Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/10/2006

Αθήνα, 31 Οκτωβριου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά το γεγονός, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν ορισμένα άρθρα -και αναφέρομαι στα άρθρα από 17 μέχρι 22 και 24- που εμπεριέχουν θετικές διατάξεις, εν τούτοις το νομοσχέδιο στο σύνολό του, υπολείπεται κατά πολύ ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων στη δομή και στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ενός Σώματος του οποίου η συμβολή στην εμπέδωση  κλίματος ασφάλειας,  για τη ζωή και για την περιουσία των πολιτών, είναι  μεγάλη και πολύ σημαντική όλα τα τελευταία χρόνια.

�Ομως,  αυτό το νομοσχέδιο δεν καλύπτει την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα πολιτικής προστασίας, ανάγκη  που αναδείχθηκε μετά τα πρόσφατα θλιβερά αποτελέσματα των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού στη Μάνη, στη Χαλκιδική και αλλού.

Δεν μιλώ, κύριε Υπουργέ -γιατί άκουσα την απάντησή σας πάνω σ αυτό- για τα ζητήματα του πολιτικού συντονισμού σε σχέση με το σχεδιασμό. Μιλώ για τα ζητήματα που αφορούν στον επιχειρησιακό συντονισμό την ώρα της κρίσης, όταν συμβαίνουν  αυτά τα καταστροφικά  φαινόμενα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Ούτε λύνει, αυτό το νομοσχέδιο,  το σοβαρό πρόβλημα, που θίχτηκε και από τον εισηγητή μας και από πολλούς συνάδελφους, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, για το οποίο ευθύνεται και η Κυβέρνηση, αφού ακύρωσε παράνομα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και για πελατειακούς λόγους, διαγωνισμό πρόσληψης διακοσίων εξήντα τεσσάρων πυροσβεστών �που βέβαια δεν θα έλυνε συνολικά το πρόβλημα- ενώ έχουν τεθεί πολλά θέματα διαβλητότητας για την υπερμοριοδότηση της συνέντευξης στον διαγωνισμό που έκανε για την πρόσληψη  εξακοσίων πυροσβεστών.

Κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν προεκλογικά  πρόσληψη τριών χιλιάδων πυροσβεστών. Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτό το έκανε  για να αποσπάσει την ψήφο των συμβασιούχων. Κι όμως,  αυτή τη στιγμή που μιλάμε παραμένουν κενές �εσείς ο ίδιος το ομολογήσατε πριν- όχι τρεισήμισι χιλιάδες, αλλά τέσσερις χιλιάδες οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να κρατούνται σε ομηρία οι πεντέμισι χιλιάδες συμβασιούχοι πυροσβέστες που δεν ασχολούνται με βοηθητικό έργο, όπως κακώς υποστηρίζεται από το νομοσχέδιο.  Αντίθετα,  λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες απασχολούνται με κανονικό έργο πυρόσβεσης και διάσωσης.

Εργάζονται τις περισσότερες φορές �και κακώς- με χαμηλότερες αμοιβές και παροχές, χωρίς να τους αναγνωρίζονται υπερωρίες και αρκετές φορές χωρίς να διαθέτουν  τα στοιχειώδη αναγκαία και προβλεπόμενα μέσα προστασίας που ισχύουν για τους  μόνιμους πυροσβέστες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να αποκατασταθούν, όχι μόνο γιατί ήδη τους δικαιώνουν  δικαστικές αποφάσεις, αλλά και γιατί, πέραν της εποχιακής απασχόλησης, έχουν αντικείμενο και έργο να επιτελέσουν  σε μόνιμη και διαρκή βάση, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας στη χώρα μας.

Άκουσα προσεκτικά την τοποθέτηση που κάνατε σε σχέση με την παράταση αυτού του καθεστώτος. Δεν ξέρω αν σήμερα υπάρχει ή δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα με μία ενδεχόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 2003 για την πενταετία, σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει �που οφείλατε βέβαια σαν Αντιπολίτευση τότε να το γνωρίζετε, γιατί από τότε μέχρι σήμερα ούτε  άλλαξε ούτε το Σύνταγμα της χώρας, ούτε προσετέθη κάτι καινούργιο- αυτό δεν αφορά το θέμα  της πενταετίας. Γι� αυτό  δεν έχουμε κανένα συνταγματικό πρόβλημα.

Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της πενταετίας αυτό το καθεστώς, το οποίο είναι ένα καθεστώς πολιτικής ομηρίας.

Θέλω να προσθέσω, ακόμα,  ότι το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να ενισχυθεί με επαρκή στελέχωση μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές προσλήψεις και επαρκή κονδύλια. Δεν καταλαβαίνει κανείς  σε αυτήν την Αίθουσα πώς η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βρεί  δεκαπέντε και πλέον εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν προσλήψεις αγροφυλάκων και δεν έχει τα αντίστοιχα κονδύλια για προσλήψεις πυροσβεστών, όταν βλέπουμε τι γίνεται κάθε φορά με τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές.

Από την άλλη, δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν ανικανοποίητα μία σειρά από βασικά αιτήματα του προσωπικού. Δεν λέω βέβαια για τα χιλιάδες ρεπό που χρωστάτε αυτήν τη στιγμή στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μιλάω για την αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, για την οποία εσείς είχατε ως Αντιπολίτευση δεσμευθεί και στη θέση της βάλατε τα ψίχουλα των 14 ευρώ το μήνα. Αναφέρομαι στο επίδομα των 176 ευρώ, για το οποίο και πάλι δεσμευθήκατε και το οποίο δεν αφορά μόνο τους πυροσβέστες, αλλά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Αναφέρομαι στην επέκταση της μάχιμης πενταετίας, καθώς  και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που δυστυχώς δεν διασφαλίζονται για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Όλα αυτά ήταν ζητήματα που οι πυροσβέστες περίμεναν και όλοι μας περιμέναμε να αντιμετωπισθούν, από ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται ειδικά στο Πυροσβεστικό Σώμα, η συμβολή του οποίου αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σημειώσω ότι πρέπει στον προϋπολογισμό του 2007 να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους για πρόληψη και προστασία απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα που δυστυχώς είναι συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Αν αυτό δεν γίνει,  η Κυβέρνηση θα δείξει ακόμη μια φορά ότι είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως μπροστά στις οδυνηρές εμπειρίες των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έχουν πλήξει κατά καιρούς ολόκληρες περιοχές στη χώρα μας και που προσθέτουν ένα ακόμα πρόβλημα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.