρύνετε τους μικρομεσαίους εμπόρους μέχρι και 138%, τους επαγγελματίες των υπηρεσιών μέχρι και 203%, τους βιοτέχνες μέχρι και 350% και τους ασφαλιστές μέχρι 693%. Όλα αυτά, εάν θέλετε, μπορώ να σας το αποδείξω.

Έρχεστε και αμφισβητείτε τη δική σας ρύθμιση, εισάγοντας τον έλεγχο σε δείγμα 20% όσων εντάσσονται στην αυτοπεραίωση, με τα απροσδιόριστα κριτήρια μιας υπό έκδοσης Υπουργικής Απόφασης, εκβιάζοντας τους να δηλώσουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να μην πέσουν στο δόκανο της ανεξέλεγκτης κρίσης των ελεγκτών.

Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, εσείς δεν σύρατε τα εξ αμάξης, αν δεν κάνω, λάθος, για την περαίωση; Δεν υποσχόσασταν απελευθέρωση των μικρομεσαίων από τις δήθεν αυθαιρεσίες; Δεν λέγατε ότι η φορολογική μνήμη πρέπει να πάει από τα 5 στα 3 χρόνια; Με τις πράξεις σας λοιπόν σήμερα, πρώτον, ομολογείτε την αδυναμία σας να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή και δεύτερον, απομακρύνεστε από κάθε έννοια αντικειμενικοποίησης και αντικειμενικότητας των ελέγχων, όπως αυτή που θεσπίστηκε με το νόμο 3220/2003.

Μας πάτε πίσω σε ένα αναποτελεσματικό, αυθαίρετο, άδικο και πελατειακό σύστημα με λογικές παζαριού, αφήνοντας στους μικρομεσαίους έρμαιο στην αυθαίρετη υποκειμενική κρίση και την επιλεκτικότητα των ελεγκτικών οργάνων! Φαίνεται ότι σκόπιμα ξεχνάτε σήμερα ότι ένα μεγάλο κομμάτι των επαγγελματιών αυτών είναι στην πραγματικότητα ευέλικτοι μισθωτοί δεύτερης κατηγορίας, με δελτίο για να αποφεύγουν οι επιχειρήσεις τις εργασιακές τους υποχρεώσεις και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, ξεχνάτε ότι ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες της περιφέρειας που ίσα - ίσα βγάζουν τα προς το ζήν. Μεταξύ αυτών είναι και νέοι επαγγελματίες, που ως Πολιτεία θέλουμε να τους υποκινήσουμε, επιδοτώντας τους για να ιδρύσουν μια επιχείρηση. Όλους αυτούς αντί να τους ενθαρρύνετε με ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, τους κρατάτε σε ομηρία και σε πλήρη φορολογική ανασφάλεια, ξεζουμίζοντάς τους και οδηγώντας τους, τελικά, σε απόγνωση!

Με τέτοιες ανακόλουθες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για σταθερότητα, ούτε για αξιοπιστία του φορολογικού μας συστήματος. Ύστερα από όλα αυτά σας φταίει η προβληματική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με τη φορολογική αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία, τη γραφειοκρατία και την ανασφάλεια που με τις ρυθμίσεις σας προωθείτε !

Κατά τα άλλα δεν είδαμε σε αυτό το νομοσχέδιο κανένα μέτρο, καμιά σπουδή για να εισπραχθούν τα δισεκατομμύρια των ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών, να καταπολεμηθεί το εκτεταμένο λαθρεμπόριο και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Ηδη το ύψος των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, πλησιάζει τα 22 δις ευρώ, κύριε Υπουργέ. Τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα;

Από τη μια πλευρά η Κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να εισπράξει ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές και από την άλλη πλευρά επιβάλλει καινούργιους έμμεσους φόρους. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν είναι κράτος δικαίου, δεν είναι φορολογικό σύστημα δίκαιο. Είναι μια άνιση και άδικη αναδιανομή σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, χωρίς καμιά νομιμοποιητική βάση ! Το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο : μιλάει για συμμετοχή των Ελλήνων φορολογούμενων στα φορολογικά βάρη, με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες! Εκτός και αν έχουμε πάθει πολιτική αχρωματοψία και βλέπουμε τους οικονομικά ασθενέστερους για οικονομικά ισχυρούς !